Krvava epizoda sukoba Veleža sa FS BiH 1Zapaljeni auto u kome su bile sudije Foto: Twitter

Utakmica 10. kola Premijerlige Bosne i Hercegovine, koja se u utorak igrala u Mostaru između Veleža i banjalučkog Borca, prekinuta je u 82. minutu posle drugog gola gostiju zbog upada navijača domaćeg tima u teren. Nekoliko sati kasnije kod Jablanice napadnute su sudije i delegat utakmice, pretučeni su bejzbol palicama i zapaljen im je automobil.

Automobil u kojem su se nalazile sudije i delegat utakmice, kao i autobus sa fudbalerima Borca napustili su Mostar pod policijskom pratnjom.

Ipak u jednom trenutku vozilo u kojem su se nalazila službena lica napustilo je kolonu koju je obezbeđivala policija, da bi u jednom tunelu kod Jablanice bilo presretnuto.

Četvorica napadača su porazbijali prozore, ubacili baklju, a zatim bejzbol palicama pretukli sudije i delegata Alispahića.

Automobil je potpuno izgoreo, a povređeni su najpre prevezeni u dom zdravlja u Jablanici, a delegat utakmice je nešto kasnije zadržan u bolnici u Zenici zbog povreda na glavi, rukama i rebrima.

Takmičarska komisija Fudbalskog saveza BiH registrovala je utakmicu službenim rezultatom (3:0) za Borac, suspendovala stadion Veleža i pokrenula disciplinski postupak protiv predsednika kluba iz Mostara Šemsudina Hasića.

Incident u Mostaru je kulminacija sukoba između nekih klubova i Fudbalskog saveza, a u kritici se posebno se istakao predsednik Veleža Šemsudin Selaković.

On je optuživao čelnike ove organizacije za neregularnosti u Premijerligi Bosne i Hercegovine, napominjući da se šampion zna i pre početka prvenstva i da se titula dodeljuje po nacionalnom ključu.

Predsednik FS Bosne i Hercegovine Vico Zeljković za incidente je okrivio baš predsednika Veleža.

– Hasić mesecima u medijima daje zapaljive izjave i ide putem koji nije fudbalski, ali to je njegov izbor i sramota. To što obrće stotine miliona KM u zdravstvu i što je dobar privrednik zaslužuje čestitke, ali u fudbal je zalutao– rekao je Zeljković i dodao da će prvom čoveku mostarskog kluba biti zabranjeno obavljanje funkcije u Veležu.

Predsednik Veleža je odbacio optužbe i dodao da neće podneti ostavku na funkciju predsednika kluba.

– Savez neka radi šta hoće, mi nemamo nikakve mehanizme kao klub da pregovaramo sa donosiocima odluka. Onaj ko ti konstatuje neku nepravilnost taj te i kažnjava. Nek nam donesu neku drakonsku kaznu, mi nemamo mehanizme da se odbranimo, ali se stalno pitamo kakvi su to ljudi da im neke sile iznad njih isključe moral i da ih vodaju kako žele.

Napad bez političke pozadine

Očevici događaja na stadionu Veleža kažu da incident nije imao političku pozadinu i da su fudbaleri Borca bili kolateralna šteta zbog činjenice da se sudija Topalović na vreme sklonio u prostorije kluba i tako izbegao batine.

– Fudbaleri Veleža su došli do klupe i okružili igrače Borca kako bi ih zaštitili, a čak su i neki navijači pokušavali da ih odbrane. Ipak, dvojica igrača su fizički napadnuta – rekao je sagovornik Danasa, koji je prisustvovao utakmici.

Hasić: Vozilo izgorelo zbog lošeg održavanja

Predsednik Veleža Šemsudin Hasić je za požar u kojem je izgoreo automobil sudije Sabrije Topalovića okrivio vlasnika vozila.

– Već imam prve indikacije da je sudija Topalović slabo održavao automobil i da je do požara došlo zbog zapaljenja kočionog sistema i da se požar preneo na kompletan auto. Mislim da je njegovim upravljačkim mehanizmom upravljano iz daljine tako da nije mogao da kontroliše svoj auto. Drago bi mi bilo da ubuduće svi oni koji puno putuju povedu malo računa o ispravnosti upravljačkog i kočionog sistema – zaključio je predsednik Veleža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari