Kvalifikacije za Katar najkraće ikada 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Reprezentacija Srbije sinoć nije igrala u Budimpešti protiv Mađarske meč Lige nacija samo za čast. „Orlovima“ od toga da li će ostati B diviziji ili ispasti u C zavisi u kom će se šeširu naći na žrebu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru.

Mnogo vremena za ispravljanje „krivih Drina“ nema jer je žreb za nove kvalifikacije već u 7. decembra. UEFA je odlučila da Ligi nacija da na značaju i tako što se neće mnogo unositi u to ko će biti u kom šeširu.

Filozofija je jednostavna, ako si u A diviziji bićeš u prvom šeširu, i tako redom. Za Srbiju to znači da su joj mečevi sa Mađarskom i Rusijom presudni za jurenje tog trećeg mesta u grupi, kako bi zadržala svoj status u B diviziji koji bi joj ujedno na žrebu garantovao mesto u drugom šeširu.

U suprotnom, treći šešir bi doneo u grupi dve reperezentacije koje su na papiru jače od Srbije, pa kom opanci kom obojci u borbi za jedno od prva dva mesta. Kada je Katar u pitanju, popravnog neće biti.

Plasman u Ligi nacija neće moći da „vajld kard“, kao što nam se to po pitanju odlaska na EURO ukazalo sa Škotskom, uprkos debaklu u kvalifikacijama.

Kvalifikacije za Katar biće najkraće ikada i trajaće samo od 24. marta do 16. novembra. Reprezentacije su u ovom ciklusu Lige nacija maltene već navikle na pakleni tempo od po šest utakmica u tri dana, a u narednom ciklusu ih čeka isti ritam.

Zato praktično niko neće imati prava na grešku. Poraz u jednom meču može skupo koštati ako se to odrazi na atmosferu uoči sledećeg koji će u praksi biti već za dva ili tri dana.

Zato, ako FSS planira neke krupne rezove, poput promene selektora i stručnog štaba, onda je krajnji momenat upravo sad. Posle Nove godine verovatno će već biti kasno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari