Kvintet merka proleće 1Foto: EPA-EFE/ JuanJo Martin

Pretposlednje kolo grupne faze Lige šampiona moglo bi večeras da odvede još pet klubova u eliminacije, pod uslovom da njihovi fudbaleri izađu na kraj sa svojim rivalima i završe posao u grupama A, B, C i(li) D.

Počev od madridskog Atletika, (sa pet bodova) drugoplasiranog tima grupe A, kome je za novo proleće u elitnom takmičenju potrebno da se braniocu titule i sigurnom učesniku Top 16 – Bajernu revanšira za poraz na startu, a moskovska Lokomotiva (3), sa srpskim trenerom Markom Nikolićem, posle dva remija sa „jorgandžijama“ ne pobedi Salcburg (1).

– Čekaju nas izuzetan protivnik i teška utakmica, ali imamo i mi svoje adute i ambicije. Gledaćemo da iskoristimo to što igramo na svom stadionu – poručio je vezista Atletika Tomas Lemar, a biranim rečima o protivniku govori i trener bavarskog tima Hans-Diter Flik.

– Atletiko je drugoplasirani tim La lige, im najbolju defanzivu, drugi najefikasniji napad i šansu da preko nas ode u sledeći krug. S uzbuđenjem čekamo naš derbi – kaže strateg Bavaraca, u čijem sastavu iz različitih razloga neće biti fantastičnog golmana Nojera, vrsnog golgetera Levandovskog i važnog veziste Gorecke.

Grupa B još nema nijednog „izaslanika“ u nokaut rundi, gde bi posle ovih 90 minuta mogli da završe Borusija iz Menhengladbaha (8) i madridski Real (7).

Nemački sastav će ostati prvi ukoliko ode korak dalje od nerešenog rezultata u prvom duelu sa Interom, a španski pratilac izgubi od Šahtjora, ili čak podeli bodove sa Italijanima a Ukrajinci ne savladaju „kraljeviće“.

– Inter ima tim za poštovanje, ali verujem da smo u stanju iskoristiti veliku šansu da kolo pre kraja odemo dalje. Maksimalno smo fokusirani – tvrdi Florijan Nehaus, igrač sredine terena Borusije, kom ove sezone ide bolje u LŠ nego u Bundesligi.

Ako pobedi Šahtjor i Real će produžiti putešestvije u takmičenju koji je osvajao više nego ijedan klub sa Starog kontinenta, dok bi Ukrajince (4) takav epilog izbacio iz trke za Top 16.

Međutim, izabranici Zinedina Zidana su poslednjih meseci sami sebi najveći neprijatelji, a začuđujuće veliki broj izgubljenih mečeva na svim frontovima predstavlja enigmu i za francuskog stručnjaka.

– Nemam objašnjenja za našu formu, čas odigramo dobro čas ne ličimo na sebe. Nadam se da ćemo u ovom meču biti pravi i napraviti ono što se očekuje od Reala – naglas razmišlja Zidan, čija je ekipa prvi veliki šamar u LŠ dobila baš od Šahtjora (poraz) a poslednji u prvenstvu prošlog vikenda od Alavesa (poraz).

U grupi C bi već „lansiranom“ Mančester sitiju trebalo da se pridruži Porto (9), u slučaju da ostane neporažen protiv pomenutog engleskog predstavnika ili ako Olimpijakos (3) ne uspe da obori na pleća Marselj (0).

– Ne računamo na to što su Englezi već prošli dalje, jasno nam je da moramo pružiti ozbiljno kvalitetnu i pametnu partiju da bismo i mi dočekali proleće u Ligi šampiona – realan je trener portugalskog tima Seržo Konseisao, koji neće moći da računa na (prošle nedelje) isključenog srpskog vezistu Marka Grujića, dok kolega sa klupe gostiju Žozep Pep Gvardiola kaže da želi njegovi puleni sačuvaju status nedodirljivih u pomenutoj konkurenciji.

Liverpul (9) nije rešio u svoju korist sve mečeve u grupi D, ali vodeći sastav sa Enfilda ima najviše šansi da ispuni primarni cilj u LŠ.

Za to mu je potrebno da izbegne poraz od Ajaksa (7), predvođenog srpskim ofanzivcem Dušanom Tadićem, mada će Holanđani sigurno jurišati na sve ili ništa, s obzirom da Atalanta (7) ima zicer protiv nedostojnog debitanta Midtjilanda (0).

– Dolazi nam jedan od evropskih giganata, ali kada imaš velike ambicije u Ligi šampiona, kao mi, onda moraš prvo proći grupnu fazu. Nadam se da ćemo to uspeti već protiv Ajaksa – u pravu je Endru Robertson, jedan od defanzivaca „crvenih“, na čijim tribinama će večeras biti 2.000 navijača, koliko i je imalo sreće da završi među uživo svedocima susreta u još jednoj sezoni velikih ograničenja izazvanih rizicima daljeg širenja korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari