Lalatović bi na poligraf 1Foto: Starsport

Za vikend su odigrane utakmice pretposlednjeg kola domaćeg fudbalskog šampionata. Crvena zvezda je pobedom protiv niškog Radničkog (2:1) overila jesenju titulu.

U meču koji je posmatralo preko 14 hiljada gledalaca, izabranici Miograda Božovića su golovima Ruiza i Donalda rešili pitanje pobednika već nakon prvih 45 minuta. Izuzimajući susret na najvećem srpskom stadionu, koji je u određenim trenucima nagoveštavao da se ono što se zbiva na terenu može nazvati fudbalom, u preostalim utakmicama mnogi vansportski elementi su došli do izražaja.

Najveća boljka srpskog fudbala koja je do posebnog izražaja došla u mečevima dvadesetog kola bili su izrazito loši tereni. Iako su vremenski uslovi za ovo doba godine povoljniji nego što kalendar nalaže, očigledno je da kvalitet travnate podloge širom Srbije ne dozvoljava da se igra razvije.

Najvidljivije je to bilo na stadionu kraj Morave u Čačku. Očigledno je da je teren na kome kao domaćini nastupaju fudbaleri Borca najpodložniji promeni srazmerno godišnjem dobu. U periodu obilnih kiša postaje toliko natopljen da mečevi na njemu više liče na vaterpolo nego na ono što nazivamo fudbalom. A u duelu Čačana i gostujućeg Radnika igralo se na pravoj kaljuzi što je još samo jedna od bolnih tema sporta u Srbiji.

Nakon utakmice u kojoj je Borac slavio pogotkom kapitena Maslaća u finišu prvog poluvremena čime je prepustio začelje tabele Novom Pazaru, trener Radnika Milorad Kosanović apelovao je na čelnike Fudbalskog saveza Srbije da se ubuduće ne igra šampionat u ovo doba godine.

– Fudbal u Srbiji ne može da se igra u decembru i februaru, u nenormalnim uslovima. Sreća je što juče, a i na mogim drugim utakmicama ranije niko od igrača nije polomio nogu. Teren u Čačku je u katastrofalnom stanju i nije jedini takav u Superligi. U sredu ćemo protiv Zvezde igrati na klizalištu, a ne na terenu – naveo je iskusni stručnjak uz konstruktivan predlog da je bolje rešenje učestalo igrati u ritmu sreda-subota ne bi li se jesenji deo prvenstva završio ranije.

Slično mišljenje ima i šef stručnog štaba Javora Miloš Veselinović koji je osvrt na veliku pobedu protiv Vojvodine (2:1) počeo pričom o lošem kvalitetu terena na kome je odigrana jedna od interesantnijih duela ovog kola.

– Vrlo teška utakmica po zaleđenom terenu, gde je nemoguće razviti igru, postoji samo neki duel, duga lopta i to je ono što smo večeras mogli da vidimo – nedvosmislen je bio mladi trener u uvodnom izlaganju posle meča na stadionu kraj Moravice.

Ipak, izjavu koja je imala najviše odjeka dao je trener Vojvodine Nenad Lalatović. Novosađani su porazom protiv Ivanjičana prosuli važna tri boda u borbi za vrh tabele, ali je bivšeg kapitena Crvene zvezde, koji je zajedno sa pomoćnikom Šarcom i defanzivcem Kovačevićem isključen na spomenutoj utakmici, najviše povredio zapisnik sudije iz Kragujevca Bojana Nikolića. Glavni arbitar mača je naveo da ga je Lalatović vređao neposeredno pre isključenja što mladi trener odbacuje uz poziv na poligraf.

– Ono što je povodom mog isključenja u zapisniku naveo sudija Bojan Nikolić iz Kragujevca doživljavam kao brutalan atak na moju ličnost. To je skandal u njegovoj režiji i nečuvena sramota koju mi je priredio. Sudija tvrdi da sam mu prilikom izlaska s terena uputio ružne reči! Kunem se svim na svetu da ništa od toga nije istina, Nikolić je sve izmislio – izjavio je Lalatović rekavši da je preman da napusti fudbal ukoliko se utvrdi da je ono što je navedeno u zapisniku istinito.

Obilje javnih opomena

Jedna od retkih stvari koja nije manjkala na fudbalskim terenima širom Srbije bila je česta javna opomena igrača. Na sedam odigranih mečava (Čukarički i Partizan igrali sinoć) viđena su 42 žuta kartona (u proseku šest po utakmici) uz četiri crvena. Zimska pauza pre vremena je počela za isključenog Kovačevića iz Vojvodine, Klisuru iz Bačke, Pejovića i Miloševića iz Mladosti. U finišu duela Crvene zvezde i Radničkog strelci za domaće Džon Ruiz i Mičel Donald dobili su žute kartone i neće imati pravo nastupa protiv Radnika u Surdulici.

rezultati

Javor – Vojvodina 2:1

Borac – Radnik 1:0

Metalac – Voždovac 0:2

Napredak – Mladost 0:0

Rad – Novi Pazar 2:0

Spartak – Bačka 0:0

Crvena zvezda – Radnički 2:1

Čukarički – Partizan sinoć

tabela: Crvena zvezda 51, Partizan 42, Vojvodina 42, Napredak 35, Mladost 34, Spartak 30, Radnički 29, Javor 29, Rad 24, Voždovac 24, Metalac 21, Čukarički 20, Radnik 20, Bačka 15, Borac 12, Novi Pazar 12

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari