Lebron i Lejkersi tri kola pre kraja završili sezonu 1Foto: AP Photo/Jae C. Hong

Košarkaši Lejkersa, najpoznatije i najuspešnije franšize u NBA ligi, izgubili su šansu da se ove sezone plasiraju u plej-of. U odlučujućem meču za mesto u plej-inu ekipa iz Los Anđelesa doživela je poraz od Finiksa sa 121:110 i tako završila ovosezonsko mučenje pre početka doigravanja. Tri utakmice pre kraja regularnog dela sezone, posle pobede San Antonia nad Denverom, „Jezeraši“ su i zvanično ispali iz svake kombinacije.

U meču bez Lebrona Džejmsa u ekipi, koji je procenio da je ekipa suviše limitirana da i se borila za trofej i zato ranije uzeo odmor, Lejkersi ni jednog trenutka nisu bili u prilici da ugroze pobedu Sansa, najbolje ekipe u Zapadnoj konferenciji, koji su imaju rekordne 63 pobede (uz 16 poraza). Prošlogodišnji učesnici velikog finala, u kojem su izgubili od šampiona Milvoki Baksa, imaju čak osam pobeda više od drugoplasiranog Memfisa.

S obzirom da za katastrofalnu sezonu neko mora da odgovara to će biti trener Frenk Vogel, koji će platiti za velike greške uprave kluba, ali pre svih Lebrona Džejmsa, koji je letos preuzeo odgovornost za pravljenje tima i napravio niz loših odluka. Iako se ne zna tačno ko sve donosi odluke u klubu, sigurno je da to više neće biti Lebron Džejms i da će i on uskoro otići iz Lejkersa

Njegova najveća greška je bilo insistiranje da se iz Vašingtona, u „samoubistvenom“ trejdu dovede Rasel Vestbruk, umesto, kako je bilo očekivano Badi Hild iz Sakramenta (koji je kasnije završio u Indijani). Lebron je odlučio da se na terenu okruži svojim drugarima, veteranima, očigledno misleći da će moći da iz njih izvuče poslednje atome snage za još jedan juriš na „prsten“ – i prevario se.

Recimo, od Karmela Entonija nije dobio pomoć u napadu, ali je oslabio odbranu, dopustio je da Aleks Karuzo, jedan od najboljih defanzivaca lige ode u Čikago, Entoni Dejvis je više računa vodio o sebi nego o ekipi upravo onda kada je bio najpotrebniji timu, Kendrik Nan je gotovo celu sezonu bio povređen, Tejlen Horton Taker je odigrao lošije nego godinu ranije…

Trener Frenk Vogel je pokušao da u nekoliko nejasnih rečenica objasni zašto se njegov tim nije dočepao važne pobede u duelu sa Sansima.

– Ostali smo kratki i eliminisani smo iz plej-auta. Ne mogu da kažem da je to zbog manjka truda. Dali smo sve od sebe. Momci su se borili do kraja. Jednostavno smo ostali kratki u nepovezanoj sezoni – nepovezano je izjavio Vogel, koji će, ipak, ostati upisan u istoriji kluba kao trener koji je osvojio „prsten“ u sezoni koja je završena u „bablu“ na Floridi.

Denver je propustio da osigura mesto u plej-ofu jer je na svom parketu izgubio od San Antonija sa 116:97 uprkos tome što je Nikola Jokić ubacio 41 poen, imao 17 skokova i četirir asistencie. Ipak, zahvaljujući porazu Minesote na svom terenu od Vašingtona (132:114), Nagetsima je dovoljna jedna pobeda u preostala dva duela, a sastaju se sa Memfisom i Lejkersima.

Jedan od najboljih košarkaških trenera svih vremena Greg Popović otkrio je posle meča kako je njegov tim stigao do trijumfa kojim je obezbedio plasman u plej-in, a on se sastojao u tome da se dozvoli Jokiću da ubaci svoju „kvotu“ poena, ali da se ne dozvoli da razigra saigrače.

– To je bio plan. Ako postigne 50, briga nas. Znali smo da je prokleto pametan kao što svi znamo. Ako počenemo sa udvajanjem, onda se pitaš da li da ga utrojimo? On te onda pojede živog i svi ostali počnu da učestvuju u tome. Pa smo odlučili da ga pustimo i tako smo igrali svih 48 minuta. Umesto da jurimo gore-dole i budemo konfuzni celo veče. Tako da mislim da je plan upalio – rekao je trener Sparsa, a da je njegov plan zaista upalio govori i podatak da je Jokić imao samo četiri sistencije.

Popović je dodao da su ostali košarkaši Denvera podbacili.

– Mislim da nisu imali sjajno šutersko veče. Mislim da je očigledno, ali nisam gledao statistiku. Svaki tim ima takvo veče. Sada je bilo njima. Ništa im nije funkcionisalo. Čak i na početku utakmice, promašili su tri, četiri ili pet polaganja. I mi smo to iskoristili.

Osim Jokića samo je Aron Gordon prikazao dobru partiju sa 18 poena, 13 skokova i dve asistencije.

Dok Rivers za „rat zvezda“

Trener Filadelfije Dok Rivers po završetku sezone napušta Filadelfiju, a američki mediji tvrde da su za njega zainteresovani Lejkersi i Juta. Rivers je sa promenljivim uspehom vodio Kliperse i Boston, a osim košarkaškog znanja za njega važi i to da ume da vodi ekipe koje u sastavu imaju zvezde osobenog karaktera, te da bi zato bio idealan za Lejkerse.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari