Lebron protiv Golden Stejta 1Foto: EPA/ KYLE TERADA POOL

Bolji je, nije bolji od Majkla DŽordana, još uvek, po opštem mišljenju, najboljeg košarkaša svih vremena.

U jednom je sasvim sigurno lošiji od „letećeg Majkla“ i da bi mu se uopšte približio, trebalo bi da u svom osmom vezanom, a ukupno devetom velikom finalu, nekako pronađe način da osvoji četvrtu titulu. Skor Lebrona DŽejmsa u velikim finalima nikada neće biti ni nalik DŽordanovom (6/6), ali bi barem, počevši od prvog duela u Kaliforniji između četvrtka i petka, mogao da bude poboljšan; jer dosadašnji odnos 3/5 ipak nešto govori i o liderskim sposobnostima, uz Kobija Brajanta, dvojice najboljih košarkaša svih vremena. Četvrti put uzastopno Voriorsi i Kavsi sastaće se u borbi za Trofej Leri O Brajan, a Klivlend će imati priliku da poravna na 2:2.

Uporedne prednosti, timski gledano, na strani su Voriorsa, mada je serijal protiv Hjustona u finalu Zapada pokazao da Golden Stejt poseduje određene manjkavosti, koje bi, u idealnom scenariju, mogle da ih koštaju čak i titule šampiona. Nastup Andrea Iguadale još uvek je upitan; Amerikanac nigerijskih korena, i dalje oseća bolove u kolenu i njegovo odsustvo sa poslednje tri utakmice protiv Hjustona naznačilo je i problem u protoku lopte u napadu, odnosno brojne defanzivne propuste sa strane pomoći. Ukoliko Drejmond Grin ne bude bio spreman fizički i provokativan verbalno, Voriorsi bi, u odsustvu Iguadale, mogli da zapadnu u problem kako obuzdati igrača koji je na plej-of proseku ove sezone od 35 poena i rekordnih sedam mečeva na kojima je imao plus 40. Lebron DŽejms igra sezonu kakvu je zaista teško i zamisliti za čoveka u 34. godini života, čiji je tim pretrpeo brojne turbulencije u poslednja četiri meseca. Odlazak, a zatim i povratak Tajrona Lua na klupu Kavsa homogenizovao je ekipu; Tristan Tompson je tokom plej-ofa dobio značajno mesto u rotaciji, defanzivno rasteretivši Kevina Lava od čuvanja poslovično fizički jačih i viših igrača. Uloge igrača koji su došli u poslednjem trejdu vremenom su se iskristalisale, s tim da je Rodni Hud na kraju i definitivno platio danak nepromišljenom verbalnom nastupu. Problem za franšizu koja je samo u prvoj rundi plej-ofa imala prednost domaćeg terena (doživevši brejk na samom startu od Indijane), više puta „brejknuta“, uspevši da Bostonu nanese prvi poraz u ovosezonskom doigravanju u TD Gardenu u majstorici finala Istoka i tako Seltiksima prekine seriju od 30 plasmana u narednu rundu pri vođstvu od 2:0, mogao bi da bude zdravstvene priroda Kevina Lava. Pouzdani krilni centar, doživeo je kontuziju glave nakon sudara sa DŽejsonom Tejtumom u šestom meču finala Istoka i još uvek se nalazi na listi povređenih igrača.

– Nakon svega što smo doživeli tokom plej-ofa mislim da smo apsolutno zaslužili da se nađemo u velikom finalu. Vratili smo se tamo gde nam je i mesto i nekako sam uveren da uopšte nije ni važno ko nam je sa druge strane. Odlično se poznajemo, svesni smo svih njihovih vrlina koje ih krase, ali sam uveren da akcenat moramo da stavimo na sopstvenu igru. Imamo kvalitet da se nadmećemo sa Voriorsima – poručio je Lebron, koji u poslednje dve utakmice sa Bostonom praktično nije ni izlazio iz igre.

Da Golden Stejt ima problema tokom plej-ofa pokazuju i procenti šuta sa određenih pozicija koji su u značajnom padu u poređenju sa regularnim delom sezone. U poslednje četiri takmičarske godine Voriorsi su redovno izbacivali rivale u plej-ofu kada su za tri šutirali iznad 40 odsto, a protivnike spuštali na 30 odsto. Problem Klivlenda može biti taj što su u toku plej-ofa samo na dve utakmice šutirali iznad 40 odsto za tri poena, istovremeno spuštajući rivala na 32 odsto (a to je statistički uslov da bi se dobili Voriorsi). Takođe, odbrana Kavsa na perimetru trebalo bi da bude mnogo bolja u poređenju sa istom protiv Bostona. Golden Stejt je poznat po odličnom protoku lopte i u plej-ofu, Drejmod Grin sa 53 poseda i Klej Tompson sa 47 lideri su franšize po broju „otvorenih šuteva“.

– Mislim da smo igrajući sedam utakmica u finalu Zapada postali još bolji i homogeniji tim. Kako je serija odmicala, više smo brinuli jedni o drugima, radovali se dobrim potezima, što je naročito bilo vidljivo u majstorici. Zasluženo smo u velikom finalu, koje bi trebalo da bude spektakularno. Četvrti put zaredom sastajemo se sa Klivlendom i to je već samo po sebi dovoljno za potpuni užitak u velikom finalu – poručio je Kevin Durent, koji je kolektivnije počeo da igra tek od pete utakmice protiv Hjustona, nakon što mu je trener Stiv Ker ispričao anegdotu u vezi sa Majklom DŽordanom i Filom DŽeksonom iz dana kada je bio igrač Čikago Bulsa.

Voriorsi beže od majstorice

Od 2015. do danas, Golden Stejt Voriorsi samo su u tri navrata igrali majstoricu u plej-ofu. Puleni Stiva Kera 2016. osvojili su Zapadnu konferenciju trijumfom nad Oklahomom 4-3, a zatim su istim rezultatom poraženi od Klivlenda u velikom finalu, iako su vodili sa 3:1 u pobedama. Od tog poraza u sedmom meču velikog finala 2016. pa sve do četvrte utakmice finala Zapada protiv Hjustona ove sezone, Voriorsi su bili neporaženi u Orakl areni. Ribrejk koji su Roketsi ostvarili, označio je zapravo igranje majstorice.

U tri grada do pet titula

Na večitoj listi NBA šampiona, Voriorsi se nalaze na četvrtom mestu sa pet titula. Boston je na prvom mestu sa 17, Lejkersi imaju 16, a Čikago Bulsi šest. Zanimljivo je da su Voriorsi franšiza koja je do titula dolazila igrajući kao domaćin u tri različita grada. Prve dve titule 1947. i 1956. osvojili su kao Filadelfija Voriorsi, treću 1975. pod nazivom San Francisko Voriorsi, a poslednje dve kao Golden Stejt Voriorsi sa sedištem u Ouklendu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari