Liberec tačka preloma 1Foto: STARSPORT

Crvena zvezda više nije u formi. Ekipa koja je od jula suvereno gazila Superligom sa 10 uzastopnih pobeda za vikend nije uspela da zatrese mrežu Javora, i to na „Rajku Mitiću“.

Trener Dejan Stanković nema mnogo vremena da ponovo pronađe pobednički recept jer već u četvrtak u Beograd dolazi Slovan Liberec, što je meč koji bi mogao da bude ključan i za klub i za stratega crveno-belih.

Poigravao se Stanković sa izborom prvog tima protiv Javora i to ga je bez dileme koštalo dva boda.

Stavljanje mladog Andrije Radulovića na poziciju levog beka, što ovaj nikada ranije u životu nije igrao, kao i početak utakmice bez klasičnog napadača sa samo isturenim Benom, brzo je pokazalo da neće biti pobednički recept protiv kluba iz Ivanjice.

Iako se Ben možda ni ne seća kada je postigao poslednji gol, pre čak osam kola protiv Proletera (21. avgust), teško je za pad forme okriviti samo fudbalera sa Komorskih Ostrva.

Od početka sezone igrao je na čak pet različitih pozicija i praktično se ni na jednoj nije zaredom zadržao na više od pet utakmica.

Započeo je takmičarsku godinu kao špic, pa je vraćen na matičnu poziciju desnog krila, pa je po potrebi igrao levo krilo, a zatim je isproban i kao plejmejker i kao ofanzivni vezni iza napadača.

Na kraju verovatno ni sam više ne zna šta igra, iako je kao univerzalac uglavnom korektno obavljao svoj posao na svakom od zadataka.

Da on nije jedini koji ima problem, potvrdio je i promašeni penal Mirka Ivanića.

Bivši fudbaler BATE Borisova postao je prvotimac kod Stankovića, dobijajući minutažu o kakvoj nije mogao ni da razmišlja kod prethodnog trenera Vladana Milojevića.

Međutim, igranje po prinicipu toplo-hladno počinje da ponovo budi sumnju u njega i na domaćem polju.

U Evropi je jasno da ima problem da se trka sa protivničkim veznim igračima i da je zato uvek neophodan neko ko će iza njega paziti da „pokupi“ loptu, ali su zato konstantno dobre igre u Superligi minimum koji se očekuje.

Srđan Spiridonović je odlično započeo sezonu golom na debiju protiv Novog Pazara u prvom kolu, ali je zatim usledio veliki pad.

Stanković je odlučio da ga na duže „ohladi“ posle slabe igre protiv Tirane, ali mu je u poslednjih nekoliko nedelja dao drugu šansu da proba da opravda povratak u prvi tim.

Pad u igri imaju i Zvezdine mlade nade od kojih se očekuje da ove ili narednih godina napune budžet kluba svojim odlascima u inostranstvo.

Željko Gavrić je na proleće zablistao pod Stankovićevim nadzorom, ali od početka ove sezone kao da se previše oslanja da će igru da „vuku“ drugi, stariji igrači.

Slično je i sa Veljkom Nikolićem i Njegošem Petrovićem za koje se stiče utisak da su počeli da stagniraju u napretku.

Jedna od najvećih muka trenera crveno-belih od letos je napad.

Boaći i Pavkov kao da ni nemaju ambiciju da pokušaju da Falčinelija izguraju iz prvih 11, a Italijan nikako da pokaže da nije samo igrač za Superligu već i za neka veća dostignuća.

Zvezda je u poslednja tri meča samo jednom zatresla mrežu protivnika, i to protiv Partizana iz penala (Katai).

Utakmica protiv Libereca u četvrtak mogla bi da pokaže imaju li crveno-beli kvalitet za jedno od prva dva mesta u grupi Lige Evrope.

Poraz bi mogao da bude gorka pilula koja bi označila okretanje samo domaćim takmičenjima, a uz to bi čak i na tom polju sigurno poljuljao samopouzdanje celoj ekipi.

Istovremeno bi se time povećao pritisak na Stankovića da, iako je početnik, dokaže da je trener za velika dela, jer se „samo“ pehari u Superligi još iz ere Vladana Milojevića podrazumevaju.

Trijumf u četvrtak označio bi mir u kući pred reprezentativnu pauzu. Koliko bi taj mir mogao da potraje, najviše bi zavisilo od rezultata u Superligi.

Novi remi bi Partizan i Vojvodinu približio na manje od šest bodova, a to bi već značilo uključivanje crvene lampice na „Mitiću“.

Kanga spreman za Čehe

Gejlor Kanga je juče bio negativan na testiranju, što znači da po medicinskim parametrima nema više virus kovid 19. Vezista Gabona inače nije osećao simptome korona virusa, tako da mu nije potreban poseban oporavak, te će u četvrtak za meč sa Liberecom moći da u potpunosti konkuriše za prvi tim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari