Lidej "slomio" Cibonu 1foto:abaliga.com

Uprkos razlici na kraju meča, derbi jedinih neporaženih ekipa do četvrtog kola ABA lige, u potpunosti je zaslužio taj epitet. Partizan je na kraju slavio u Zagrebu (61:79), zadržao perfektan skor „slomivši“ Cibonu u drugom poluvremenu, krajnje oslonjen na fizičku i tehničku superiornost Zeka Lideja, koji je bio ubedljivo najbolji pojedinac na utakmici (24p, 6as).

Oscilacije i to one nagle, i dalje su prisutne u igri košarkaša Partizana.

Ne samo u Zagrebu, već i od starta sezone, Zek Lidej je praktično jedina konstanta u taboru crno-belih.

Kad god je bilo potrebno, Amerikanac je vladao situacijom i sputavao Cibonu koja je u talasima, sve do poslednje deonice, uspevala da rezultatski drži odstojanje od dva do tri poseda.

Trebalo je pulenima Željka Obradovića više od tri i po minuta na startu meča da zabeleže prve poene, a onda su poput tajfuna nanizali 18 vezanih.

Lidej je odmah napravio razliku u igri jedan na jedan; idejno je kreirao sa niskog posta, primoravao odbranu da ga konstantno udvaja i povratnim pasovima razigravao saigrače.

Defanzivno, Partizan je planski preuzimanjima zatvarao sredinu reketa i primoravao Cibonu na šut sa distance, što je segmenat u kome su mladi igrači Zagrepčana krajnje nekonstantni od starta sezone ( mizernih 17,4 odsto).

Bez pogođene trojke u prvoj deonici, sa šest izgubljenih lopti, od kojih su četiri bile prouzrokovane presečenim pasovima Lideja, Pantera i Avramovića, dvocifrena prednost Partizana bila je logična. Odluka Obradovića da u nastavku zaigra sa niskom petorkom, bez Pantera i Lideja nije se ispostavila dobrom po crno-bele.

Mini sekvencom Prkačina, Cibona je smanjila na 20:25, što je srpskog stručnjaka nagnalo da automatski vrati američki tandem, pogotovo jer je Smailagić bio opterećen sa tri lične greške.

Lidej je odmah trojkom iz „popa“ smanjio nivo stresa kod saigrača; čak i kada je Cibona vezala trojke, usled kreacija Gegića sa niskog posta, Lidej je manirski „riternirao“ za obećavajućih 27:41.

Jedina deonica u kojoj je Cibona šuterski isparirala crno-belima, označena sa tri trojke, nadograđene nekim pogrešnim potezima gostiju prilikom visokog presinga, posledično je meč rezultatski ostavila u dramskim okvirima do početka drugog poluvremena (37:41).

Uprkos opet nešto sporijem startu, Lidej se sa pet vezanih poena pobrinuo da domaćin ne materijalizuje nešto lošiju odbranu od „pika“.

Bez šuta sa distance, faktički do kraja utakmice (1/10 u drugom poluvremenu) Cibonin napad je sve više postajao bezidejan. Nije ni Partizan bio briljantan, ali su Mur sa dve vezane trojke i Dangubić jednom razliku povećali na kapitalnih 54:66.

Kada je Zagorac pogodio uz zvuk sirene za 55:69 na 4:31 do kraja meča, duel je i definitivno bio izgubio takmičarsku notu, pretvorivši se u puko odrađivanje posla.

Partizan je meč završio sa 20 timskih asistencija i čak osam oduzetih lopti, što su podaci koji su definitivno po trenerskom ukusu Željka Obradovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari