LJubičić: u nekom drugom sportu finale sa Vimbldona 2019. između Đokovića i Federera završilo bi se nerešeno 1Foto: EPA-EFE/ NEIL HALL

Rodžer Federer trenutno igra sovj poslednji teniski ples u karijeri na Lejver kupu. Imao je impresivnu karijeru, čak 20 osovjenih grend slemova, ali kao i svaki vrhunski sportista, doživeo je i neke bolne trenutke. Ivan Ljubičić, njegov višegodišnji trener, smatra da je jedan od najtežih bio u finalu Vimbldona 2019. godine.

Ljubičić je i sam nekada bio vrhunski teniser, kansije se opredelio za trenersku karijeru i u jednom periodu sarađivao je sa Rodžerom Federerom.

U razgovoru za sajt Tenis Mejdžor otkrio je da Federer još uvek pamti izgubljeno finale sa Vimbldona 2019. do Novaka Đokovića, u kojem nije iskoristio dve meč lopte.

„Samo smo se posle meča na kratko sreli u svlačionici jer je Rodžer morao na konferenciju za novinare. Posle toga smo otišli kući i završili slaveći što je igrao u finalu. Naravno, na početku atmosfera nije bila tako sjajna, ali uspeli smo da je preokrenemo u nešto pozitivno. Kako? Pozvali smo neke ljude, neke prijatelje, imali dobru muziku. Bilo je malo “glumimo da je dobro”, ali se na kraju pretvorilo zaista u dobru atmosferu. Na kraju, nije to bila tragedija epskih razmera, ali je bila velika  šteta, jer je Rodžer igrao fantastično i bio sam jako ponosan na njega kao trener. Bio je jako blizu, ali nekad dobijete, nekad izgubite. Prešli smo preko toga. Na kraju, ispostavilo se da je to bila njegova poslednja šansa da osvoji grend slem, ali to nismo znali u tom trenutku. Verovali smo da će imati još neku priliku“, otkrio je Ljubičić kako je mentalno Federer pokušavao da prebrodi teške trenutke posle pomenutog finala sa Đokovićem.

Hrvatski stručnjak smatra da bi se meč u nekom drugom sportu završio nerešenim ishodom.

„Iskreno rečeno, ne znam da li je bilo baš nešto presudno. Prosto, neko je morao da pobedi, a oni su gurali jedan drugog do krajnjih granica. Da je neki drugi sport u pitanju, završilo bi se nerešeno, bez pobednika. Ali, Novak je ovde trijumfovao. Ono što me najviše rastužilo je što je Rodžer igrao fenomenalno, dva seta je dobio lako, u ostala tri je bio ili bolji ili izjednačen. Ali, ok, tokom karijere dobio je mnogo mečeva u kojima nije bio na najboljem nivou, tako da što se toga tiče, ne možemo da se žalimo.“

Ljubičić je morao da navede nešto što ga je dugo mučilo, s obzirom na to da je posle finala iz 2019. bio pogrešno shvaćen.

„Želim samo da razjasnim jednu stvar, jer sam loše citiran: nikada nisam rekao da je Federer bio na 60-70 odsto svojih mogućnosti u finalu 2019. Bio je na milion odsto! Rekao sam da je na Vimbldonu 2021. bio na 60-70 odsto, što je bilo očigledno.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari