Lorisa u nedelju čeka golmanska kruna 1EPA-EFE/Noushad Thekkayil

Reprezentativac Francuske rezervisao rekord u konkurenciji kolega među stativama.

Do polufinalne pobede nad Marokom (2:0), Manuel Nojer bio je jedini čuvar mreže sa 19 utakmica na Svetskim prvenstvima u fudbalu, a Igo Loris će ga preteći 18. decembra protiv Argentine.

Sada je izjednačen sa još aktivnim Nemcem, dok je iza sebe već ostavio legendarnovog Nojerovog zemljaka Jozefa Sepa Majera (18), penzionisanog Brazilca Klaudija Tafarela (18)…

Loris je težinu i draž Mundijala prvi put osetio u Južnoafričkoj republici 2010. godine, da bi posle učestvovao i na šampionatima u Rio de Žaneiru 2014. i Rusiji pre četiri godine.

Za to vreme je 35-godišnji čuvar mreže Totenhema propustio samo dva turnirska nastupa Trikolora. Protiv Danske u 3. kolu grupne faze SP 2018. i ove godine protiv Tunisa, takođe pre eliminacija.

U oba slučaja se radilo samo o poštedi iskusnog folmana, jer je njegova reprezentacija pre tih utakmica već imala obezbeđen prolazak dalje. Inače, Loris ima najviše nastupa za svoju zemlju generalno.

Golman Fabijan Bartez i napadač Tijeri Anri odigrali su po 18 mečeva za reprezentaciju Francuske na Mundijalima, ali ih je Igo u Kataru pretekao.

A u nedeljom meču u Dohi (16.00) imaće priliku da još jednom podigne trofej Zlatne boginje, pošto je sa Mbapeom, Grizmanom, Žiruom i ostalima to uradio i na prethodnom SP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari