Loša iskustva za nauk 1Foto: Starsport

Ako su rezultati jedino merilo nečijih mogućnosti, onda je drugoplasirana Srbija, bez dileme, favorit u večerašnjem duelu sa Gruzijom.

Jer njen rival u petom kolu kvalifikacija za fudbalsko prvenstvo sveta „drži“ pretposlednje mesto u D grupi, sa svega dva boda posle 360 minuta. Teoretski, naš tim je bliži pobedi i zbog zvučnijih imena reprezentativaca, njihovih klubova i liga, odnosno jednog samostalnog učešća na Mondijalu (2010. godine) naspram propalih pokušaja protivnika da se za 16 leta dokopa velikog takmičenja. Međutim, sve to ne mora ništa da znači, ako Orlovi na stadionu „Boris Paičadze“ u Tbilisiju ne budu dovoljno snažni i pametni, disciplinovani i organizovani, ozbiljni i borbeni, oprezni i inspirisani. Od njih samih najviše zavisi da li će na polovini trke napraviti (možda) prelomni korak ka SP ili će eventualnim kiksom baciti senku na sve dobro što su napravili od dolaska Slavoljuba Muslina za selektora.

– Dobro smo se spremili i analizirali Gruzine, znamo gde su najjači. Imaju nekoliko vrlo kvalitetnih igrača, poput Kazašvilija iz varšavske Legije ili Kašije iz Vitesea. Oslanjaju se na individualni kvalitet, trebalo bi tu da ih zaustavimo. Čini mi se da se, kad izgube loptu, ne vraćaju baš najbrže u odbranu. Potrebno im je vreme. Ima još nekoliko stvari koje možemo da iskoristimo – analizira Dušan Tadić, krilni vezista čiji su golovi i asistencije najjači adut srpske selekcije u ovom kvalifikacijama.

Za očekivati je da će mu domaćin posvetiti specijalnu pažnju, pa i duplirati mu čuvare, ali prvotimac engleskog Sautemptona uverava da on, saigrači i struka imaju spremljen odgovor na takav scenario.

– To je normalno, ali ako stave dvojicu na mene, neko drugi će da bude slobodan. To nije toliki problem. O svemu se mislilo – tvrdi bočni ofanzivac u 3-4-3 formaciji, koji je u poslednja četiri meča dao tri pogotka, a čak pet namestio kolegama.

Prvi Muslinov izbor na mestu centarfora Aleksandar Mitrović ima izvor informacija više o prvoj prepreci Orlova u 2017. godini.

– Pričao sam sa saigračima iz Njukalsa, članovima reprezentacija Velsa i Republike Irske, i rekli su mi da su im najteže utakmice u kvalifikacijama bile upravo sa Gruzijom. Izuzetno su dobri u situacijama jedan na jedan, što znači da nikako ne smemo da im damo prostor. Sto puta nam se u ranijim kvalifikacijama obilo o glavu razmišljanje „lako ćemo“. Zato moramo da uđemo u utakmicu kao da igramo protiv velikana – zvuči svestan zamki duela sa neatraktivnim protivnicima napadač iz Čempionšipa, koji najveću šansu Srbije vidi u „prekidima i nedovoljno okretnom desnom štoperu“.

Mitrović ne može da se pohvali minutažom i učinkom u dresu Svraka ove sezone, ali to do sada nije uzimalo danak u njegovoj igri za nacionalnom timu. Šta više, željan utakmica i dobro uposlen od ostatka ekipe, skupio je tri gola od početka kvalifikacija. Ne manjka mu ni njegove karakteristične, ponekad preterane, samouverenosti.

– Nedostaju mi utakmice, da ih vežem nekoliko, ali čak i kad nisam igrao, reprezentacija mi je bila motiv da treniram. Uostalom, ni jesenas nisam mnogo nastupao za klub, pa sam dao gol za Srbiju na poslednjem meču.

Takva mu je i prognoza ishoda trećeg gostovanja Muslinovih izabranika.

– Očekujem pobedu – kratko i jasno je poručio robusni špic Srbije, koja je u odnosu na novembarsku podelu „plena“ sa Velsom jača za iskusnog levog beka Aleksandra Kolarova, pošto mu je istekla suspenzija zbog kartona.

Opomena sa istoka

Seniorski timovi Srbije i Gruzije nisu se do sada sastajali, ali „orlovi“ zato imaju loša iskustva sa selekcijama zemalja nastalim na ruševinama SSSR. I neki od sadašnjih reprezentativaca sećaju se koliko su ih u prošlosti skupo koštali porazi i remiji u takmičarskim duelima sa Jermenijom, Estonijiom, Kazahstanom i Azerbejdžanom, što bi trebalo da bude dovoljna opomena za sve.

Lalatović debituje u Marbelji

Tener Čukaričkog Nenad Lalatović danas će debitovati na mestu selektora mlade sekcije i to u meču Srbije i Švedske u španskoj Marbelji. Reč je o test utakmici u okviru priprema za šampionat Evrope U21 u Poljskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari