Loša tradicija i momentum 1Foto: STARSPORT

Nakon što su prebrinuli brige oko plasmana u plej-of ABA lige košarkaši Zvezde otputovali su na gostovanje Fenerbahčeu, jednoj od malobrojnih ekipa koju nikad nisu pobedili na njihovom parketu. Gostovali su do sada u Evroligi četiri puta i nijednom nisu bili ni blizu pobede, a Fenerbahče je uspešniji i u ukupnom skoru 7-2.

Ono što je mnogo bitnije od istorije i tradicije je momentum u kome se timovi trenutno nalaze.

Domaćin je posle pobede u Valensiji ponovo zagazio u plej-of zonu (deli od 7. do 9. mesta) i puleni Željka Obradovića izgledaju značajno bolje nego u prvom delu sezone.

Zvuči neverovatno, ali je najlošiji segment igre Fenera skok, oni su ubedljivo poslednji u Evroligi sa 29.2 uhvaćene lopte po meču. Neverovatno, kad se zna koga sve ima u rosteru, ali su povrede skoro cele sezone proređivale sastav.

Zanimljivo je da je Fener, tradicionalno poznat po čvrstoj odbrani, ove sezone kad bi dao više od 80 poena dobio osam od deset utakmica, dok bi sa manje od 80 imao skor 4-12.

S druge strane, Crvena zvezda je u još jednoj crnoj seriji od tri uzastopna poraza i prilično se udaljila od realnih šansi za plej-of iako je razlika samo dve pobede. Kola su krenula nizbrdo posle onog poraza od Žalgirisa na svom parketu, i od tad je trener Dragan Šakota više puta ponovio da su se prioriteti preselili ka ABA ligi.

Prvi strateg crveno-belih opet zbog zdravstvenih problema neće putovati sa ekipom, a njega će zameniti Andrija Gavrilović.

„Igramo sa ekipama koje žele visok plasman i te utakmice sigurno neće biti lake. Ne bih ulazio u to zašto je Fenerbahče ušao u seriju koja ih trenutno odvaja od visokog plasmana. Gledao sam ih na svim utakmicama ove godine, tehnički imaju sve. Igramo sa ekipom koja možda po plasmanu ne opravdava tu ulogu, ali za mene je Fenerbahče od početka jedan od favorita za trofej“, rekao je Šakota.

Zbog povreda ni u Istanbul nisu otputovali Ognjen Dobrić i Čarls DŽenkins, a Vladimir Štimac, koji je sezonu počeo u dresu Fenerbahčea, smatra da je turski tim favorit.

„Mislim da trenutno stanje na tabeli nije njihovo pravo lice, ali vraćaju se i uključili su se u borbu za plej-of. Ne možeš da ideš na takvu ekipu i takvog trenera, a da misliš da nećeš biti maksimalno skautiran, to je jedna prava ‘mašinerija. Definitivno su favoriti protiv nas. Raspored nam nikako ne ide naruku. Već treću ili četvrtu nedelju imamo pet utakmica u 10 dana, ali ne smemo poraze da pripisujemo umoru, da se žalimo, već treba da se ‘skupimo’ kao ekipa i da ‘kopamo’ dalje. Naravno da želimo da pobedimo svaku utakmicu, tako idemo i u Istanbul“, rekao je Štimac.

Košarkaši Zvezde u Beograd se vraćaju u četvrtak pre podne, a već u petak u 19 časova dočekuju Makabi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari