Luka Modrić najbolji igrač na svetu 1Foto: EPA-EFE/ GEORGI LICOVSKI

U ponedeljak su u Londonu dodeljene nagrade najboljim igračima i trenerima na svetu. FIFA Best igrač godine je Luka Modrić, prenosi N1.

Nije bilo Kristijana Ronalda i Lionela Mesija, ali svi ostali su bili tu. I čini se da su bili sasvim dovoljni za sjajnu zabavu u Londonu. I svakako nije umanjilo značaj nagrade koju je dobio Luka Modrić.

Najbolji igrač u izboru Međunarodne fudbalske federacije je reprezentativac Hrvatske Luka Modrić.

Modriću je nagradu uručio predsednik FIFA Đani Infantino, a Hrvat je prvi igrač od 1998. i Brazilca Ronalda koji je u istoj godini dobio nagrade za najboljeg igrača od UEFA i FIFA.

Najbolji čuvar mreže Tibo Kurtoa, nekada golman Čelsija, a sadašnji Real Madrida i reprezentacije Belgije. U konkurenciji su bili i Igo Loris i Kasper Šmajhel.

Za najbolju fudbalerku izabrana je Marta koja je do sada nominovana 12 puta. Dženifer Marošan i Ada Hegerberg su bile sa Martom u konkurenciji, ali je Brazilka dobila šestu nagradu za najbolju igračicu na svetu.

Najbolji trener je (očekivano) selektor svetskog šampiona Francuske Didije Dešan. U konkurenciji su bili još Zlatko Dalić selektor Hrvatske i neladašnji trener Real Madrida Zinedin Zidan.

Najbolji trener ženske ekipe je Rejnold Petros koji je sa Lionom osvojio Ligu šampiona.

U izboru FIFPro, Međunarodnog udruženja profesionalnih fudbalera najbolji tim sveta čine:

David de Hea, Dani Alves, Rafael Varan, Serhio Ramos, Marselo, Luka Modrić, Engolo Kante, Eden Azar, Lionel Mesi, Kilijan Embape i Kristijano Ronaldo.

Najbolji tim godine biraju svi profesionalni fubdaleri sveta koji glasaju u svojim klubovima u organizaciji FIFPro.

Puškaš nagradu za najlepši gol dobio je, sa 38% glasova od više od tri miliona pristiglih, Mohamed Salah za pogodak koji je postigao u Mersi sajd derbiju protiv Evertona.

FIFA nagradu za fer plej dobio je Lenard Taj koji je propustio meč PSV Ajndhovena kako bi mogao da da krv neophodnu da se spasi jedan život. PSV je Taja te večeri proglasio igračem utakmice.

Navijači Perua dobili su nagradu za najbolje navijače za način na koji su bodrili svoju reprezentaciju na Svetskom prvenstvu iako su pored njih u konkurenciji bili navijači Japana i Senegala kao i Gomez Karero koji je na gostovanje svog drugoligaškog tima putovao dva dana samo da bi saznao da će na tribinama biti jedini koji ih bodri.

Najbolji „novajlija“ godine, nagrada koja je dodeljena prvi put, šaljivo je dodeljena VAR sistemu. Uz šalu da je voditelju programa javljeno da je nagrada povučena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari