Lutanje nekadašnjih velikana 1Foto: EPA-EFE/ SERGEI ILNITSKY

Takmičarska 2018/19 u Evroligi nalazi se u završnoj fazi.

Fajnal-forom u španskoj Vitoriji od 17. do 19. maja završiće se sezona u kojoj je više bilo neprijatnih nego onih rezultata i podviga koje možemo podvesti pod prijatne ili neočekivane. Dovoljno je samo videti učesnike završnog turnira pa steći osećaj da se zapravo gotovo ništa nije promenilo u odnosu na prošlosezonski F4 u Beogradu. Tada se pričalo i pisalo o podvigu Žalgirisa, koji je i pred kraj regularnog dela ove sezone čuda činio i tako se našao u plej-ofu, dok je njegovo mesto u Vitoriji popunio Efes. Turski velikan je uspeo da se plasira na Fajnal-for prvi put još od 2001. godine i naspram sebe će u Baskiji imati protagoniste koji su i prošle sezone bili najvažniji subjekti na završnom turniru: Real, Fenerbahče, CSKA. Samo ova činjenica dovoljna je kao ilustracija o stagnaciji brojnih evropskih velikana, među kojima su jedino Efes i Barselona pokazali određene znake napretka, prevashodno u vođenju kadrovske politike, u kojoj su ove sezone dobrano zatajili giganti poput Olimpijakosa, Makabija, Panatinaikosa, pa i Baskonije….

– Ponovni plasman Reala, Fenerbahčea i CSKA na F4 je očekivan. Drago mi je što je Efes, poput Žalgirisa prošle sezone, uspeo da iz drugog plana, van gotovo svih predviđanja, dođe do završnog turnira. Mislim da su Real, Fener i CSKA dokaz da se jedino planskim pristupom, koji podrazumeva višegodišnju viziju, stabilnost, poverenje i istrajnost može doći do vrhunskih rezultata. Nažalost, malo ko osim njih ima sličan pristup. Smenjuju se treneri kao na traci, dovode inostrani igrači sumnjivog kvaliteta, ne pravi se adekvatna selekcija domaćih, konstantno se luta sa rešenjima i kako su rezultati sve lošiji, strpljenja je još manje, samim tim odluke su ishitrenije – mišljenja je Vladimir Kuzmanović, nekada uspešni srpski košarkaš koji poslednjih godina radi kao stručni konsultant za takmičenja pod okriljem Evrolige.

Osim za sedmo i osmo mesto, za koja je u poslednjih pet kola konkurisalo šest ekipa, neizvesnosti u vezi sa plasmanom u plej-of ove sezone nije bilo. U samom finišu je čak dobar broj mečeva postao negledljiv; ekipe iz „donjeg doma“ su više vodile računa da se neko ne povredi pred nastavak takmičenja u domaćim šampionatima, nego o rezultatu u Evroligi.

– Povratak Efesa na Fajnal-for posle mnogo godina za mene je najveći utisak. Oni su i prethodnih godina imali izuzetan budžet, dobre igrače, ali nikako nisu uspevali da se nađu na završnom turniru. Makabi je najveće razočarenje. Ni ove sezone nisu uspeli da se plasiraju u plej-of uprkos tome što su imali veliki budžet, možda i jedan od najvećih. Očigledno je da neke stvari ne rade dobro, prevashodno mislim na skauting i način odabira inostranih igrača. Makabi tradicionalno u sastavu ima, nekad i po deset inostranih igrača i zbog toga je za njih uvek od esencijalnog značaja ne samo kakve košarkaške kvalitete poseduju, već i ljudske. Olimpijakos bih takođe mogao da podvedem pod najveća razočarenja. Godinama su uspevali da se nađu u doigravanju, ali su ove sezone platili danak lošeg skautinga. U redu, imali su u sastavu i igrače koji su već u godinama (Spanulis, Printezis prim. aut), ali su stranci bili ti od kojih se očekivalo da podignu kvalitet. – naglasio je Zlatko Bolić, nekada košarkaš Crvene zvezde, prepoznatljiv po odličnom šutu sa distance.

Bajern je možda i jedini klub koji ove sezone nije uspeo da se plasira u plej-of, a da pritom ima jasan plan, viziju i znanje kako da unapredi ekipu na svim nivoima. Uli Henes, predsednik kluba, nedavno je javno istakao da je Dejanu Radonjiću ponuđen novi ugovor i da je uprava zadovoljna odnosom uloženog i postignutog. Ako se pogledaju rezultati timova bez „A licence“ jasno je da su svi odreda: Himki, Gran Kanarija, Darušafaka, Budućnost bili samo puki protagonisti.

– Ove godine je za prolaz u Top 8 bilo dovoljno 15 pobeda, nije bio neophodan ni pozitivan skor, a Zvezda u takmičarskoj 2016/17 nije uspela da se domogne doigravanja sa 16 pobeda. Negde je i razumljivo što ekipe iz „donjeg doma“ ne mogu da prave višegodišnje planove; igranje u Evroligi im zavisi od uspeha u drugim takmičenjima, međutim do rezultata bi trebalo da dolaze na osnovu kontinuiteta a ne ishitrenih poteza. Zvezda je evroligašku ekipu stvara godinama, imala je kontinuitet u smislu trenera, domaćih igrača i pažljivo je vodila računa o tome koje i kakve inostrane igrače dovodi. Sve to nedostajalo je većini klubova ove sezone i to ne samo onih iz „donjeg doma“ – analitičan je Kuzmanović.

Kao i u Beogradu prošle godine i u Vitoriji će najveći favoriti Real i Fenerbahče biti razdvojeni u polufinalu Fajnal-fora. Ako uspeju da savladaju CSKA, odnosno Efes, mogli bismo da gledamo repizu prošlosezonskog finala u kome je Real na leđima sjajnog Luke Dončića došao do titule. Madriđani, a pogotovo Fener kubure sa povredama važnih igrača. Turski velikan će u Španiju doputovati bez Lovernja i Datomea, ali ni ta činjenica ne utiče na prognozu Zlatka Bolića.

– Fenerbahče i Real su mi najveći favoriti na Fajnal-foru. Ekipe su koje igraju odličnu, modernu košarku. NJih vidim u finalu, jer po načinu igre i kvalitetima igrača koje poseduju zaista zaslužuju da ponovo odlučuju o tome ko je najbolji na Starom kontinentu – istakao je Bolić koji je sa Crvenom zvezdom osvojio nacionalnu titulu 1998. i igrao Evroligu 1999. kada je crveno-beli dres nosio i Vlade Divac.

Sve vodi ka podeli

– Kada govorimo o Evroligi, malo je falinki. To je dobro organizovana liga u kojoj igraju najbolji i najbogatiji klubovi. Mislim da defnitivno ide ka tome da se približi NBA i da će u godinama koje dolaze sasvim sigurno proširivati ligu sa klubovima koji će finansijski i tržišno moći da zadovolje i ispune standarde. S tim u vezi, mislim da će morati i da promene sistem, kad budu premašili 20 klubova verovatno će ići ka tome da ekipe budu podeljene u dve grupe. Nema sumnje da će broj duplih programa u jednoj nedelji biti još veći, kako liga bude napredovala u svim aspektima. U skladu sa tim, Evroliga će morati da se dogovori sa FIBA, u tom segmentu vidim jedinu falinku dosadašnjeg funkcionisanja najkvalitetnijeg klupskog takmičenja – predviđa Bolić.

Samo da povreda ne bude

– I sada je već nenormalan broj utakmica. Teško mi je da uopšte zamislim kako će sve to funkcionisati sledeće godine kada bude bilo sedam duplih nedelja i 18 klubova. Da ekipe igraju samo u Evroligi to bi i moglo da se nekako prihvati, ali sa domaćim takmičenjima bojim se da možemo doći u izuzetno lošu situaciju. Pogledajte već danas: Željko Obradović kao najbolji trener u Evropi, možda i šire i Bata Zimonjić sa opravdanim renomeom jednog od najboljih kondicionih trenera suočavaju se sa ogromnih problemima pred Fajnal-for. Lovernj i Datome sigurno neće igrati, a pritom imaju i par rovitih igrača. Najmanje što bih želeo, jeste da na F4 gledam ekipe koje nisu kompletne zbog povređenih igrača. Misli da se o igračima vodi malo računa i to je ogroman problem evropske košarke – razumljivo je zabrinut Kuzmanović.

Micić predvodi Srbe

– Ponosni smo na naše igrače i njihove ovosezonske partije u Evroligi. Veliki broj njih su nosioci igre u svijim klubovima; njihov uticaj na igru, samim tim i rezultate je zaista veliki i to sigurno raduje sve i u reprezentaciji Srbije. Oni će, sasvim sigurno, biti i nosioci igre na Svetskom prvenstvu u Kini i zbog toga je još važnije što su nastupima u Evroligi pokazali da se nalaze u odličnoj formi. Za mene nastupi Vase Micića u Efesu nisu iznenađenje. Reč je o izuzetno vrednom igraču, takmičarski nastrojenom, koji je naplatio uloženi trud partijama u Efesu – istakao je Bolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari