Makabi test izdržljivosti za Crvenu zvezdu 1Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Crveno-beli će i večeras imati samo jednog klasičnog plejmejkera, moraće da improvizuju na jedinici u 29. kolu Evrolige (19.00).

Ambicije i postavljeni ciljevi definitivno nisu bili u skladu sa kvalitetima košarkaša Crvene zvezde.

Na šest kola pre kraja ligaškog dela, crveno-beli izgubili su sve šanse da se nađu u plej-inu (10-18), do kraja bi trebalo da pokušaju da ostvare što bolji skor i pobegnu iz donjeg dela evroligaške tabele.

Večerašnji protivnik biće pravi test izdržljivosti za osetno oslabljenu ekipu Janisa Sferopulosa, koji će ponovo morati da improvizuje na jedinici, najvažnijoj poziciji u timu.

Zvezda posle osvajanja Kupa Radivoja Koraća nije ostvarila evroligašku pobedu, vezala je dva poraza, ostavivši poprilično neubedljiv utisak u Minhenu i Monte Karlu.

Teško se snalazi kao plejmejker: Adam Hanga, Starsport

Teo i Topić i dalje u civilu

Na kvalitet i stil igre košarkaša Crvene zvezde u mnogome utiču odsustva Miloša Teodosića i Nikole Topića. Sjajni plejmejker nikako ne uspeva da se oporavi od povrede, gotovo mesec dana nije u takmičarskom pogonu i u tom intervalu na svoju je odgovornost igrao na završnom turniru Kupa Radivoja Koraća.

Situacija na mestu plejmejkera složenija je i zbog neigranja darovitog Nikole Topića. Još od evroligaškog večitog derbija, odigranog početkom godine, devetnaestogodišnji plejmejker nalazi se van terena zbog povrede kolena.

Iako su prve prognoze bile takve da je trebalo da pauzira između mesec i mesec i po dana, potencijalni seniorski reprezentativac više od dva meseca isključivo je u civilnoj opremi.

Bez njih dvojice igra u napadu Crvene zvezde osetno pati, pogotovo u evroligaškoj konkurenciji. Crveno-beli su u Minhenu imali svega osam timskih asistencija, duplo manje od evroligaškog proseka.

U Monte Karlu je to izgledalo znatno bolje (20 asistencija na 80 postignutih poena) međutim na oba meča procenti šuta bili su krajnje prosečni, uz relativno mali broj ubačenih šuteva sa distance (protiv Monaka pet, a Bajerna osam).

Jedan od razloga sigurno je i lošiji protok lopte u odsustvu Teodosića, kao i slabija produktivnost u igri dva na dva.

Napadi Zvezde čitljiviji su i lakši za skautiranje, takođe poeni u fazi tranzicije sve su manje prisutni u igri crveno-belih.

Ideja sa Adamom Hangom kao alternativnim rešenjem na mestu jedinice nije dovoljno plodonosna. Na poslednje dve evroligaške utakmice reprezentativac Mađarske imao je ukupno svega četiri asistencije, gotovo bez ikakovg košgeterskog učinka.

Još uvek zvanični šampion Evrope sa Realom, Hanga je i sam poručivao da mu ne prija uloga alternativnog plejmejkera i da se nije nadao da će toliko vremena provoditi na mestu jedinice.

Opravdano je pitanje zašto odgovornost u datom kontekstu, barem periodično, ne preuzima Nemanja Nedović, kojem je primarna pozicija dvojke, ali je igrački stasavajući neretko organizovao igru u mlađim kategorijama crveno-belih.

Nepobedivi Makabi

Uz očigledne kadrovske i igrače probleme, crveno-beli će večeras imati ogroman izazov u vidu forme košarkaša Makabija.

Izabranici trenera Odeda Kataša nalaze se u impresivnoj seriji pobeda. Meč sa Zvezdom za njih će predstavljati priliku da dođu do desete uzastopne pobede u svim takmičenjima.

U jeku borbe za mesto u plej-inu, možda i plej-ofu (15-13), duel sa crveno-belima biće od izuzetne važnosti za izraelskog košarkaškog velikana.

Na skoru 5-9 na gostujućem terenu, Makabi je ekipa koja ume da bude vrlo neugodna u tom kontekstu. Doduše, od poslednjih pet utakmica, samo je jednom trijumfovala van hale „Aleksandar Nikolić“ u kojoj privremeno igra svoje mečeve kao domaćin (zbog ratnih dešavanja u Pojasu Gaze).

Napad je deo igre na kojem Makabi gradi svoj kvalitet, s obzirom na to da sa prosekom od gotovo 88 primljenih poena spada u grupu ekipa sa najlošijom evroligaškom odbranom.

Jasno je i laicima da su Lorenzo Braun i Vejd Baldvin napadački motori. Kao tandem bekova garantuju jedanaest asistencija po utakmici, a pritom su sa 13 i 17,2 poena najefikasniji pojedinci u redovima Makabija.

Obojica su izuzetno produktivni u igri jedan na jedan, dominantni u tranziciji i veoma ih je teško čuvati, naročito kada su i šuterski raspoloženi.

Makabi u Džošu Nibu ima stamenitost pod košem. Amerikanac je sa 6,8 skokova jedna od najdominantnijih centara u Evroligi i neko ko u „piku“, tačnije otvaranjima iz blokada ka košu može napraviti puno problema svakoj odbrani. Zajedno sa Romanom Sorkinom predstavlja veoma skladan tandem centara, pogotovo kada se uzme u obzir da je rođeni Belorus drugačiji tip igrača, solidnog šuta sa distance, naročito sa centralne pozicije.

Bonzi Kolson je sa 12,8 poena treći najbolji strelac ekipe u Evroligi i neko ko sa gotovo 38% uspešnosti sa distance najčešće predstavlja „iks faktor“ za Makabi.

Izuzetne snage, košarkaški pismen, idealan je prototip igrača na pozicijama niskog krila i krilnog centra.

Sa 87 poena u proseku, Makabi ima drugi najefikansiji napad u Evroligi, četvrti je po ukupnoj skakačkoj dominaciji i takođe drugi prema ukupnom broju asistiranih poena.

Ono što je važno napomenuti, Sorkin i Nibo predstavljaju jedan od najboljih centarskih tandema u zaštiti obruča, s obzirom na to da u proseku ostvaruju tri blokade po utakmici.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari