Mali: Nacionalni stadion u Beogradu u okviru koncepta "Siti" 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će nacionalni stadion biti izgrađen u Beogradu u okviru koncepta koji se zove “Siti” i istakao da će u okvir u tog projekta biti izgrađen i veliki broj stambenih i poslovnih blokova, izložbeni prostori, zabavni i akva parkovi.

Odgovarajući na kritike poslanice Demokratske stranke Aleksandre Jerkov zbog podizanja kredita za izgradnju stadiona, Mali je rekao da će to dodatno doprineti rastu bruto društvenog proizvoda i podizanju naše građevinske industrije, kao što je to bio slučaj sa „Beogradom na vodi“.

On je istakao da nije reč samo o izgradnji stadiona, već je to projekat koji otvara mogućnost organizacije velikih evropskih, svetskih i drugih prvenstava.

Jerkov je kritikovala nameru Vlade da uzme kredit od 250 miliona evra za izgradnju nacionalnog stadiona, a da nema novca da vrati penzionerima ono što im je oduzeto, kao i za trudnice i porodilje.

Šef poslaničke grupe DS Goran Ćirić ocenio je da predloženi budžet za 2019. godinu nije ni razvojni, ni socijalni i istakao da deset odsto građana Srbije živi ispod linije siromaštva.

Ćirić je rekao da se Vlada hvali da je spasila zemlju od bankrotsrtva pred kojim je bila 2014. godine i da javni dug pada, ali prećutkuje ko je bio predsednik Vlade 2014, ko je bio većina u Vladi, a ko je bio ministar finansija i ko je birao tu Vladu.

On je rekao da je javni dug 2014. godine bio 25 milijardi evra, a se poslednjih godina smanjio na 24 milijarde. „Kako može dug da pada, ako je fiksiran poslednje četiri godine”, pitao je Ćirić.

Mali je rekao da je 31. decembra 2008. godine javni dug države iznosio 8,8 milijardi evra i od tada raste “vrtoglavom brzinom”, da bi krajem 2014. iznosio je 22,7 milijardi, kada je zaustvaljen merama fiskalne konsolidacije.

On je precizirao da će javni dug do kraja ove godine iznositi 24,2 milijarde evra. Poslanik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić ocenio je da je dobro što su planirana “ozbiljna izdvajanja za infrastrukturu na prostoru Sandžaka, posebno sredstva za izgradnju puta Novi Pazar-Tutin, i što su obezbeđena sredstva za nastavak izgradnje gasovoda preko Kopaonika do Tutina

On se osvrnuo i na dešavanja u vezi sa Bošnjačkim nacionalnim većem i rekao da je Sulejman Ugljanin jasno predstavio svoj program pod naslovom „Samoopredeljenje“, sa anterfileom da je „Srbija fašistička tvorevina”.

Zukorlić je ukazao da je “Ugljanin dobio većinu u Veću uz podršku potpredsednika Vlade”.

Komentarišući izjavu poslanika SDA Sandžaka Enisa Imamovića o trošenju novca iz njegove Fondacije, Zukorlić je rekao da prihvata izazove, ali da ne može da se takmiči u disciplini “ko će dalje pljunuti i ko će više blatiti”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari