Mančester siti novi šampion Evrope 1Foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Fudbaleri Mančester sitija osvojili su titulu u Ligi šampiona nakon pobede nad Interom u velikom finalu rezultatom 1:0.

Strelac odlučujućeg gola bio je Rodri u 68. minutu.

„Građani“ su tako došli do titule koju su tako dugo čekali.

U eri Pepa Gvardiole osvojili su sedam titula u Premijer ligi, a večeras prvu u Ligi šampiona.

Iskusni stručnjak je doveden na klupu engleskog tima baš zbog „ušatog“ pehara koji je večeras uspeo da donese bogatim vlasnicima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali i navijačima kluba.

Ipak, do nje su došli na izuzetno težak način.

Inter je bio odličan rival u većem delu utakmice, a nakon primljenog gola čak i bolji takmac u večerašnjem finalu.

Imali su i izabranici Simonea Inzagija nekoliko velikih prilika, ali sreća im je okrenula leđa.

Uz to, maestralan je bio i golman Sitija Ederson koji je u tri navrata odbranio čiste udarce protivnika.

Prvo je odbranio šut Lautara Martineza iskosa sa desetak metara, zatim udarac glavom Romelua Lukaka sa peterca, a zatim je i sjajno intervenisao nakon poslednjeg kornera na meču.

Pored toga Federiko Dimarko je u finišu meča sjajno glavom lobovao Edersona sa peterca, lopta je udarila u prečku, a zatim se odbila beku Intera koji je ponovo pokušao glavom da postigne gol, ali je samo pogodio Lukakua koji je više smetao nego što je napadao gol protivnika u toj situaciji.

Prvo poluvreme je pripalo italijanskom timu.

Jeste šampion Engleske imao veći posed lopte u svojim nogama, ali iz tog poseda su uspeli samo jednom da ugroze Andre Onanu i to preko Erlinga Halanda, ali je rezultat na semaforu ostao nepromenjen.

Sjajno su izlazili izgrači Intera u fazi napada, oba beka su stajala veoma visoko, a nakon izgubljene lopte se nisu odmah kao po komandi vraćali u odbranu već su ostajali i pravili pravi presing na štoperima Sitija.

To je poprilično iznenadilo Gvardiolu koji dugo nije gledao nemoćniji Siti na terenu.

Slično je bilo i u drugom poluvremenu, a onda je umor sustizao igrače Intera.

Jedini gol na meču viđen je nakon velike greške odbrane italijanskog tima.

Štoper Manuel Akanđi je jednom loptom na ivicu šesnaesterca izbacio dva protivnička fudbalera, do nje je dotrčao Bernando Silva uputivši je na peterac, a onda se od Alesandra Bastonija odbila na visinu penala, gde ju je spremno dočekao Rodri poslavši je iza leđa Onane.

Uprkos umoru fudbaleri Intera nisu posustajali na terenu. Viđena je velika želja da stignu do gola i produžetaka, ali u tome na kraju nisu uspeli.

Na taj način su igrači Sitija došli do triplete, pošto su ove sezone pored Lige šampiona i Premijer lige titulu osvojili i u FA Kupu, a trener Pep Gvardiola je ušao u istoriju pošto je prvi trener kome je to pošlo dva puta sa dva različita kluba za rukom.

Prvi put u karijeri je do triple krune došao na klupi Barselone. U sezoni 2008/09, on je osvojio Primeru, Ligu šampiona i Kup Kralja.

Gvardiola ima samo 52 godine i ovo mu je tek treći klub koji trenira u karijeri. Pored Barselone i Sitija trenirao je još i Bajern iz Minhena, ali sa Bavarcima nikada nije uspeo da dođe do evropskog trona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari