Manje premije i više manjih turnira 1Foto: EPA-EFE/ JAMES ROSS

Kako se bliži početak Otvorenog prvenstva Australije u tenisu (8-21. februar) tako se množe novotarije u vezi grend slem turnira u Malburnu, ali i njegove uvertire, pa su juče tako obnarodovani bitno umanjenje premija za šampione AO opena i korekcija rasporeda takmičenja uoči njega.

Nagradni fond ostaje istih 71,5 miliona australijskih dolara, s tim što će pobednica i pobednik u singlu zaraditi oko 2,75 miliona, što je prilično „kraći“ iznos u odnosu na prošlogodišnjih 4,12, koliko su dobili i Novak Đoković i Sofija Kenin. S idejom da se pare ravnomernije rasporede i to u korist njihovih kolega i koleginica u nižim rundama.

Tako bi, u zavisnosti od prihoda od prodatih ulaznica, finalisti trebalo da uzmu oko 1,5 miliona, polufinalistima sleduje po 850.000 dolara, što je 20 odsto manje nego prošle godine, ali zato četvrtfinalistima sledi gotovo isto kao lane – 525.000 dolara.

Poraženi u startnom kolu moći će da računaju na ček od 100.000 dolara, što je za finih 11 odsto više.

Isto se desilo i sa nagradnim fondom ATP kupa, koji je sa 22 miliona australijskih dolara spušten na šest miliona, što bi trebalo da bude definitivna cifra, jer između ostalog učestvuje manji broj muških reprezentacija nego prošle sezone.

U isto vreme, organizatori Australijan opena u saradnji sa ATP i WTA odlučili su da u određenoj meri izmene raspored takmičenja uoči prvog grend slema u 2021. godini.

Posle razgovora sa igračima i rukovodećim telima, pokušali su da izađu u susret svima koji dve nedelje u strogom karantinu nisu mogli da treniraju.

Zbog njih je rešeno da se dese tri umesto dva turnira WTA iz serije 500 (bodova), u nedelji od 31. januara do 6. februara, ali sa nešto smanjenim brojem učesnika u žrebu.

Dodat je poslednji, zakazan za period od 3. do 7. februara. Dva ATP 250 turnira, kao i ATP kup biće pomereni za po dan kasnije, pa će turniri početi 1. februara, a ATP kup dan kasnije i završiće se 6. februara.

– Ovo su veoma izazovna vremena za tenisere koji su u karantinu, pa smo u saradnji sa ATP i WTA učinili sve da im pomognemo. Promene su načinjene kako bi 72 tenisera i teniserki, koji nisu mogli da treniraju, imali dodatno vreme da se spreme. Takođe, oni će imati prioritet prilikom određivanja vremena za trening i rad u teretani – objasnio je direktor direktor AO opena Kreg Tajli.

I prvi čovek ATP Andrea Gaudenci ima isto objašnjenje za gest napravljen prema onima pogođenim najstrožom formom hotelske izolacije.

– Dodatnih 24 časa pre prvog ATP turnira, uz prioritet prilikom treniranja će im pomoći. Jedva čekamo da počne nešto za šta svi verujemo da će biti fantastično tenisko leto u Melburnu, pred sjajnim australijskim navijačima – rekao je on.

Očekivana poseta oko 300.000 ljudi

Organizatori prvog grend slema očekuju da će biti prodato oko 35 odsto ulaznica u odnosu na prošlogodišnjih 800.000, što bi značilo da će za dve nedelje Australijan opena tribinama Melburn parka proći oko 300.000 posetilaca. U isto vreme, ATP je odredio metod kalkulacija nagrada za turnire u seriji 1.000, 500 i 250. Što se tiče mastersa, neće biti redukcije u nagradama ako se proda 85 odsto ulaznica, ali ako se spusti ispod 40 odsto u odnosu na procente iz 2019. godine onda sledi smanjenje nagrada i do 60 odsto. Turniri bez publike imaće redukciju od 50 odsto, dok manji događaji koji se budu odigravali pred punim kapacitetom neće biti obuhvaćeni tim umanjenjima. O svemu tome će se ponovo razgovarati krajem aprila.

Đoković započeo 305. nedelju na vrhu

Novak Đoković započeo je 305. nedelju na prvom mestu ATP liste. Đoković će se 1. marta izjednačiti sa Federerom, pošto će stići njegov rekord po broju nedelja provedenih na vrhu. Na najnovijoj ATP listi Đoković ima 12.030 bodova i ubedljivo je prvi, iza njega su Rafael Nadal, Dominik Tim, Danil Medvedev, Rodžer Federer, Stefanos Cicipas, Aleksandar Zverev….Naš teniser brani titulu na Australijan openu, ali i ako mu to ne pođe za rukom ostaje na prvom mestu i gotovo sigurno će preteći Švajcarca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari