Brozovićev let na ćilimu: Kako je hrvatski fudbaler stigao do najvišeg transfera u istoriji 1Foto: Starsport/Xinhua/Alberto Lingria

Kristijano Ronaldo je prvi povukao nogu na zov saudijskog novca na gomili, a za njim u novu “fudbalsku Dembeliju” sad, čini se, ide svako na koga se pokaže prstom (ne, istina, i argentinski virtuoz Lionel Mesi, koji se posle dugogodišnjeg života u Evropi pronašao na zalasku karijere na drugoj strani kugle zemaljske jer je pristupio Bekamovom Interu iz Majamija).

Saigrač portugalskog asa u Al Nasru iz Rijada postao je Hrvat Marcelo Brozović (30), korisni igrač sredine terena i za odbrambene i za napadačke zadatke.

Potpisao je ugovor na tri godine, a po godini će da zarađuje 25 miliona evra, što je najviše ikada za jednog hrvatskog fudbalera. Na račun milanskog Intera, u kojem je igrao osam sezona, sliće se 20 miliona. I od ovih brojki se prosečnom čoveku zavrti u glavi dok se pita “odakle, bre, tolike pare”, a kamoli kad se podseti da Ronaldu daju 200.

Brozović je i ovaj put bio na meti engleskog premijerligaša Njukasla, koji je od pretprošle godine u rukama upravo jednog rijadskog investicionog fonda s većinskim vlasništvom od 80 odsto, a ista ta grupa 75 odsto drži u Al Nasru.

Možda je zato i procenjeno da je bolje dovesti ga u arapski svet da bi udruženim radom s draguljom iz Portugalije vratio titulu državnog prvaka u Al Aval park, gde ona izostaje posle 2019, a u minuloj sezoni čak i Ronaldo nije bio od pomoći da se potvrdi značenje klupskog imena (Nasr na arapskom – pobeda).

Kad se predoči i da je jedan od sportskih direktora saudijskog kluba Splićanin Goran Vučević, koji se početkom devedesetih iz Hajduka otisnuo u Barselonu, gde se nije dokazao, onda je Brozovićev let na ćilimu sasvim logičan.

Ponikao je u Dragovoljcu nadomak Zagreba, a pre dolaska u Maksimir, u leto 2012, proveo je jednu sezonu u Lokomotivi. Na “Meacu” je iz Dinama prešao u zimskom prelaznom roku 2015. S Interom je bio prvak Italije za 2021, ali je nedavno s “neroazurima” ostao praznih ruku u finalu Lige šampiona protiv Mančester sitija.

U hrvatskoj reprezentaciji je bio jedan od ključnih igrača i na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018 (drugo mesto) i potkraj prošle godine (treće). Mediji, a pre svega italijanski, uzeli su ga na zub kad je po povratku iz Katara isplivao video-snimak na kojem su Dejan Lovren i on, opijeni radošću u nekom bistrou zbog još jednog dobrog mundijalskog rezultata Hrvatske, podlegli ustaškom folkloru, kojem je “začin” u takvim prilikama Tompson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari