Maroko ima pravo da veruje u još jedno čudo, šampionska Francuska ne sme da ga potceni: Sudar svetova u drugom polufinalu Mundijala 1EPA-EFE/Ronald Wittek

Drugog aktera meča zakazanog za 18. decembar na „Lusail“ stadionu u Dohi izabraće evropski branilac titule svetskog prvaka u fudbalu i prva afrička selekcija u mundijalskih Top 4.

Pre početka prvenstva u Kataru, fudbaleri Maroka nisu bili ni u fusnotama mapa potencijalnih učesnika završnice ali su u međuvremenu šokirali i oduševili svet svojom igrom, energijom, rezultatima…. Toliko da ih posle eliminacija Španije i Portugala, a pre toga remija sa ražalovanim planetarnim viceprvakom Hrvatskom i trijumfa nad favorizovanom Belgijom u grupnoj fazi, niko ne precrtava unapred pre večerašnjeg polufinala sa Francuskom (20.00).

„Slušajte, možda ispadnem idiot i ljudi će da kažu: ‘Previše priča ovaj’… Ali svi smo mi ovde da pobedimo, to je sve. Hajde da batalimo statistiku!“, poručio je odvažno selektor Valid Regragi, onako kako njegovi puleni nastupaju na terenu od prvog minuta u Kataru.

Pre Maroka su samo tri afričke selekcije stizale to četvrtfinala, ali tek su Bono, Hakimi, Mazrui, Ziješ, Nesiri… prešli tu magičnu granicu, pokazavrši ostatku sveta da se i na Crnom kontinentu može igrati disciplinovano i organizovano, a ne samo lepo i snažno.

“Želimo da promenimo mentalitet afričkih selekcija. Da kažemo sebi da možemo. Ja se čak i nadam da će Francuzi da nas potcene, jer ako nam budu ukazali potrebno poštovanje – nama će biti teže. Imali smo možda i najteži put do polufinala.

Svaki put su nam predviđali da ćemo ispasti. A mi smo opet ovde. I hoćemo da idemo do kraja i da osvojimo Mundijal. To nisu prazne reči. Možda više nikada ne budemo imali ovakvu šansu”, samouveren je mladi naslednik (zbog sukoba sa zvezdama nacionalnog tima), posle uspelih kvalifikacija, smenjenog Vahida Halilhodžića.

Samo, što njegovo samopouzdanje nije lažno. Kako god da prođe u sudaru sa mnogo skupljim i takmičarski namazanijim Galskim petlovima, afrički Lavovi će ostati upamćeni po, do perfekcije, osmišljenoj i kolektivnoj odbrani i odvažnosti na drugoj polovini terena.

“Tika-taka fudbal je bio moj san, a onda sam odrastao… Svi smo ranije voleli afričke timove, lepo igraju, malo plešu, Bufal dva puta proturi nekome kroz noge, sve kul, ali onda ide kući. E pa, nećemo tako. Možemo da pobedimo i sa minimalcem…“, poručio je 47-godišnji selektor, ne želeći da se zamara pričom o većem posedu lopte prethodnih rivala.

Maroko ima nekoliko poluga tima, a Ašrah Hakimi spada u bitnije, jer je ključ zadnje linije u rukama beka Paris Sen Žermena. A, sada će imati posla sa klupskim kolegom Kulijanom Mbapeom, napadačem velikog pakerskog potencijala kojem ide od noge i na ovom SP.

“Hakimi poznaje Mbapea bolje nego ja, tako da nećemo da crtamo anti-Mbape plan. Nažalost, nije samo on protiv nas. Znamo kako Grizman igra između linija. Ali, Hakimi je veliki šampion. U njega ne sumjam”, kaže Regragi, inače rođeni Parižanin, koji je obećao borbu do poslednjeg daha pred 30.000 najavljenih navijača svoje zemlje, digao glas protiv nereda Marokanaca širom Evrope nakon proslava mundijalskih pobeda i priznao da će navijati za Francusku ako sa svojim junacima doživi poraz.

I Francuska juri istoriju u Kataru, jer bi u slučaju ostanka na tronu bila prva reprezentacija kojoj je to pošlo za rukom posle 60 godina ekspresnih smena svetskih fudbalskih vladara. Sve do sada pokazano na šampionatu ukazuje da imaju s kim i s čim do kraja u toj borbi, mada su prinuđeni da sve bitke biju bez jednog od najboljih centarfora današnjice Karima Benzeme.

Međutim, ni zbog čega ne preuzimaju ulogu favorita u sudaru razlitih svetova ove noći. Baš suprotno od toga, ako je suditi po poslednjim porukama selektora Didijea Dešana.

„Želim da od srca čestitam Validu Regragiju i njegovom timu. Ono što su uradili je neverovatno. Ne mislim da su do polufinala došli zato što su igrali defanzivno, već zato što su se najbolje branili. Ovo je meč sa 50-50 odsto šansi za pobedu. Marokanci imaju istu priliku kao i mi da dođu do finala“, rekao je iskusni stručnjak, imajući između ostalog u vidu i da je Maroko u Kataru primio samo jedan (auto)gol i to protiv „male“ Kanade.

Olivije Žiru, Antoan Grizman, Mbape… francuski stručnjak ima dovoljno golgeterskih aduta za probijanje rivalskog bedema, a nekada i sam vrstan fudbaler želi i da njegova ekipa bude ona što će da vodi reč i drži stvari pod svojom kontrolom tokom utakmice.

„Ja sam pomalo staromodan trener, tako da volim kada moja ekipa ima loptu, jer samo sa loptom može da se napadne i da se postigne gol. Ali, mislim da mi imamo izbalansiran tim, ne bih rekao da smo bezopasni kada napadamo brzo i iz kontri. Ne očekujem da će Maroko da nam tek tako prepusti posed, ali naš cilj jeste da dominiramo, ali ne da bi igrali fudbal, već da bismo bili produktivni“.

Dešanu je jasno da će Afrikanci, zbog blizine zemlje domaćina takimičenja, imati veću podršku na tribinama nego njegov tim, razmišlja o tome, ali ne daje previše značaju pomenutom podatku.

„Biće veoma bučno, biće usmereno protiv nas. Moji igrači su upozoreni na to, ali to je deo fudbala. Navijači jesu važni, ali ne daju golove, niti oni sprečavaju da se daju golovi. U svakom slučaju, za njih je to neka vrsta prednosti, ali ne i odlučujuća. Pripremamo se za takvu atmosferu, ali više se spremamo za ono što nas čeka na terenu“, kazao je Dešan.

Francusku ili Maroko u zadnjem, nedeljnom duelu za Zlatnu boginju čeka Argantina, jer su Lionel Mesi i družina neočekivano lako izašli na kraj sa Hrvatima – 3:0.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari