Matić: Ovaj dres nije obaveza 1Foto: STARSPORT

Bod u Lisabonu osvojen je pod selektorskom palicom Mladena Krstajića, a napad na sva tri u beogradskom revanšu sa Portugalom komandovaće LJubiša Tumbaković, dok aktuelni evropski prvak kvalifikacije za sledeći kontinentalni šampionat nastavlja s istim čovekom na čelu stručnog štaba i gotovo identičnim sastavom.

Nemanja Matić se ne meša u kadrovsku politiku Saveza, ali ne krije da ga žulja praksa „novih početaka“ nacionalnog tima.

– Krivo mi je što uvek krećemo iz početka, jer smo bili zaista na dobrom putu posle plasmana na Svetsko prvenstvo. Mislim da i pored toga što nismo prošli grupu, nismo smeli to da doživimo kao neki debakl. Morali smo dosta mirnije da uđemo u ove kvalifikacije, da pokušamo svi zajedno da se plasiramo na još jedno veliko takmičenje, jer je to lepo za sve nas. Mentalitet nam je takav da svaki uspeh doživljavamo euforično, a svaki neuspeh kao tragediju, ali hajde da odemo na Evropsko prvenstvo – tako stvari vidi zamenik kapiten „orlova“.

Naš tim ima (po) jedan trijumf, remi i poraz, dok je favorit B grupe ostao bez četiri planirana boda u remijima sa Ukrajinom i Srbijom.

– Veoma bitna utakmica. Izgubili smo i mi i oni neočekivano neke bodove. Oni će doći da probaju da pobede, vide svoju šansu, ali imamo i mi čemu da se nadamo. Učinićemo sve da uzmemo tri boda, igramo pred svojom publikom, momci su spremni i orni da daju maksimum i da pokušaju da sprovedu u delo ono što selektor bude tražio. Dolazi nam jedna od najjačih reprezentacija sveta, da vidimo da li možemo sa njom da se nosimo ili ne. Ja mislim da možemo – tvrdi zadnji vezni zavidne evropske reputacije, koji ne pamti po dobrom poslednji duel istih timova, jer su se brojne šanse njegovih saigrača izrodile u poraz, a on dobio crveni karton.

– Mnogo puta mi se dešavalo sa klubovima, da budemo slabiji rival, a dobijemo meč, na neki individualni kvalitet. Tako možete i da nadigrate Portugaliju, ali Ronaldo sa dva slobodnjaka reši utakmicu.

Srbija je jača za povratnike Luku Milivojevića i Matiju Nastasića, jer su posle sukoba sa Krstajićem prihvatili poziv njegovog naslednika. A to zaoštrilo konkurenciju na pozicijama defanzivnog veznog i štopera.

– Imamo 20-ak igrača u timu i normalno je da svako želi da igra. I svako misli da bi trebalo da igra, nikom ne prija da sedi na klupi. I to je dobro i normalno, jer ako neko ne smatra da bi trebalo da igra, onda mu i nije mesto ovde. Bitno je samo da se bez pogovora prihvati ono što selektor odluči. Ako se nekom ne sviđa, vrata su otvorena, reprezentacija nije obaveza – poručuje Nemanja Matić.

Nemam problem sa Solskjerom

Matić nije starter u novoj sezoni Mančester junajteda, pa mnoge zanima kuda vodi trenutni status našeg reprezentativca.

– Da bih igrao ja, morao je neko da sedi na klupi i da prihvati tu činjenicu, pa tako i ja sada. Trener mora da se opredeli za tim koji će da se bori za titulu, a ako je ne osvoji, on snosi odgovornost… U prve dve-tri utakmice odredio je tim bez mene. Moje je da mu radom pokažem da je pogrešio i da me vrati tamo gde mi je mesto. Pričali smo, nemamo ni najmanji problem. Rekao sam mu da se ne slažem s njim, ali on radi svoj posao.

Radujem se Partizanu

Mada je još od 18. godina u inostranstvu Nemanja Matić nikada nije igrao protiv nekog srpskog tima, a ove jeseni ga čega dvomeč Lige Evrope sa Partizanom.

– Biće sjajno igrati na JNA, pred dobro popunjenim tribinama, a radujem se i meču na Old trafordu, jer Partizan ima mnogo mladih igrača u sastavu, biće to i za njih doživljaj koji će pamtiti. Veoma je bitno za srpski fudbal što se Partizan plasirao u LE – kaže ovaj zvezdaš među „crvenim đavolima“, koji bi bio „zadovoljan“ ako srpski prvak uzme četiri boda u konkurenciji Bajerna, Totenhema i Olimpijakosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari