Matic Rebec: U FMP-u sam bliži Zvezdi 1Foto:: STARSPORT/ Pedja Milosavljevic

Došao je letos u FMP sa statusom standardnog reprezentativca Slovenije i aktera najvećeg uspeha košarkaške reprezentacije koja je 2017, upravo protiv Srbije u finalu Evropskog prvenstva osvojila zlatnu medalju.

U Železnik je, kao 23-godišnjak, stigao svestan da se iz dresa „pantera“ najbrže i najlakše prelazi u opremu Crvene zvezde, zbog čega je od starta odgovorno prihvatio ulogu lidera ekipe, koja je u odnosu na prošlu sezonu, pretrpela „tektonske promene“ gotovo u svim linijama tima. I kada je Dragan Apić, sa statusom najkorisnijeg igrača ABA lige otišao u Lokomotivu Kuban, rezultatski i igrački FMP je ostao na pobedničkom kursu, ostvarivši, praktično na pet kola do kraja regularnog dela primarni cilj – opstanak u regionalnoj ligi. Doprinos Matica Rebeca takvom rezultatu zaista je nemerljiv; iako tih i nenametljiv, momak iz Postojne pruža možda i najbolje partije u karijeri. Trenutno je plejmejker sa najviše asistencija u ABA ligi (111), sa prosekom od 5,84, odmah je iza Aleksa Renfroa iz Partizana, i zajedno sa Stefanom Potom deli lidersku ulogu u timu.

– Ostvarili smo primarni cilj praktično pet kola do kraja regularnog dela ABA lige, što je najbolji pokazatelj kakve smo partije pružali ove sezone. I kada je Dragan Apić otišao iz kluba, što je bila velika promena, pogotovo za nas plejmejkere, ostali smo na istom kursu, pokazali karakter, veru u sopstvene sposobnosti, uspevali da se na pojedinim mečevima vratimo iz minusa od 15 razlike i na poslednjem gostovanju Cedeviti, kada smo ispustili pobedu u poslednjim sekundama, dokažemo svima da možemo i znamo i protiv najboljih – i na osnovu uvodnog izlaganja u razgovoru za Danas, Matic Rebec je pokazao koliko je prošlog leta pogodio izborom kluba, odbivši možda i unosnije ponude od one koja je stigla iz Železnika.

* Vama je, ako se izuzme epizoda u ruskom Jeniseju, FMP prvi inostrani klub u karijeri. Koji su to ključni faktori brzog prilagođavanja na sredinu koja važi za „radoholičarsku“ i u kojoj floskula „lako ćemo“ nema plodno tlo?

–  Ključni faktor je svakako taj da me je trener Vlada Jovanović želeo u timu. Imao sam tokom leta još neke opcije, međutim razgovor sa prvim čovekom struke FMP bio je presudan da izaberem Železnik. Trener mi je predočio sistem; objasnio da ćemo igrati brzo, sa puno trčanja, šuteva, realizacije u ranoj fazi napada, što apsolutno odgovara mom načinu igre. Tačno je da sam se brzo uklopio, profunkcionisali smo već posle par kola. Važno mi je bilo da me trener prihvati kakav sam zapravo i da veruje u mene.

* Koliko vas je inspirisala i činjenica da je prohodnost ka Crvenoj zvezdi zapravo najveća i najbolja iz FMP?

– Znam i svestan sam da je Crvena zvezda odmah tu pored. Postoji i neki načelan dogovor, u zavisnosti od mojih partija, ali tek po isteku tekuće sezone. U suštini, odluka da dođem u ABA ligu povezana je sa činjenicom da su brojni igrači upravo iz regionalne lige prelazili u vrhunske evropske klubove, pojedini u NBA ligu.

* Prijatelj ste sa Jakom Blažićem koji je dve sezone uspešno igrao u Crvenoj zvezdi. Jeste li ste se i sa njim konsultovali pre nego što ste došli u FMP, da li vam je dao neki konkretan savet?

– Jaku za Zvezdu vežu samo lepe uspomene. I on mi je bio primer kako se iz Srbije odlazi u još veće klubove, uostalom ne može baš svako da igra u Barseloni. Pamtim njegov savet da se „pripazim Beograda“ (smeh)…Ovde su ljudi drugačiji nego u Sloveniji. Valjda sam se zbog te neposrednosti, ljubaznosti, spremnosti na šalu, da se izađe u susret i tako lako prilagodio na Beograd. Super mi je u prestonici Srbije.

* U FMP ste prepoznati i po lucidnim šutevima sa sedam, osam metara, po čemu podsećate na Stefa Karija iz Golden Stejta. U kojim segmentima ste posebno napredovali i ko od saigrača najbolje razume ono što na terenu sprovodite u delo?

– Moram da ponovim; stil igre koji neguje FMP najviše odgovara mom košarkaškom senzibilitetu. Otuda i ti pokušaji sa sedam, osam metara (smeh), ali i brojne asistencije. Dragan Apić je u tom smislu bio najzahvalniji; fenomenalan je „pik“ igrač i neko sa kime sam se sjajno razumeo na terenu. Odlično se nadopunjujem sa Stefanom Potom na jedinici, a tu su i Duop Rit, Marko Jeremić….

 * Ove nedelje je završni turnir Kupa Radivoja Koraća. Da li su vas saigrači uputili na to kakva atmosfera vlada u Nišu u danima kada se klubovi bore za „Žućkovu levicu“?

– Apsolutno sam svestan najvažnijih stvari u vezi sa Kupom Srbije. Znam da je atmosfera u Nišu sjajna i da ću je osetiti ukoliko se eventualno u polufinalu sastanemo sa Partizanom. Poslednjih sezona je izgrađen i poseban rivalitet sa crno-belima; otići ćemo maksimalno motivisani i fokusirani na svaki naredni meč, bez nekog prevelikog respekta koji bi mogao da nas optereti – poručio je Rebec, jedan od najboljih plejmejkera u ABA ligi.

Na liniji sa Dončićem

Na putu ka evropskom zlatu 2017. u reprezentaciji Slovenije izgrađen je odličan ambijent. Luka Dončić i Goran Dragić kao apsolutni lideri, imali su veliku podršku ostalih saigrača. U takvoj atmosferi, Rebec i Dončić izgradili su prijateljski odnos i po odlasku Luke u Dalas ostali su u kontaktu: “ Čujemo se povremeno; očekivao sam da će igrati dobro po prelasku iz Reala u Dalas, ali ovo što danas gledamo je fantastično. Neverovatno se brzo prilagodio na nova pravila u NBA ligi. On je i u Evroligi sa 19 godina igrao kao da ima 30, međutim iste partije pružati u ruki godini, igrati mirno i pametno i da to prihvate njegovi saigrači koji možda i drugačije razmišljaju….Ne čudi me što ga porede sa Draženom Petrovićem“, oduševljen je Rebec, kao i mnogi, dominacijom Dončića u NBA sa nepunih 20 godina.

O borbi za SP: Nismo mogli više

Suludi FIBA kvalifikacioni „prozori“ najdrastičnije su se odrazili na reprezentaciju Slovenije. Bez mogućnosti učešća najboljih: Dončić, Prepelič, Blažić…zvanični prvaci Evrope nisu uspeli da se u kvalifikacijama domognu Svetskog prvenstva u Kini ovoga leta: “ Jednostavno nismo mogli više u datim okolnostima. Mi smo mala država i nemamo toliki fond kvalitetnih igrača kojima smo mogli da nadoknadimo odsustva Dončića, Prepeliča, Blažića….Pokušali smo da sve to prihvatimo zdravorazumski; pojedini koji su dobili šansu u kvalifikacijama pokazali su da se na njih može računati. Igrali smo maksimalno i tako ćemo do kraja kvalifikacija“, bez prenaglašenih emocija, Rebec je prokomentarisao očiglednu nepravdu koja je zadesila Sloveniju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari