Meč istine za Lea Mesija 1Foto: Foto/ FoNet/ AP

Oni koji večeras budu bili na stadionu u Nižnjem Novgorodu mogli bi da prisustvuju istorijskom meču za Lionela Mesija.

Posle remija sa Islandom, “gaučosi” se nalaze u tesnacu i dobro preznojeni i izmasirani, pogotovo od strane tamošnjih novinara, za prolaz u osminu finala nameriće se na Hrvate (20.00), najvećeg takmaca u borbi za lidersko mesto u Grupi D, Svetskog prvenstva u Rusiji.

Scenario koji mu verovatno nije ni u primislima, Argentinu bi eventualno mogao da svede na mizeran jedan bod nakon dva kola i u tom slučaju dvostruki svetski šampion i poslednji finalista prolaz u osminu finala sveo bi samo na teoriju. Mesi bi u tom slučaju, izvesno, protiv slabašne Nigerije odigrao poslednji ples u dresu u kojem je proživeo najstresnije situacije u profesionalnoj karijeri. Selektor Horhe Sampaoli, nakon brojnih kritika posle remija sa Islandom, sigurno će večeras izvesti postavu koja će se dobrano razlikovati u odnosu na onu iz prvog kola. I čuveni Maradona bio je preoštar u opservacijama lika i dela selektora Argentine, direktno ga optuživši za remi sa simpatičnim i snažnim Islanđanima. Preoprezna postavka sa dvojicom zadnjih veznih (Maskerano i Bilja), dovela je do toga da Maksi Meza ostane na vetrometini, bez ikakve mogućnosti da bude spona između navale i defanzivne linije tima. Bezidejno, “gaučosi” su do besvesti forsirali Mesija koji, iako čarobnjak u kopačkama, nije bio svemoćan u konstantnoj borbi sa najmanje dvojicom Islanđana na leđima. Preskakanje manevarskog dela i česta bunarenja protiv visokih Islanđana nagnali su javnost u Argentini na misao da je Sampaoli taktiku za startni duel u Rusiji verovatno spremao u nekom kafiću, u naručju neke lepotice.

– Hrvatska je nesumnjivo odlična reprezentacija i naš veliki rival. Govorimio o selekciji koja ima izvanredan vezni red sa Lukom Modrićem i Ivanom Rakitićem. NJihova navala je takođe veoma kvalitetna i nezgodna jer poseduju igrače različitih profila. Mario Mandžukić je veoma nezgodan u duel igri, samom skoku, a pritom ima dobar osećaj za gol, dok je Ivan Perišić probojniji i tehnički obučeniji, izuzetno nezgodan za čuvanje – respektuje Sampaoli selekciju protov koje su poslednji put igrali 2014. u prijateljskom meču u kojem su bili bolji 2:1.

Andrej Kramarić je protiv Nigerije nagovestio da bi mogao da odigra sasvim solidno na mestu organizatora igre, iako je po vokaciji centarfor. U konkurenciji Rebića, Mandžukića i Perišića, selektor Zlatko Dalić je u igraču Hofenhajma pronašao rešenje kome će Modrić ili Rakitić prosleđivati pas u slučaju direktne markacije Rebića ili Perišića. Meč protiv Nigerije nije odagnao koliki je stepen uigranosti štoperskog tandema Vida-Lovren ni da li je levi bek Strinić u stanju da se često ponavlja u napadu, istovremeno se defanzivno trudeći da po njegovoj strani ne duva promaja. Rebić je u prvom meču bio sjajan po levom krilu, toliko siguran na lopti da je Modrić u 90 odsto situacija dijagonalne pasove prosleđivao fudbaleru Ajntrahta.

– Moramo da damo sve od sebe protiv Argentine. Ne smemo se opustiti niti sekunde, jer Lionel Mesi takve situacije maestralno ume da kazni. Mnogi su zaboravili da je Argentina bila finalista prošlog Svetskog prvenstva i da je malo nedostajalo da pobedi Nemačku. Zaslužuju veliko poštovanje – istakao je Ivan Rakitić, poručivši Mesiju, saigraču iz Barselone, da mu želi sve najbolje, ali tek nakon utakmice sa “vatrenima”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari