Meč važan i za istoriju tenisa 1foto EPA-EFE/YOAN VALAT

Najbolji teniser sveta Novak Đoković igraće danas (20.45 sati) protiv Rafaela Nadala u četvrtfinalu Rolan Garosa, u meču za koji mediji navode da je jedan od najznačajnijih u istoriji ovog sporta. Bolji iz ovog duela postaće najveći favorit za osvajanje gren slem turnira u Parizu i za nezvaničnu titulu najboljeg tenisera svih vremena.

Španac, koji je 13 puta u karijeri osvajao trofej na ovom turniru, pobedom na Australijen openu pretekao je Đokovića po broju grend slem titula (22:21), a eventualnim trijumfom na Otvorenom prvenstvu Francuske mogao bi da stekne odlučujuću prednost u ovom statističkom nadmetanju sa srpskim teniserom. Takođe, ova dva igrača su i najveći rivali u istoriji tenisa, jer su do sada odigrali 58 međusobnih duela, a Đoković ima dve pobede više (30:28).

Prvi igrač na ATP listi je do četvrtfinala stigao pobedama nad Nišiokom, Molčanom, Bedenom i Švarcanom sa po 3:0, dok je Nadal u prve tri runde trijumfovao istim rezultatom, ali je u osmini finala odigrao pet setova protiv Ožea-Alijasima. To znači da je Novak do sada na terenu proveo oko osam i po sati, a njegov veliki rival nešto manje od 11 sati, što može doneti malu prednost Đokoviću.

Takođe, puno kontroverzi izazvao je i termin odigravanja susreta jer se smatra da večernji termin više odgovara Đokoviću. Naime, niže temperature menjaju uslove igre na šljaci, lopta se kreće brže i više odskače. Na kraju je organizator, odnosno direktorka turnira Ameli Morezmo, navodno na zahtev televizijskih stanica koje imaju pravo na emitovanje direktnih prenosa širom sveta, odlučio da meč bude poslednji na programu na centralnom terenu „Filip Šatrije“ i neće početi pre 20.45 sati.

Najavljujući meč protiv Nadala srpski teniser je rekao da veoma dobro poznaje igru svog rivala i da neće biti velikih iznenađenja.

– On je levoruk i odmah se menja pravac lopte koja dolazi sa druge strane mreže. On ima taj čuveni spin forhend koji mu je najznačajniji udarac u igri jer izbacuje protivnika sa terena na drugu stranu, a sebi otvara teren. Često taj udarac koristi kada je u defanzivi, da se vrati, da da sebi vremena. Znam vrlo dobro njegovu igru i on moju, tako da tu nema nekih velikih tajni. Znamo se jako dobro, igrali smo toliko puta, najviše u istoriji bilo kog rivalstva. To je veliki meč u svakom smislu, nezavisno od kola u kojem se igra na turniru.

Đoković je dodao i da je u dobroj formi i da je optimista.

– Meč sa Nadalom se željno iščekuje od kada je izašao žreb. Drago mi je da nisam proveo previše vremena na terenu na putu do četvrtfinala, znajući da je borba sa njim uvek velika fizička bitka zajedno sa svim ostalim. To je veliki izazov i verovatno jedan od najvećih koje možete imati ovde na Rolan Garosu. Spreman sam za taj izazov. Dopada mi se kako se trenutno osećam, kako sam udarao. Fokusiraću se na ono što ja imam da uradim. Sviđaju mi se šanse – istakao je Novak.

Nadal je iznenadio novinare najavom da bi ovaj duel mogao da bude i poslednji na ovom turniru.

– Meč sa Đokovićem bi mogao da mi bude poslednji ovde. Rolan Garos sam upoznao po danu i zato bih voleo po danu i da igram. Prošao sam komplikovan proces sa stopalom i ne znam šta će se desiti s mojom karijerom. Trudim se da uživam i nastavim da sanjam – rekao je Nadal.

Španski teniser se potom osvrnuo i na velikog rivala.

– Nadam se da će mi biti dovoljno dobro da prvo treniram. Protiv Đokovića nisam igrao godinu dana i biće to veliki izazov. On je nanizao devet mečeva, šampion je Rima, biće samouveren – rekao je Španac i dodao da je srpski teniser favorit za osvajanje Rolan Garosa.

Za kraj je izjavio da nije u dobroj formi.

– Znam u kakvoj sam situaciji i prihvatio sam je. Boriću se, ne mogu da kukam kad sam u četvrtfinalu. Pre dve i po nedelje nisam znao da li ću uopšte da budem ovde. Svaki meč bi mogao da mi bude poslednji na Rolan Garosu – rekao je teniser koji je nezvanično proglašen i za “kralja šljake” i “vladara Rolan Garosa”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari