Mečevi na jednu loptu 1

Đordi Bertomeu trenutno može da se šepuri zbog novog formata Evrolige.

Ligaški sistem u kojem učestvuje 16 ekipa, ukupno po 30 utakmica, nagovestio je u prva dva, nekompletna kola, da bi neizvesnih mečeva moglo da bude mnogo više u odnosu na prethodni format takmičenja.

Zaključno sa četvrtkom, od prvih 12 utakmica, na polovini drugog kola, čak šest je završeno na jednu loptu.

U četvrtak uveče su Bamberg protiv Uniksa (89:86), odnosno Milano na gostovanju Darušafaki (80:81) slavili bukvalno u poslednjim sekundama utakmica. Prethodno u prvom kolu, pomenuta Darušafaka se provukla u Hali „Aleksandar Nikolić“, iako je Crvena zvezda bila u prednosti gotovo 38 minuta (70:73). Dramatično je bilo na severu Italije; Milano je na startu takmičenja pobedio Makabi (99:97), mada je lako moglo da slave gosti s obzirom da su vodili dobrim delom utakmice. Kladioničari su kosu čupali i zbog duela između Fenerbahčea i Bamberga (67:66), odnosno Baskonije i Efesa (85:84). Većina od preostalih šest utakmica bile su neizvesne, a u kategoriju rutinskih pobeda mogu se svrstati trijumfi Reala nad Olimpijakosom (83:65) na uvertiri nove sezone, preslišavanje Galatasaraja od strane CSKA u Istanbulu (109:84), odnosno pobeda Olimpijakosa protiv Efesa u Atini (90:66).

Osim Zvezde i možda Žalgirisa, svi ostali timovi povećali su budžete za novu sezonu. Čak je i slavni litvanski klub napravio velike kadrovske promene pošto je doveo sedmoricu novajlija. Da bi angažovali kanadskog pleja Kevina Pangosa iz Gran Kanarije uspeli su da ispariraju ponudama određenih timova iz Evrolige, među kojima je i Zvezda bila zainteresovana, ali jednostavno nije mogla da konkuriše ponudi Žalgirisa koja nije bila manja od 500.000 evra po sezoni. „Zeleni“ su se pojačali tokom leta i brazilskim centrom Augustom Limom, kao i Leom Vestermanom, igračima čija tržišna vrednost nije manja od 400.000 evra po sezoni. U takvoj konkurenciji Zvezda zaista deluje kao ekipa zalutala u magli. Miloš Teodosić i Serhio LJulj zajedno će u CSKA i Realu ove sezone zaraditi više nego što iznosi projektovani budžet crveno-belih za tekuću takmičarsku godinu od šest miliona evra.

Drastično povećanje „seleri kepa“ u NBA, bogatiji ugovori u Razvojnoj ligi (maksimalni po sezoni 500.000 dolara) naterali su ekipe iz Evrolige da ove sezone ulože osetno veća novčana sredstva. To se posebno odnosi na one ekipe koje su tek u stvaranju i ne slove za favorite. Darušafaka je ponudom recimo za Vonamejkera, bivšeg pleja Bamberga, „oduvala“ jedan Fenerbahče, koji je Amerikancu nudio skoro dva miliona evra. Nemci su mu za ostanak u ekipi ponudili 1.500.000 evra, ali je Vonamejker obe solucije glatko odbio posle ponuđene saradnje od strane Darušafake, na čijem je čelu najbogatiji Turčin, vlasnik Doguš grupe, inače sponzora Evrolige.

Kvalitetniji rad Nikole Vujčića i Lućija Zanke, generalnih menadžera Makabija i Milana, doprineo je da, uz ogroman novac, pomenute ekipe deluju konkurentnije u Evroligi. Standardnim velikanima CSKA, Realu, Barseloni, Olimpijakosu po platežnoj moći približili su se gotovo svi od 16 timova učesnika Evrolige, a povratak u sam vrh, barem kada su plate igrača u pitanju, najavio je i Panatinaikos. Atinjani su za postojeći igrački kadar izdvojili više novca nego za prošlogodišnji, uspevši da posle samo jednog kola smene trenera Pedulakisa i dovedu „skupljeg“ Ćavija Paskvala, do ove sezone višegodišnjeg trenera Barselone.

Iako je tek početak sezone, ovi podaci jasno ukazuju da bi i u nastavku mogli da gledamo krajne neizvesne mečeve, nezahvalne za prognozu, jer narodski rečeno „para vrti gde burgija neće“.

Utakmica nedelje sa Barselonom

Dileme više nema, košarkaši Crvene zvezde dočekaće ekipu Barselone u Kombank areni u sredu, 26. oktobra, od 19 časova. „Neophodni radovi na novom semaforu i parketu u najvećoj srpskoj dvorani, koje je po propozicijama takmičenja zahtevala Evroliga, su u toku i biće okončani do kraja nedelje“, navodi se u saopštenju crveno-belih. Informacije o prodaji i ceni ulaznica, kao i o načinu ulaska u „Arenu“, biće objavljene tokom predstojećeg vikenda. Inače, duel Crvene zvezde i Barselone Evroliga je zvanično proglasila za „utakmicu nedelje“.

Rezultati

Olimpijakos – Efes 90:66

Darušafaka – Milano 80:81

Makabi – Real 82:89

Bamberg – Uniks 89:86

Galatasaraj – Crvena zvezda sinoć

CSKA – Panatinaikos sinoć

Barselona – Fenerbahče sinoć

Žalgiris – Baskonija sinoć

Mačvan: Saigrači, izvinite

Milano je pobedio Darušafaku na gostovanju u drugom kolu Evrolige u triler završnici (81:80), a burna reakcija Milana Mačvana i rasprava sa sudijama, posle koje je dobio tehničku grešku, umalo Italijane nije skupo koštala. Srpski reprezentativac, koji je odigrao sjajnu rolu sa 19 poena, šest skokova i tri asistencije, izvinio se saigračima i stručnom štabu posle meča za „glupost“ koju je napravio. „Ovo je bila veoma neizvesna i teška utakmica i pobeda koju smo ostvarili je veoma važna za nas i daje nam samopouzdanje da nastavimo naporno da radimo. Ali pre svega hteo bi da se izvinim svojim saigračima i članovima stručnog štaba zbog svog ponašanja i tehničke greške, jer umalo da prepustim pobedu Darušafaki, ali su spasli situaciju na kraju. Mislim da je ovo bila velika timska pobeda“, rekao je Mačvan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari