Medalja ostaje prvi cilj 1Foto: KSS

Ženska košarkaška reprezentacija doputovala je u Valensiju gde će učestvovati na Evropskom šampionatu braneći bronzanu medalju osvojenu pre dve godine u Beogradu. Prvi cilj je medalja, a drugi pozicija među šest najboljih selekcija, jer je to uslov za direktan plasman na svetsko prvenstvo dogodine u Australiji.

Selektor Srbije Marina Maljković, na šampionat je povela četrnaest igračica, od kojih će dve morati da se vrate u Beograd posle PCR testiranja, a pre današnjeg tehničkog sastanka. Na put su otišle: Maja Miljković, Sonja Vasić, Saša Čađo, Nevena Jovanović, Jelena Bruks, Dajana Butulija, Aleksandra Crvendakić, Ivon Anderson, Jovana Nogić, Ana Dabović, Maja Škorić, Maša Janković, Anđela Dugalić i Tina Krajišnik.

Reprezentacija Srbije takmičenje u grupi B počinje susretom sa selekcijom Italije u četvrtak od 18 časova. Utakmice u „našoj“ grupi biće igrane u čuvenoj dvorani u Valensiji „La Fonteti“.

Italijanske košarkašice bi trebalo da budu najteži rival, dok za susrete sa selekcijama Crne Gore i Grčke, selektorka Marina Maljković izdvaja više psihološki, manje košarkaški momenat. Rivalitet je podignut na nivo borbe za prestiž i ko tu bude imao više samopouzdanja i manje bio nervozan, sigurno će dobiti utakmicu. Ako kvalitet bude bio presudan faktor, ne bi trebalo da bude nekih većih problema u toj fazi takmičenja i realno je očekivati jednu od dve prve pozicije u grupi.

Otežavajuća okolnost za naš tim mogli bi da predstavljaju umor pojedinih košarkašica i osećaj da je izborenim plasmanom na Olimpijske igre, glavni posao za ovu sezonu završen. Igre počinju krajem jula i trebalo bi ostati dovoljno svež i nepovređen za takmičenje koje će za nekoliko naših košarkašica biti oproštajno, što se nastupa za Srbiju tiče. Sa umorom će nekako da se izbore u stručnom i medicinskom štabu reprezentacije, a kad je reč o motivisanosti igračica, to ostaje na Marini Maljković i njima da pronađu razlog za još jedno maksimalno „trošenje“.

Aleksandra Crvendakić ne zanemaruje napore tokom sezone, ali ih ne smatra faktorom koji bi mogao da poremeti bilo šta u ekipi.

„Nije bilo lako na pripremama. Ali, uvek nam je lepo kada se okupimo i to je vrlo bitna stavka. Znamo šta bi trebalo da uradimo i jedva čekamo da prvenstvo počne, baš kao što smo presrećne što ćemo igrati na Olimpijskim igrama. Mislim da smo spremne“.

Saša Čađo je okrenuta prvom duelu u Valensiji, protiv Italijanki.

„Znamo da je prva utakmica najteža, ali ući ćemo sa velikom borbenošću, kao i uvek. To nam je glavni cilj, da se borimo od prvog do poslednjeg minuta utakmice, da pružimo što bolju igru i da pobedimo. Najjača strana će biti ta naša borbenost, to će nam najviše ići u korist“

Maja Škorić je ubeđena da će igre naše reprezentacije doneti željeni rezultat.

„Očekivanja su uvek velika, s obzirom na uspehe koje smo imale u prošlosti. Spremale smo se naporno, nadam se da će rezultat iz toga proisteći. Oporavak od puta do Španije je brzo realizovan, „osetile“ smo teren, koševe… Hala je prelepa, uslovi za igru su odlični. Nadam se da ćemo uživati u narednim danima“, kaže Škorić.

Raspored utakmica

Grupa B

Srbija – Italija 17. jun 18.00

Srbija – Grčka 18. jun 12:00

Srbija – Crna Gora 20. jun 12:00

* Prvoplasirani timovi iz grupa direktno u četvrtfinalu (23. jun), drugoplasirane i trećeplasirane ekipe igraju baraž

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari