Međunarodna teniska federacija promenila organizaciju Dejvis kupa 1Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Prošlogodišnje pokretanje ATP kupa, čiji je prvi šampion reprezentacija Srbije, nije ukinulo starije tenisko nadmetanje muški nacionalnih timova, ali ga je još neprolazeća pandemija korona virusa promenila u odnosu na dosadašnja izdanja, o čemu je javnost obavestila Međunardona teniska federacija.

Prema usvojenim odlukama ITF, završni turnir neće biti upriličen samo u Madridu nego u još dva grada, u Španiji ili negde drugde u Evropi, pod uslovom da mogući organizatori ispunjavaju sve predviđene uslove.

S tim što će se u prestonici Španije desiti okršaji u dve grupe, dva četvrtfinala, oba polufinala i finalu.

Novost je i to da će ključne borbe za nezvaničnu titulu svetskog prvaka trajati 11 umesto sedam dana, kao i da je njihov termin pomeren za kraj godine, tačnije za period od 25. novembra do 5. decembra.

Revidiran je i broj učesnika, sa 18 na 16, a sve izmene su potekle od partnera ITF-a, investicione kompanije Barseloninog fudbalera Đerara Pikea, koja će za 25 godina uložiti tri milijarde dolara u ovo takmičenje.

Inače, Dejvis kup je izmišljen 1900. godine u Sjedinjenim Američkim Državama i pauziran je samo tokom I i II svetskog rata, najviše pobedničkih pehara odnele su SAD (32), poslednji osvajač je selekcija Španije, a Srbija, kao aktuelni vladar ATP kupa, ima pozivnicu za učešće na završnom turniru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari