Medvedev o odluci Vimbldona: Nije pravedno 1EPA-EFE/DAN HIMBRECHTS

Drugi reket sveta progovorio o proterivanju Rusa i Belorusa sa grend slema u Londonu.

Organizatori nezvaničnog Svetskog prvenstva u tenisu odlučili su da zabrane učešće teniserkama i teniserima iz zemlje koja je vojno napala Rusiju, odnosno države koja je u tome podržava, u strahu da bi ovi sojim uspesima ili eventualnim izajavama podrške Vladimiru Putinu mogli da šire „propagandu“, a nije ih (još) pokolebala ni ideja čelnika ATP o neračunjanju bodova sa najpoznatijeg turnira na travi.

„S jedne strane mogu da ih razumem, a sa druge mislim da to nije pravedno“, konačno se o izboru engleskih vlasti izjasnio i drugi reket sveta, Rus Danil Medvedev.

Kako se ni sam, ranije, nije složio sa agresijom na komšijsku državu, osvajač poslednjeg US opena donekle prihvata razloge ovakvog postupka čelnika Vimbldona.

„Ovo je delikatna situacija, presedan i sve ostala sportska takmičenja dovodi u nezgodnu situaciju. Gde povlačimo liniju? Koja su to pravila koja mogu da dovedu do potencijalnog izbacivanja?“, dodao je Rus koji se u međuvremenu žalio nakon što je od brojnih kolega dobio podršku.

Medvedev je na kraju podsetio i da su teniseri „samostalni radnici“ i da bi prema zakonu u Ujedinjenom Kraljevstvu trebalo da imaju pravo da igraju, odnosno smatra da su čelnici turnira zajedno sa Vladom prekršili pravila.

„Ako budem mogao da igram biću oduševljen, ako ne – prihvatiću to“.

Inače, takmičari iz obve dve bivše sovjetske republike mogu (za sada) da nastupaju pojedinačno na svim drugim teniskim turnirima, „samo“ pod uslovom da im uz ime ne stoji nacionalna zastava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari