Mesi, Nejmar, Mbape dovoljno ili previše 1foto EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Mesi: Moj cilj je da osvojim Ligu šampiona ponovo i ovo je najbolji tim za mene, gde to mogu i da učinim

Već u prvom obraćanju medijima u Francuskoj na zvaničnoj promociji u novog fudbalera Pari Sen Žermena, doskorašnji superstar Barselone Lionel Mesi rekao je ono što su želeli da čuju svi ljudi privrženi „svecima“ iz Pariza.

– Moj cilj je da osvojim Ligu šampiona ponovo i ovo je najbolji tim za mene, gde to mogu i da učinim – poručio je velemajstor fudbala iz Argentine, kom je bila želja da karijeru završi tamo gde je i zakoračio na veliku scenu, ali su ga ogromna rupa u klupskoj kasi i finansijski propisi Primere oterali u PSŽ, gde je stigao bez obeštećenja, ali sa garantovanim primanjima od 35-40 miliona evra godišnje.

Istina, šestostruki osvajač Zlatne lopte, kao najbolji na svetu te godine, napravio je logičnu ogradu.

– Nekada možete imati najbolji tim na svetu i da ne osvojite Ligu šampiona. To je takmičenje gde igraju najbolji. Potrebna vam je i sreća. Ovo je posebno takmičenje i najbolji ne pobeđuju stalno – govori istinu Mesi, čiji odlazak sa „Kamp Noua“ oplakuje cela Katalonija, a prošli pokušaji njegovog novog kluba to savršeno dokazuju, jer PSŽ sa papreno plaćenim „ubicama“ golmana Kilijanom Mbapeom i Nejmarom još čeka na titulu klupskog prvaka Evrope.

Međutim, ona je ove sezone bliža i realnija nego ikada pre, pod uslovom da trener Maurisio Poketino bude umeo da izniveliše igračke i ljudske kvalitete momaka iz svlačionice, odnosno od strašnih pojedinaca napravi još strašniji tim.

– Prvo sam pričao sa njim, znamo se od ranije i u dobrim smo odnosima – rekao je Mesi o svom zemljaku na mestu šefa stručnog štaba finaliste pretprošlog izdanja LŠ, u sezoni za nama zaustavljenog u jednoj rundi pre.

Podrazumeva se da je Poketino razgovarao i sa ostalim pojačanjima ovog leta, a među njima je toliko zvučnih imena da se već sada mnogi klade na to da će baš PSŽ sledećeg proleća srušiti Čelsi sa kontinentalnog trona.

Očekivano, s obzirom da su na „Park prinčeva“ stigli još kapiten Milana i zvanično najbolji pojedinac prvenstva Evrope (italijanski golman Đanluiđi Donaruma), dugogodišnji vlasnik trake madridskog Reala (Serhio Ramos), predvodnik akutelne generacije reprezentacije Holandije (Žoržinjo Vajnaldum) i desni bek iz šampionskog sastava Intera (Ašraf Hakimi).

A na njemu ostali pomenuti Francuz Mbape (mada, navodno, insistira na dozvoli za prelazak u Real) i Mesijev bivši kolega iz Barselone – Brazilac Nejmar, fantastični Leov sunarodnik Anhel di Marija u ofanzivnom delu veznog reda i za rivalske odbrane opasni Italijan Marko Verati.

– Ludo je to što ću igrati sa Mbapeom i Nejmarom, veoma sam srećan zbog toga. Drago mi je što ću biti svaki dan sa ovom ekipom. Klub je obavio neke sjajne transfere i ovaj tim je neverovatan. Igraću sa najboljim igračima na svetu – deluje Mesi spremno za sledeću stranicu karijere i života, mada će mu posle mesec dana bez fudbala biti potrebno neko vreme da uđe u top formu i krene da radi ono zbog čega je Francuska na nogama.

Al Kelaifi: Nismo prekršili propise

PSŽ nije ovog leta prekršio finansijski fer-plej enormnim trošenjem novca na nove igrače, od kojih je većina došla bez obeštećenja, ali sa astronomskim primanjima.

– Pre nego što smo doveli Mesija sve smo proverili sa ljudima iz naše finansijske i pravne službe. Mediji ne bi trebalo da se koncentrišu samo na negativne stvari, već i na pozitivne… Razmislite samo o uticaju na Ligu jedan, celo prvenstvo će se podići na drugi nivo. Nadam se i TV prava i sponzorski ugovori. Svi žele da vide Mesijev Pari Sen Žermen, a to diže i cenu drugih. Predsednici tih klubova su me zvali da zahvale na Leovom dolasku – rekao je predsednik i vlasnik Pari Sen Žermena, Naser Al Kelaifi.

Da li je ovo zaista fer

„Zanima me kako u Francuskoj funkcioniše finansijski fer-plej. Svaki klub je ograničen po pitanju troškova. Ne može da kupuje mnogo, ne može da priušti fudbalera sa visokim primanjima, a onda se pojavi PSŽ i učini da izgleda kao da pravila ne postoje. Sjajna je stvar što je Mesi stigao u Ligu 1, ali moramo da se pozabavimo drugim uglom gledanja. Da li je ovo zaista fer“, zapitao se Portugalac Hose Fonte, štoper aktuelnog prvaka Francuske Lila.

„Svakodnevno šaljem poruke Kristijanu Ronaldu da dođe u Lil, ali mi je samo odgovorio „ha-ha-ha“, dodao je Fonte.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari