Milojević: Vredno radimo i mirno spavamo 1Foto: FoNet/Xinhua

U „ludom“ remiju na „Vankdorf“ stadionu, pre nedelju dana u Bernu, fudbaleri Crvene zvezde dali su sebi sjajan „for“ za sutrašnji revanš, šta više odškrinuli vrata Lige šampiona, ali daleko od toga da su ta dva gola na strani garancija plasmana u klupsku elitu, drugu godinu za redom.

Pogotovo što se tim Jang Bojsa pokazao boljim i opasnijim nego što to rezultat sugeriše, a Milan Borjan golmanskim paradama vadio „kestenje“ kao u još neverovatnijoj utakmici odluke sa Kopenhagenom, pre aktuelnog plej-ofa.

Otuda staložena najava velikih 90 minuta istine, ambicije i nada iz usta trenera Vladana Milojevića, čija je kratka era na klupi crveno-belih satkana od uspeha na evropskoj sceni, gde bivšeg kontinentalnog i planetarnog vladara pre dolaska Aranđelovčanina celu jednu deceniju nije bilo ni na mapi posle „sezone kupanja“.

– O važnosti utakmice nemam šta posebno da pričam. Igramo protiv vrlo dobrog protivnika koji zaslužuje veliko poštovanje kao šampion svoje zemlje. Odigrali smo prvo poluvreme, a sada nas čekaju pune tribine našeg stadiona i mnogo mi je drago zbog toga – uvodne su reči stratega srpskog prvaka, pod čijom komandom nije izgubljen nijedan od 11 evropskih duela na crveno-beloj strani Topčiderskog brda.

– Ne bavim se statistikom, interesuje me samo sutrašnja utakmica – tvrdi on, a svi okolo njega znaju da će krcate tribine „tražiti“ još jedan podvig. Na njemu je da sa saradnicima nađe načina da relaksira psihu igrača, jer je opšti utisak u javnosti da Zvezdu niko i ništa ne može sprečiti da se opet domogne evropske jeseni u LŠ.

– Spremali smo se za ovu utakmicu kao i za svaku drugu, znamo da postoji pritisak, ali mi smo sportisti i umemo da se nosimo sa tim. Nadam se da ćemo odigrati kako treba i da ćemo svi uživati u ovoj utakmici, pa da bude praznik srpskog fudbala. Ovakav ambijent je nešto normalno za utakmicu poput ove, ali to ne sme i neće uticati na nas. Moji igrači su koncentrisani samo na utakmicu i, kao što sam rekao, pritisak je normalan za sportiste…

Ne vidim razlog zašto ne bismo mirno spavali. Radili smo vredno i dobro, tako da spremni dočekujemo ovu utakmicu – uverava Milojević, inače zahvalan nacionalnom Savezu što je još jednom odložio superligaške obaveze Zvezde, jer bi u suprotnom, kaže, morali da izlažu riziku neke od povređenih igrača, iako je (dodajemo) svlačionica puna kao oko dobrih rešenja, pa stručni štab može stalno da poseže za rotacijama.

Mada je u sastavu iz Švajcarske bilo nekoliko novajlija u odnosu na prošlu sezonu većina njih pamti kako je bilo biti deo evropskog fudbalskog krema i sve iznenaditi osvajanjem četiri boda u „grupi smrti“.

– Svaka utakmica je priča za sebe, ali sigurno da nam znači to iskustvo. Verujem u svoje igrače i nadam se da nećemo imati probleme – zaključuje ideolog Zvezdine igre, od kojeg se očekuje da taktičkim rešenjima i izborom igrača neutrališe brze ofanzivce rivalskog tima, čiji su šuteri uputili više od 20 udaraca prema Borjanovom golu, a na ruku mu ide to što su standardni štoper Nemanja Milunović i zadnji vezni Dušan Jovančić „očistili“ kartone i imaju pravo nastupa.

I vrapci na granama znaju da se u Zvezdinom fudbalu mnogo toga vrti oko vrhunske tehnike i velike kreativnosti distributera lopti Marka Marina, pa svi vole kada čuju optimističke izjave bivšeg reprezentativca Nemačke.

– Rezultat je egal. Ne možemo se braniti na „Marakani“. To niko neće, od navijača do stručnog štaba. Odigraćemo pravu evropsku utakmicu. Neće biti identična utakmica, biće promena, nijedna utakmica ne može da bude identična…. Veliki je plus što igramo pred našim navijačima. Ova ekipa zaslužuje da prođe. Od Borjana ili Popovića, do Krstovića ili Pavkova. Svi imamo super karakter. Želimo da doživimo ono isto što i prošle godine i da obradujemo naše navijače – ne krije Zvezdin as, željan toga da fenomenalne partije u ulozi „dirigenta“ akcija kruniše golom baš u ovih sat i po vremena.

– Vreme je i za gol, ali najbitnije je da prođemo dalje, kako god – bez pardona poručuje vezista visoke klase.

A, njemu, njegovom šefu i svim zvezdašima ovog sveta na pameti je prošli dvomeč sa Jang Bojsom, kada je posle identičnih 2:2 u Brnu, pre 15 godina, u Beogradu pukla „trica“ vredna eliminacije prethodnika Von Balmosa, Lotombe, Cesigera, Luštenbergera, Asale, Nsamea, Ngamaleua…

I Sulejmani u Beogradu

Jang Bojs će večeras biti jači za Miralema Sulejmanija, mada vlada nedoumica oko spremnosti bivšeg veziste Partizana i reprezentacije Srbije, obzirom da je ove sezone zbog povrede odigrao svega 59 minuta. Trener Gerard Seoane nije ga imao na raspolaganju na šest poslednjih mečeva, a kako nije bio ni među rezervama u vikend derbiju sa Cirihom pitanje je da li će i koliku minutažu dobiti protiv Zvezde. Isto važi i za prvog strelca ekipe Gijoma Ora, čijeg imena takođe nije bilo u protokolu na „generalci“ za beogradski meč.

Dolazi 400 gostujućih navijača

Jang Bojsu je na osnovu reciprociteta pripalo 2.500 karata, ali švajcarski Blik ima saznanja da će na „Rajku Mitiću“ imati podršku svega 400 navijača. Isti izvor taj pad posete na tuđim stadionima, u odnosu na meč u Mančesteru (3.000), Torinu (2.100), Valensiji (1.200)… objašnjava bezbednosnim rizicima u Beogradu, uz podsećanje na to da su se pristalice „mladih dečaka“ prošle godine proveli kao bosi po trnju u komšijskom Zagrebu.

Sudi Englez Tejlor

Engleski sudija Entoni Tejlor određen je za glavnog sudiju u ovom revanš meču plej-ofa Lige šampiona, u poslu će mu pomagati zemljaci Geri Besvik i Adam Nun, četvrti sudija je Kris Kavanah, dok su za VAR zaduženi Stjuart Atvel i Pol Tirni. Ovaj Britanac se visoko kotira na Ostrvu, mada se povremeno nađe na udaru tamošnjih kritičara. Kao povodom penala za Liverpul u nedavnom meču sa Arsenalom.

Pare, pare, pare…

Srpski prvak se već dobro ovajdio od učešća u plej-ofu kvalifikacija za elitno UEFA takmičenje, a zarada bi mogla bude značajno veća ako se ponovo probije u Ligu šampiona. Svim učesnicima zadnje runde pripada premija od 5.000.000 evra, dok osigurano prestrojavanje u Ligu Evrope, u slučaju poraza posle 180 minuta, vredi još 2.920.000 evra. Povrh toga, inkasirano je skoro pola miliona novčanica u istoj valuti od prodaje 42.000 ulaznica (ostatak je otišao vlasnicima sezonskih karata i putem sponzorskih aranžmana). Ukoliko, pak, završi među 32 člana LŠ premija za taj podvig iznosila bi 15.250.000 evra, uz mogućnost bonus prihoda od prodaje marketinških i TV prava, svaki osvojen bod (900.000) i trijumf u grupi (2.700.000), prolaz u prolećnu rundu (9.000.000)…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari