Milutinov prvi, Lojd u Top 10 1Foto: EPA-EFE/ Toms Kalnins

Uprkos pandemiji korona virusa i najavama da će budžeti većine evroligaša biti smanjeni okvirno za 30 odsto, najbolji klubovi na Starom kontinentu rade punom parom.

Većina evroligaša u dosadašnjem periodu, počevši negde od kraja maja, osetno je promenila sastave sa kojima će nastupiti u takmičarskoj 2020/21.

Moskovski CSKA izazvao je do sada najveću pažnju angažovanjem Nikole Milutinova iz Olimpijakosa, sa kojim je potpisao trogodišnji ugovor vredan devet miliona evra, kao i Tornikea Šengelije, za čiji je dolazak plaćeno i milionsko obeštećenje Baskoniji.

Ugledni košarkaški portal Jurohups objavio je listu deset najvrednijih transfera u dosadašnjem delu „prelaznog roka“ i među njim se nalazi i Džordan Lojd, novi bek Crvene zvezde, koji je pristigao iz španske Valensije.

Milanski Armani je među najaktivnijima na košarkaškom tržištu; poznat po tome što preferira dovođenje poznatih imena, kojima je prošao igrački zenit, italijanski velikan je već angažovao Kajla Hajnsa i Điđija Datomea.

Dvojici prekaljenih asova pridodati su i Malkolm Dilejni, američki plej koji je stigao iz Barselone, kao i talentovani organizator igre sa američkog univerziteta Teksas Teka, Davide Moreti, odnosno provereni šuter Ševon Šilds.

Veliki posao napravila je Barselona angažovanjem Nika Kalatesa, poslednjih godina sasvim sigurno najboljeg dodavača na Starom kontinentu.

Organizaciono rasulo u Panatinaikosu, nekadašnji student Floride, iskoristio je da izdejstvuje odlazak iz Atine (iako je imao važeći ugovor) i preseli se u Kataloniju, gde bi trebalo da za tri naredne sezone na osnovu plate zaradi više od pet miliona evra. Možda i mimo očekivanja, Valensija je bila protagonista nekoliko zanimljivih transfera.

Nakon što je Džordan Lojd rešio da posle jednogodišnjeg ugovora sličan potpiše sa Crvenom zvezdom, španski velikan je naterao Real da plati obeštećenje od 2.200.000 evra kako bi Alberto Abalde, kvalitetni bek, postao novi stanovnik prestonice Španije.

U međuvremenu, Valensija je dovela Derika Vilijamsa, prošlosezonskog krilnog centra Fenerbahčea, zatim pleja Martina Hermansona (Alba) i odličnog šutera Klemena Prepelića iz Huventuda (bio pod ugovorom sa Realom).

Baskonija će odlazak Šildsa pokušati da nadoknadi takođe odličnim šuterom iz Albe Rokasom Giedraitisom, dok će prazninu nastalu prelaskom Šengelije u CSKA pokušati da popune centar Toni Džekiri (Asvel) i Amerikanac sposoban da igra na tri i četiri – Alek Piters (Efes).

Među bitne transfere mogli bi da se podvedu i dolasci Kevina Pangosa i Arturasa Gudaitisa u Zenit, odnosno Erona Herisona i Hasana Martina u Olimpijakosa.

Fenerbahče je angažovanjem Igora Kokoškova za trenera rekonstrukciju tima započeo dovođenjem Džonija Hamiltona, centra odličnih predispozicija, iz Darušafake, kao i Edgarasa Ulanovasa (Žalgiris).

Alba je nastavila sa politikom dovođenja zanimljivih prospekata, pa su tako novi članovi centar Ben Lemers iz Bilbaoa i nisko krilo Simone Fontekio (Ređo Emilija).

Top 10 transfera

Nikola Milutinov (Olimpijakos – CSKA Moskva)

Tornike Šengelija (Baskonija – CSKA Moskva)

Malkolm Dilejni (Barselona – Milano)

Kajl Hajns (CSKA Moskva – Milano)

Điđi Datome (Fenerbahče – Milano)

Nik Kalates (Panatinaikos – Barselona)

Derik Vilijams (Fenerbahče – Valensija)

Martin Hermanson (ALBA – Valensija)

Rokas Giedraitis (ALBA – Baskonija)

Džordan Lojd (Valensija -Crvena zvezda)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari