Mirne mreže za "paklen" revanš 1foto: Srđan Stevanović /Starsport

Nedavni trijumf u 166. večitom derbiju predstavljao je potvrdu da su crveno-beli podigli formu na nivo kojim bi večeras mogli da ispariraju Rendžersu u Glazgovu (21.00).

Fudbalere Crvene zvezde očekuje prvi meč osmine finala Lige Evrope važnosti koja poprima i istorijsku konotaciju, s obozirom na to da bi puleni Dejana Stankovića mogli da steknu kredit dovoljno unosan da se u revanšu na stadion „Rajko Mitić“ pošteno „pobiju“ za prvi plasman u četvrtfinale jednog međunarodnog takmičenja posle trideset godina.

Ocena da je na žrebu crveno-bele častila sreća kuglicom u kojoj je bilo skriveno ime Rendžersa možda i jeste tačna, s obzirom na konkurenciju, međutim ukrštanje sa škotskim velikanom sa pozicije lidera u grupnoj fazi, u realnim okvirima samo predstavlja start sa istih pozicija. Klub iz Glazgova slovi za najtrofejniji na Starom kontinentu.

Nakon što je preživeo „kliničku smrt“ krenuvši u novi život sa stare adrese bez istorijski poznatog prefiksa i sa skormnim finansijama na klupskom računu, relativno brzo je došao do nivoa da, predvođen Stivenom Džerardom, osvoji prvenstvo Škotske prošle sezone. Nekada vrhunski fudbaler Liverpula i engleske reprezentacije, a danas perspektivni menadžer Aston Vile, marljivo je gradio tim, koji je sa izvesnim korekcijama, u osmini finala Lige Evrope uspeo da na ubedljiv način eliminiše Borusiju u Dortmund, tako što je u dve utakmice rivalu dao čak šest golova.

Đovani van Bronkhorst, naslednik Džerarda na klupi, na oba meča izašao je sa formacijom 4-2-3-1 i vrlo je moguće da će sličnog razmišljanja biti i večeras. Opšte je mišljenje da su bekovi Rendžersa možda i najproduktivniji par u čitavoj fazi osmine finala Lige Evrope. Barišić po levoj, a posebno Tavernije sa suprotne strane vrlo su kreativni, napadački orijentisani.

Englez je izuzetan asistent, zapravo najbolji u timu sa preko deset uspešnih dodavanja samo u tekućoj sezoni. Poseduje odličan centaršut iz trka i na sjajan način pronalazi Alfreda Morelosa, kolumbijskog napadača.

Reč je o centarforu koji je prethodnog leta bio interesantan i jednom Mančester sitiju. Robusne građe, niskog težišta i okretnosti jednog Boba Vijerija predstavljaće veliko iskušenje za štopere Crvene zvezde.

Trener Stanković još uvek nije otkrio u kojoj će formaciji nastupiti; nije nemoguće da u Glazgovu izađe sa trojicom štopera, što je bio njegov taktički potpis u Bragi koji se ispostavio plodonosnim.

– Atmosfera na njihovom stadionu je fenomenalna. Bili su fenomenalni protiv Dortmunda. Brzi su, imaju imaju mnogo fizičkih utakmica, dugo su zajedno. Težak zadatak, bićemo spremni da odgovorimo na njega. Ovo je utakmica kakvu Crvena zvezda zaslužuje. Ne mogu da kažem da je protivnik po meri, ali u pitanju je protivnik protiv kojeg i mi možemo da se pitamo, da dovedmo utakmicu do 50:50. Ako me pitate, ja sam optimista – iskren je bio trener Stanković prilikom analize snage rivala i mogućnosti prolaska Zvezde u narednu fazu.

Rendžers nije tim koji insistira na posedu lopte i dominaciji kroz igru pasovima. Uostalom, Lundstram i Džek, tandem zadnjih veznih, na poslednjih desetak utakmica nije napravio nijednu asistenciju.

Nigerijac Džo Aribo je u tom kontekstu najnepredvidiviji po protivničku odbranu; doduše u škotskoj Premijer ligi je daleko kreativniji sa pet asistencija, u odnosu na Ligu Evrope u kojoj je imao samo jedno uspešno dodavanje.

Jasno je da će Rendžers najopasniji biti u tranziciji, nakon presečene lopte na svojoj polovini, odnosno prilikom prekida. Štoperi Goldson i Bejsi fizički su veoma snažni i skočni, što je šablon po kojem mahom funkcionišu ostrvski klubovi.

U Zvezdi su sigurno oprezni; Rendžers je silno iskažnjavao Dortmund koji nastupa u formaciji sa trojicom štopera. Brzom transformacijom po oduzetom posedu rivala pokazao je svu efikasnost, što bi trebalo da pozove crveno-bele na poseban oprez. Doduše, nakon plasmana u osminu finala Lige Evrope, „plavci“ su odigrali dva prosečna meča u domaćem šampionatu.

– Ne treba niko da nam oduzme pravo da se nadamo i sanjamo. Cilj je ispunjen. Mislim da smo napravili veliki iskorak osvajanjem prvog mesta u grupi. Liga šampiona treba da nam bude cilj, ali ovo je bilo po meri Crvene zveze – naglasio je šef struke crveno-belih.

Zbog važnosti meča, same činjenice da se revanš igra na nekadašnjoj Marakani, ali i karakteristika rivala da je vrlo opasan u tranziciji, Stanković će, najverovatnije, kao na poslednjem večitim derbiju, u srcu manevra upariti Sanoga i Srnića, prepustivši Kangi da kreira igru i pronalazi individualce Ivanića, Kataija, odnosno Ohija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari