Mirotić i saigrači protiv Pešića 1Foto: EPA/ TOLGA BOZOGLU

Barselona je ovog leta probila granicu od 40 miliona evra u budžetu za takmičarsku 2019/20. Povećanjem od čak 60 odsto u odnosu na prethodnu sezonu, uspela je da „namiri“ i takve asove formata Nikole Mirotića, Brendona Dejvisa, Korija Higinsa…

I da automatski postane jedan od vodećih kandidata za plasman na Fajnal-for Evrolige narednog maja u nemačkom Kelnu, na kome nije učestvovala poslednjih pet godina.

U uvodnom delu sezone, rezultati su u skladu sa kvalitetom pojedinaca; uprkos povredama Tome Ertela, Paua Ribasa, samim tim i problemima u organizaciji igre, Katalonci su u uvodnih šest kola Evrolige doživeli samo jedan poraz, dok u prvenstvu Španije pomalo „štucaju“.

Iako bi se na osnovu priloženog dalo zaključiti da u Barseloni vlada idilična atmosfera, madridska „Marka“ tvrdi da su igrači duboko nezadovoljni načinom rada Svetislava Pešića, tačnije metodama koje srpski stručnjak primenjuje. List koji je naklonjeniji Realu, tvrdi da su sličnog razmišljanja ne samo starosedeoci, već i novajlije među kojima je i Nikola Mirotić, jedan od trojice najplaćenijih igrača na Starom kontinentu.

Istina, Pešić važi za trenera starog kova koji nema pardona prema svojim igračima, bez obzira na status i visinu ugovora. Insistira na principima rada na kojima je postizao vrhunske rezultate vodeći evropske velikane, kao i reprezentacije Nemačke i naše države. Svako, doslovce, mora da bude fizički besprekorno spreman i svestan da defanzivno mora da uradi ono što se od njega očekuje i što je taktički uigravano.

Takođe, Pešić ne trpi previše iskakanja iz sistema i individualni učinak ga preterano ne zanima. Disciplina je segment kome posvećuje posebnu pažnju; zna se šta, u kojoj meri i u koje vreme igrači smeju da jedu, piju, kad se ide na spavanje, a kada je vreme za odmor.

„Marka“ tvrdi da je animozitet igrača prema treneru Pešiću sve jači i to ne samo među onima koji ga poznaju iz prošle sezone već i kod igrača koji su tek stigli u klub. Novim košarkašima je trebalo malo vremena kako bi se uverili u to da su negativni komentari starih košarkaša o treneru Pešiću istiniti. Navodi se da je jedan od nezadovoljnih Pjer Oriola, koji je odlično igrao na letošnjem Mundobasketu, dok sada gotovo ne igra, ista je situacija i sa Rolandsom Šmitsom, dok je veći problem što je Pešić u sukobu sa onima koji imaju najveću minutažu i trebalo bi da budu nosioci ove sezone.

„Jasno se na licima igrača vidi koliko su nezadovoljni Pešićem. Čak je pomalo ružno videti kakve gestikulacije pravi Mirotić dok Pešić daje instrukcije na tajm-autu. I nije jedini…“, navodi „Marka“ i zaključuje da u klubu i dalje veruju Pešiću, ali znaju za probleme. „Ako je suditi prema licima igrača Barselone, Pešić je već bivši. Višemilionski projekat može propasti jer požar na vreme nije ugašen“.

Pešić je od 2018. godine ponovo na klupi Barselone i doneo im je dva Kupa Kralja, da bi ovog leta dobio pojačanja u vidu Nikole Mirotića, Aleksa Abrinesa, Brendona Dejvisa, Malkoma Dilejnija i Korija Higinsa.

„Pucalo“ posle Fuenlabrade

Uprkos skoru 5-1 u Evroligi, odnosno 5-2 u Endesi, utisak je da Barselona ima dosta problema u igri, pogotovo u napadu i da to trener Pešić ne želi i neće da prećuti igračima. „Marka je taksativno opisala nezadovoljstva pojedinaca: „Kori Higins zamera Pešiću da ne dobija šansu da se odmori na utakmicama!? Malkolm Dilejni mu zamera da ga je nedovoljno spremnog gurnuo na teren i da se zato opet povredio. Nikola Mirotić je uhvaćen u nekoliko televizijskih kadrova kako se smeje srpskom stručnjaku, kako mu upućuje ironične i podrugljive poglede ili šapuće saigračima na uvo dok Pešić priča. „Marka“ tvrdi da je „pucalo“ u svlačionici Katalonaca nakon trijumfa nad Fuenlabradom. „Većini svlačionice je navodno dosta Pešićevih izliva besa i kritika koje smatraju preteranim i neobjašnjivim dok su rezultati dobri. Poslednji takav slučaj se desio posle utakmice sa Fuenlabradom kada je Barsa slavila 13 poena razlike, a Pešić je posle meča pola sata držao ljutit govor u svlačionici. Očevici su rekli da je u svlačionici grmelo i da se buka čula u hodnicima ispred, a da igrači nisu nimalo dobro prihvatili takav nastup trenera“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari