Mladi veslači vladari Evrope i sveta 1Mihajlo Dedić i Nemanja Luledžija Foto: Privatna arhiva

U moru aferaško-skandaloznih priča i događaja u „velikim sportovima“, fudbalu i košarci, ispod radara srpskih medija i javnosti prošao je izvanredan uspeh veslača Mihajla Dedića i Nemanje Luledžije, čija su dostignuća u konkurenciji dvojca bez kormilara, na 2.000 metara, ušla u anale ovog vodenog sporta u Srbiji, a možda i šire.

– Pre njih niko nikada u srpskom veslanju, ni u jednoj od starosnih kategorija, nije bio evropski i svetski prvak u istoj disciplini, pa još u istoj sezoni, s tim da nije isključeno da se radi i o presedanu na svetskom nivou. A naš dvojac je prvo odveslao za kontinentalno zlato, pa za najsjajniju planetarnu medalju. I ne samo to, na EP u maju primakli su se svetskom rekordu na šest sekundi, a na SP u julu zaostatak smanjili na jednu, pri čemu je njihov rezultat bio čak tri sekunde brži od onog kog je izveslala drugoplasirana postava – ima puno jakih razloga da (se) hvali njihov trener u Partizanu, Goran Todorović, čije su savete, uputstva i komande, momci od 17 godina slušali i kada su kao reprezentativci Srbije veslali na stazama u Varezeu.

Da dostignuće bivših „učenika“ Rastka Petrovića bude veće, tinejdžerske vedete crno-belih su do njega stigle u poprilično otežavajućim uslovima.

– Prvo su obojica na početku godine preležala korona virus, da bi se posle toga razboleo jedan, pa drugi… U čamac su zajedno seli praktično mesec dana pred prvo od prvenstava. I opet su napravili istorijski podvig. Najviše zahvaljujući svom ogromnom talentu, trudu i radu, a onda i razvijenom sistemu rada u našem klubu. Sa puno posvećenosti i iskrene ljubavi prema svoj našoj deci i zahvalnosti na maksimalnoj podršci podršci Partizanu, njihovim roditeljima, saveznom treneru, našim seniorskim reprezentativcima, Đorđu Višackom iz nacionalnog Olimpijskog komiteta… Svi smo bili na istom zadatku i fantastično ga obavili.

Prema rečima sagovornika Danasa, trofejni tandem, sa bezmalo decenijskim stažom u VK Partizan, ima još prilika da se kiti odličjima do kraja ove godine.

– U septembru nas očekuje Balkanijada, u oktobru odbrana, već 34 puta osvajane, titule najboljeg kluba u Srbiji. Posle toga im sledi spremanje za kompletno plaćeno studiranje na najprestižnijim američkim univerzitetima, gde je poslednjih sedam, osam godina završilo barem 50-oro naše dece. Što zahvaljujući svojim rezultatima, što preporukama i imenu VK Partizan.

Međutim, odlazak „preko bare“ neće značiti i kraj ambicija Luledžije i Dedića. Baš suprotno.

– Uporedo sa završavanjem fakulteta, uz podršku tamošnjih stručnjaka i našu pomoć iz daleka, nastaviće da rade na svojim karijerama. Sa željom i ciljem da se kvalifikuju za Olimpijske igre u Parizu, kroz dve godine – jasan je i direktan Todorović, sa nemalim ličnim stažom u SAD.

I osmerac za diku i ponos

Još mlađi Marko Dojčinović, Veljko Kmekić, Luka Višacki, Strahinja Pavišić, Luka Lončar, Uroš Bogdanov, Danilo Đokić i Mateja Mitrović nisu se umešali u borbu za medalje na Svetskom prvenstvu, ali su i bez toga, sa kormilarem Andrejom Kovačevićem, uradili veliku stvar.

– Njihovo deveto mesto je fantasičan uspeh, zbog toga što se petorica od njih nikada nisu takmičila van zemlje, nekima je to bila prva internacionalna trka u životu…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari