Mnogo kalkulacija i račundžija 1Foto: Pixabay/Birgit

Pretposlednjom turom mečeva fudbalskog prvenstva Srbije, spisak potencijalnih prvoligaša skraćen je za još dva imena, jer Napredak i Proleter nisu hteli da čekaju zadnjih 90 minuta nikada dramatičnije i(li) prljavije borbe za goli superligaški život, pa će jedina preostala nejednačina u burnoj sezoni 2020/2021. biti rešena u krugu Javor (45 bodova) – niški Radnički (46) – Novi Pazar (46) – Voždovac (47) – Rad (47).

Sa toliko ukrštenih interesa, (ne) vidljivih podmetanja klipova i mogućih scenarija da će kritičari jednokratno pregomlaznog sastava SLS od 20 klubova sa „lepo smo vam pričali“ satisfakcijom pratiti tok i ishod četiri targetirane utakmice ove srede u jedinstvenom terminu od 18.30 časova.

U Novom Pazaru, Beogradu, Nišu i Subotici. U prvoj, istoimeni domaćin, posle subotnjeg remija sa Metalcem, mora da pobedi Napredak, kako zna i ume, jer mu samo slavlje protiv Kruševljana sigurno čuva glavu.

Pokupe li ceo „plen“ ispred nosa rasterećenih gostiju, čija je neverovatna prolećna serija pozitivnih rezultata predmet opštih analiza, sumnji i podsmeha, plavo-beli mogu da ne trepnu na tuđe učinke.

Rad, takođe, pošto je u nešto povoljnijoj situaciji od konkurencije, a ide mu na ruku i Spartakova bezbrižnost. „Građevinarima“ toliko stvari odgovara, da vlada generalno uverenje kako će tim sa Banjice, još jednim volšebnim prolećnim buđenjem, ponovo u foto-finišu izbeći već viđenu selidbu u niži rang.

Radnički, zato, nije niko očekivao u društvu „davljenika“. Još manje da će „odbiti“ zicer trijumf u vikend rvanju sa davno prežaljenim Zlatiborom i sam sebi navući „omču“ oko vrata pred preostalih sati po borbe za superligapki status.

Doskorašnji učesnik evropskih kvalifikacija ne bi smeo da ima problema sa mučenom Bačkom, ali nevolja je što mu ni tri boda na njegovom „Čairu“ ne garantuju opstanak, pošto mu Radovci beže jedan korak, a Pazarci mogu da računaju na međusobni skor u slučaju bodovnog poravnanja.

Pa, ako pobede… Javor je još ugroženiji. Em ima najtanji saldo u ovom petouglu, em ide na noge direktnom takmacu Voždovcu. Za razliku od prestoničkih „zmajeva“, kojima paše i remi, ako pobrojana trojka ne izađe kao pobednik iz svojih bitki, Ivanjičane samo maksimalan učinak ostavlja u najjačem rangu takmičenja.

Ostali dueli istog dana biće samo „dekor“ borbe na „život i smrt“. S tim što će novi (stari) šampion Crvena zvezda i ponovni viceprvak Partizan zalključnih sat i po SLS iskoristiti kao pokaznu vežbu za međusobni okršaj u finalu nacionalnog Kupa sledeće nedelje, a Čukarički i Vojvodina konačno rešiti trku u dvoje za treće mesto.

Superliga - 37. kolo: Rezultati i tabela


Radnik – TSC 0:3
Vojvodina – Spartak 1:1
Bačka – Crvena zvezda 0:3
Inđija – Proleter 0:5
Javor – Čukarički 1:2
Metalac – Novi Pazar 1:1
Napredak – Mladost 2:0
Rad – Mačva 7:1
Zlatibor – Radnički (N) 0:0
Partizan – Voždovac 3:0
Tabela: C. zvezda 105, Partizan 95, Čukarički 71, Vojvodina 71, TSC 55, Radnik 55, Metalac 52, Spartak 51, Mladost 51, Napredak 50, Proleter 50, Voždovac 47, Rad 47, Radnički (N) 46, Novi Pazar 46, Javor 45, Inđija 35, Zlatibor 29, Mačva 22, Bačka 16.

Zadnje bitke „davljenika“


Voždovac – Javor
Novi Pazar – Napredak
Radnički (N) – Bačka
Spartak – Rad

Novi Pazar: FSS nas namešta

Više puta tokom sezone, iz Novog Pazara su stizale teške reči na račun pojedinih konkurenata i, naročito, Fudbalskog saveza Srbije, pa je bilo za očekivati da će iste pasti i posle remija sa Metalcem.

Naravno, bez pomena verbalnih provokacija na račun pomenutog rivala, o čemu je javno pričao trener gornjo-milanovačkog tima Žarko Lazetić.

“Simović nije svirao čist penal za naš tim u finišu utakmice. Duboko smo svesni da nismo miljenici fudbalske organizacije, a naričito njenog sudijskog dela, na čelu sa Milanom Karadžićem, ali smo bar očekivali da u završetku prvenstva imamo pošteno suđenje. Nažalost, Pazar to neće doživeti u ovom šampionatu. Svedoci smo udruženog poduhvata svih da se naša ekipa izbaci iz superlige po svaku cenu“, stoji u ključnom delu saopštenja uprave plavo-belih, inače srećne što se za dva dana završava SLS, jer će time “prestati dalja blamaža FSS”.

Milinković uvek Kolubaru u SLS

Kolo pre završetka Prve lige saznali smo ko će sa Radničkim 1923, pod ruku, u Superligu. Sa novembarskim dolaskom bivšeg Partizanovog trenera Zorama Milinkovića za šefa struke Kolubare ovaj prvoligaš je krenuo uzlaznom putanjom, a 3:1 protiv čačanskog Borca definitivno su mu doneli prvi proboj na glavnu scenu tokom 102 godine postojanja.

I ne samo to, kako su se bodovno izjednačili sa liderom iz Kragujevca, Lazarevčani imaju priliku da kao prvoplasirani uđu u domaću elitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari