Mnogo proseka i ispod njega 1Foto: Twitter

U poslednjim utakmicama osmine fidnala Svetskog prvenstva dogodilo se, po meni, jedno malo iznenađenje – Švedska je eliminisala Švajcarsku.

Po prikazanim igrama u grupnoj fazi Šavjacarska je bila favorit. Međutim, oni su svu energiju, i fizičku i mentalnu, potrošili u mečevima sa Brazilom, Kostarikom i, pre svega, nama. Fudbal koji su pokazali u susretu sa „vikinzima“ bio je daleko ispod tog nivoa. S druge strane Šveđani su igrali svoju igru – monotono, bezlično, bez kreativnosti, ali krajnje profesionalno i sasvim zasluženo idu dalje. U četvrfinalu će se se sastati sa Englezima, koji igraju sličan fudbal, ali su za nijansu kvalitetniji, konkretniji. Nisu blistali protiv Kolumbije, pitanje je i kako bi se razvijala igra da je selektor HektortPekerman mogao da računa na najboljeg igrača Hamesa Rodrigeza. Primili su Englezi u poslednjem minutu „engleski gol“, nedopustiv pad dekoncetracije. Ali, kada se sve sabere i oduzme ipak „gordi albion“ zasluženo ide dalje.

Kada se sva sabere i oduzme, posle završenih četvrtfinalnih mečeva, može se konstatovati da je organizacija Svetskog prvenstava, fantastična. Ovo je u istoriji Mondijala takmičenje koje je najbolje organizovano – od prvog meča između Rusije i Saudijske Arabije pa do meča Engleska – Kolumbija sve je funkcionisalo besprekorno. Nažalost, to se ne može reći i za kvalitet fudbala koji je prikazan. Naime, samo su utakmice Portugal – Španija, Francuska – Argentina i Brazil – Meksiko bile na vrhunskom nivou, pravo uživanje za gledanje. Svi ostali mečevi bili su prosečni, pa i ispod toga. Razlog što smo gledali fudbal ispod renomea ovakvog takmičenja je ne samo što se igralo kalkulantski, na rezultat, već i pre svega u činjenici da mnoge reprezentacije nemaju kvalitet za Mondijal. Pored toga „veliki“ (Nemačka, Argentina, Španija, Portugal,..) su „kolabrirali“, nemaju više onako dominatnu prednost. Meksikanci su nastavili svoju igru – brzo, agresivno, uvek na pobedu. Danci su takođe zadržali svoju igru, sa boljim selektorom mogli su više. Urugvaj je od „malih“ pokazao, možda, i najviše. Izvanredna odbrana, solidan srednji red i fantastičan „dvojac“ (Kavani i Suarez) u napadu. Bio bi ogroman hendikep za njih ako Kavani ne bude mogao da igra protiv Francuza. Hrvati su pokazali da imaju ne samo startnih 11 nego svih 23 igrača…. Ipak, mislim da će u finalu igrati Brazil i Rusija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari