Mnogo toga za popravku 1Foto: STARSPORT

Crvena zvezda je uspešno završila kvalifikacije za Ligu Evrope, ali mnoge probleme moraće u hodu da rešava trener Dejan Stanković pre početka grupne faze.

Igra crveno-belih protiv Ararat-Jermenije (2:1), naročito u odbrani, nije bila ni blizu nivoa kakvu su navijači mogli da vide u prethodne tri sezone na evropskim utakmicama.

Ako se propusti u igri ne poprave, lako se može desiti da klub sa „Mitića“ u Ligi Evrope bude rivalima „topovsko meso“, kao što je to bio slučaj dve sezone u Ligi šampiona.

To bi za navijače svakako bio hladan tuš pošto klubovi sa kojima će se srpski prvak sastati (Gent, Hofenhajm, Slovan Liberec) nisu ni blizu onih iz krem društva koje se moglo pronaći u Ligi šampiona (Liverpul, PSŽ, Bajern).

Više je nego jasno da je Zvezda od početka kvalifikacija imala sreće na žrebu i da je po pravilu dobijala rivale koji su po vokaciji slovili među najslabije.

Čak je i Omonija u Ligi šampiona važila za ekipu protiv koje ne sme da se kiksne, a Ararat-Jermenija je bez dileme bila najslabija.

Zaostavština Vladana Milojevića u vidu povlašćenog položaja na žrebu tokom kvalifikacija za Ligu šampiona nije iskorišćena, a ako ne bude zapaženog rezultata u Ligi Evrope lako će se dogoditi da se crveno-beli ponovo vrate korak nazad.

Najveći problem od početka kvalifikacija prvak Srbije ima u odbrani.

Klubovi Superlige očigledno nisu dovoljno jaki da bi na ozbiljan test mogli da stave Zvezdine defanzivce, pa se to po pravilu dešava tek na mečevima evrokupova gde se ispolje svi nedostaci. Iako se kvartet iz prošle sezone (Rodić-Degenek-Milunović-Gobeljić), uz Pankova i Gajića, dobro poznaje, zadnja linija kod Stankovića naprosto deluje neuigrano i Borjan je (pre)često ostavljen na milost i nemilost protivničkih napadača.

Naročito zabrinjavajuće deluje praznina koja se kao provalija pojavljuje između zadnje linije i srednjeg reda.

Veliki problem predstavlja to što dvojica veznih igrača, Kanga i Ivanić, ne pomažu dovoljno odbrani.

Prvi kao da namerno odbija da se više angažuje u defanzivi, a drugi naprosto fizički često ne uspeva da isprati rivale na svojoj polovini.

Hronični nedostatak kvalitetnog napadača možda bi na jesen mogao da nadomesti Dijego Falčineli ukoliko uđe u formu.

Međutim, Italijan je po starom lošem običaju doveden u „minut do 12“. Spiridonović, koji je letos predstavljen kao čudo od igrača, izgubio je posle slabe partije u Tirani poverenje Stankovića.

Trener Zvezde nije bio siguran ni šta da radi sa El Fardu Benom kojeg je prinudno prekomandovao na špica, gde se ovaj odlično snašao, ali ga je potom opet vratio na desni bok. Lutao je strateg crveno-belih sa timom ozbiljno od početka sezone i kada su drugi igrači u pitanju.

Pojava Vukanovića i Jovančića u sastavu protiv Omonije iznenadila je ne samo protivnika već i najvatrenije pristalice Zvezde.

Igrači koji su se do juče smatrali otpisanima i na transfer listi odjednom su bili rehabilitovani za najbitniji meč sezone.

Iz ovog ugla teško je reći zašto se Stanković odlučuje na čudne rotacije na najbitnijim mečevima, ali sumnja u uticaj uprave i menadžera u sastavljanje prvog tima svakako je po završetku ovih kvalifikacija veća nego što se to činilo zimus kada je preuzeo ekipu.

Stanković ima podršku uprave

Iako se u javnosti veruje da bi u slučaju da nije ušao u Ligu Evrope Dejan Stanković verovatno postao bivši trener Crvene zvezde, generalni direktor kluba Zvezdan Terzić tvrdi da strateg ima nedvosmislenu podršku uprave.

– Dejan samo treba da nastavi ovom stazom uspeha. Vodio je ove sezone već 12 ili 13 utakmica, doživeo tu Omoniju, ali ima on punu podršku uprave i mi smo uvereni da će vremenom ekipa izgledati sve bolje – naglasio je Terzić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari