Moguće i pomeranje plej-ofa 1Bratski u Pioniru: Duel Lojda i Lazarevića Foto: Starsport

Završetak sezone, a posebno regularnost ABA lige, dodatno su dovedeni u pitanje novim odlaganjima utakmica.

Zbog prisustva korona virusa u svojim redovima Split i Cedevita Olimpija morali su da odlože mečeve predstojećeg 23. kola sa Krkom, odnosno Cibonom.

Protokol za klubove zemalja koje su članice Evropske unije pronalaženje novih termina pomera „na kub“ jer su Ljubljančani i ovako među ekipama koje su u dosadašnjem delu sezone odigrale najmanji broj utakmica.

Crvena zvezda, Budućnost i FMP, uz Cedevita Olimpiju, od moguće 22 odigrali su ukupno 20 utakmica.

Kako crveno-beli i Budućnost još uvek imaju međunarodnih obaveza situacija bi mogla dodatno da se zakomplikuje, pogotovo ukoliko Podgoričani prođu u polufinale Evrokupa.

Cedevita Olimpija je ekipa koja je do poslednjeg zaražavanja u svojim redovima imala zakazane termine zaostalih duela sa Crvenom zvezdom (14. april), odnosno Budućnosti (8. april), međutim obavezno „zaključavanje“ čitave ekipe prema propisima Evropske unije, moglo bi da dovede do novih pomeranja jer bi igrači trenera Golemca „voljno“ mogli da dobiju tek krajem naredne nedelje.

Ako se zna da regularni deo ima 26 kola jasno je da će regularnost podrazumevati izvesni „blickrig“ igranja Ljubljančana na svaka dva do tri dana.

Problematika je uvećana zbog rasporeda utakmica; Cedevita Olimpija mora da odigra još dve utakmice sa Crvenom zvezdom koja pak takmičenje u Evroligi završava tek 8. aprila, zatim duel sa Podgoričanima (termin, iako zakazan, postaje upitan i zbog eventualnog plasmana Budućnosti u polufinale Evrokupa), dok u pretposlednjem kolu gostuje Mornaru, sve samim takmacima za mesto u plej-ofu.

Istovremeno, Barani traže od ABA lige da se sve zaostale utakmice odigraju pre poslednja dva kola, zbog regularnosti takmičenja, jer u suprotnom oni neće izaći na parket.

Jasno je da to nije moguće zbog TV prava.

ABA liga je u obavezi da termine određuje i eventualno menja u konsultaciji sa televizijskim kućama koje imaju pravo prenošenja utakmica, a kojima jednostavno mogućnost emitovanja uživo podrazumeva odigravanje mečeva u različitim terminima.

U slučaju da Mornar odluči da u poslednja dva kola ne izađe na parket mogao bi, prema Statutu ABA lige, da bude izbačen iz takmičenja.

U ABA ligi razmatraju eventulano pomeranje datuma za kada je predviđen početak plej-ofa, a to je 23. april.

Jednostavno, iako su u kalendaru takmičenja jasno navedeni, datumi se mogu pomeriti zbog posledica pandemije.

Od regionalnih domaćih liga, potencijalnim pomeranjem datuma, ABA liga bi jedino ušla u termine srpske Superlige, s tim u vezi, čelnici regionalnog takmičenja u kontaktu su sa ljudima iz Srbije koji su pokazali razumevanje i spremnost da se dođe do kompromisnog rešenja.

Moguće je i da će Superliga biti reorganizovana za tekuću takmičarsku godinu jer sva klupska takmičenja jedino moraju biti završena do početka kvalifikacionih olimpijskih turnira zakazanih za kraj juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari