Mogući Đokovićev protivnik: Najmlađi Francuz u poslednjih 19 godina koji je pobedio na meču u Monte Karlu 1Foto: EPA-EFE/OSVALDO VILLARROEL

U Monte Karlu, od pokretanja masters serije za tenisere 1990, najviše uspeha među francuskim igračima imao je Sedrik Piolin, svojevremeno petoplasirani na listi.

Bio je pobednik 2000, a u finalu je izgubio 1993. i 1998.

Teško da će neko iz zaleđa Monaka da trijumfuje i četvrt veka posle njega, ali se javila nada za budućnost.

Artur Fis, koji je na 36. mestu svetske liste trećeplasirani „galski petao“, prvi put igra u Monte Karlu, a na debiju je bio furiozan.

Sa 6:0, 6:2 savladao je Nemca Janika Hanfmana (61. mesto), koji je prošao dva kola u kvalifikacijama.

 

Sledeći protivnik mu je Italijan Lorenco Muzeti (24).

Pobedi li i njega, moguć je susret u osmini finala s najboljim teniserom sveta Novakom Đokovićem, kome je prva prepreka Rus Roman Safiulin.

Fis u junu puni 20 godina.

Kao 19-godišnjak najmlađi je Francuz koji je ostvario pobedu na glavnom tuniru u Monte Karlu posle 2005.

Dok je on još bio u pelenama, Rišar Gaske, 18-godišnjak u to vreme, iznenadio je u četvrtfinalu švajcarskog asa Rodžera Federera sa 6:7 (1:7), 6:2, 7:6 (10:8).

Mogući Đokovićev protivnik: Najmlađi Francuz u poslednjih 19 godina koji je pobedio na meču u Monte Karlu 2
Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Zatim je namučio i Španca Rafaela Nadala, svog vršnjaka (1986. godište), ali kralju šljake nije preprečio put ka prvom od osam uzastopnih trofeja, a 11 ukupno, po čemu je neprikosnoveni osvajač u Monte Karlu.

Fis sanja najslađe snove.

Da bi ih pretvorio u javu, počeo je saradnju sa Sebastijanom Grožanom, nekada četvrtim „reketom“ sveta, koji je, da bi se posvetio talentu mladog zemljaka, napustio mesto selektora francuske reprezentacije u Dejvis kupu.

Fis će pored sebe imati i Serhija Brugeru, šampiona Rolan Garosa 1993. i 1994, a u Monte Karlu 1991. i 1993, koji upravo treba da mu unapredi igru na šljaci, budući da će Fis biti i jedan od domaćih aduta na olimpijskom turniru na Rolan Garosu ovog leta.

U svetlu mogućeg duela s Đokovićem podsećanje da se srpski as kao 18-godišnjak sreo s Grožanom na svom debitantskom Vimbldonu 2005. Izgubio je u trećem kolu sa 7:5, 6:4, 5:7, 6:4.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari