Monako Saše Obradovića još uvek traži sebe kao tim: Šta je Zvezdina šansa i koje je opasnosti čekaju u trećem kolu Evrolige? 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ubedljiva pobeda protiv Asvela u prvoj evroligaškoj utakmici pred svojom publikom (94:73) jesu prvi „mačići“ Zvezdinih košarkaša, a francuski tim se i u sledećem kolu na meču kod kuće protiv Partizana predstavio kao sastav skromnih mogućnosti.

Ta igra i crveno-belih i crno-belih je standard ispod kojeg ne bi trebalo ići ako se hoće zapažena uloga u vodećem klupskom takmičenju evropske košarke.

Zvezdi na megdan u „Štark areni“ u sredu u 20 časova posle dvostrukog uzastopnog francuskog prvaka dolazi važeći šampion, njegov naslednik na domaćem tronu, koji je silovito krenuo u odbranu titule, a nju mu je trener Saša Obradović doneo prvi put u klupskoj istoriji. Monako ima svih sedam pobeda.

U Evroligi, međutim, pokazuje drugo lice. Izgubio je prvo od Valensije u Španiji (70:65), a zatim i u svojoj dvorani od Virtusa (83:59). Obradović ističe da se u Evroligi, društvu višeg nivoa nego što je francusko prvenstvo, plaća danak povredama zbog kojih su bazične pripreme sprovedene malte ne zbrda-zdola.

I dalje ne može da se računa na Kembu Vokera (33), američkog pleja s dragocenim iskustvom u NBA, igrača Ol star kalibra (četvorostruki učesnik dok je igrao u Šarlotu i Bostonu), koji važi za najznačajniji potpis Evrolige za ovu sezonu.

Obradović, Zvezdino košarkaško dete, nije se snašao na njenoj klupi na početku sezone 2020. Vratio se u Monako, a onda je s njim u drugom mandatu postigao podvige koji gode i princu Albertu Drugom.

Monako je prošle sezone dogurao i do fajnal-fora u Kaunasu. U polufinalnom duelu s Olimpijakosom stekao je veliku prednost u prvom poluvremenu, ali je u nastavku posustao. Na kraju je osvojeno treće mesto.

Zbog uspeha mimo svih očekivanja očekivanja su i porasla. „Sjajna prošla sezona nas je izbacila iz realnosti“, priznaje Obradović.

Monaku, koji dok čeka Vokera igra na nadahnutim krilima njegovog zemljaka Majka Džejmsa, kadtad mora da krene i u Evropi, a Zvezdino je da se to ne desi u njenom dvorištu. Pre devet meseci, kad se igralo u dvorani „Aleksandar Nikolić“, beogradski crveno-beli su zablistali protiv Grimaldijevih crveno-belih – 92:68.

U sledećem okršaju, međutim, Zvezda će se suočiti sa zbijenim redovima Obradovićevog tima koji dolazi u Beograd da načini prekretnicu. Očekuje se utakmica prsa u prsa, s neizvesnim kretanjem rezultata, a Ivanovićev tim u takvim okolnostima mora da pokaže da će najzad zalečiti boljke iz poraza u otvorenim završnicama koji su ispoljene i u prvoj utakmici u gostima, protiv Žalgirisa u Kaunasu (79:74). U prošloj sezoni su se prepolovili grdni bodovi koji su već bili viđeni u dubokom džepu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari