Moreti: Lažne optužbe zlonamernika 1Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Uprkos tome što u Ljutice Bogdana tvrde da ih Evropska fudbalska federacija (još) nije zvanično obavestila o pokretanju istrage povodom navodnog pokušaja jednog neimenovanog klupskog funkcionera da se za celih pet miliona evra kladi na poraz Crvene zvezde od pet golova razlike u meču sa Pari Sen Žermenom (1:6)…

… uprava crveno-belih angažovala je jednu od najjačih advokatskih kancelarija u Francuskoj, kako bi  pred pravosuđem te zemlje odbranila svoju čast i pobila sumnje kojima se bavi tamošnje Tužilaštvo.

A njen vlasnik Erik Dipon Moreti ne gubi vreme, pa je u večerašnjoj izjavi za francuske medije oštro demantovao senzacionalno otkriće uglednog sportskog dnevnika L Ekip od prošlog petka.

– Apsolutno nema dokaza koji bi potkrepili optužbe. To je očito rezultat anonimnog i zlonamernog delovanja – kategoričan je pravni zastupnik srpskog šampiona u slučaju koji je crveno-bele doveo u žižu interesovanja sportske javnosti širom Evrope.

Iskusni advokat zavidnog renomea nije pričao o detaljima svoje saradnje sa nekadašnjim kontinentalnim i planetarnim prvakom, a kako se o tome nisu izjašnjavali ni Zvezdini čelnici, ostaje nepoznato da li će njegov posao biti samo podnošenje tužbe protiv L Ekipa ili će i braniti crveno-bele ako otvorene istrage UEFA i francuskog Tužilaštva rezultiraju sudskim procesom. Ono što je izvesno je da će im pomoći u raskrinkavanju “kredibilnog doušnika”, čije je ime predmet najraznovrsnijih spekulacija u srpskim medijima.

– Biće identifikovani i kažnjeni ljudi koji stoje iza ovih lažnih optužbi – izričit je Dipon Moreti, koji je sa mlađim pertnerom Antoanom Veom izdejstvovao 144 oslobađajuće presude za svoje klijente.

Pomenuta kancelarija vodila je neke od najvećih slučajeva u modernoj istoriji Francuske, među kojima su i odbrane terorista ili Ivana Kolona, ubicu upravnika Korzike Kloda Erinjaka 1998. godine. Zanimljivo, Dipon-Moreti je svojevremeno zastupao i poznatog francuskog rukometaša srpskog porekla Nikolu Karabatića i njegovog brata Luku, optužene za nameštanje rezultata zajedno sa još nekolicinom rukometaša Monpeljea. Tužilaštvo je tražilo oštre kazne, od 30.000 evra plus do (po) tri meseca zatvora, da bi na kraju bile izrečene samo simbolične novčane sankcije za pojedine aktere ovog slučaja. U red njenih najvećih pravničkih pobeda spade i oslobađanje bivšeg predsednika Olimpika iz Marselja, Bernara Tapija, od optužbi za nameštanje mečeva.

Suspenzija Rubina

Fudbalski klub Rubin nije prošao monitoring UEFA zbog nekontrolisanog trošenja novca na transfere i plate igrača, pa mu je izrečena jednogodišnja zabrana učešća u evropskim takmičenjima. Ekipa iz Kazanja trenutno je peta u prvenstvu, sa dva boda manje od drugog mesta, koje direktno vodi u grupnu fazu Lige šampiona, ali to je neće odvesti u Evropu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari