Moto GP: Markez najbolji na Tajlandu 1Foto: EPA-EFE/ RUNGROJ YONGRIT

Prva i istorijska trka na Tajlandu u „kraljevskoj“ kategoriji donela nam je velika uzbuđenja i preticanja, a najbolji je bio vozač Repsol Honde Mark Markez, ispred Andree Dovicioza na Dukatiju i Maverika Vinjalesa na Jamahi.

Na taj način je Markez povećao prednost nad Doviciozom u generalnom poretku vozača na 77 bodova, pa će moći da osvoji titulu već na narednoj trci koja se vozi u Japanu, ukoliko nju završi ispred popularnog Italijana.

Ovu trku su obeležile i Jamahe koje su zauzele treće i četvrto mesto, mada je u početku Valentino Rosi vodio, ali je na kraju izgubio tempo. Ipak, nije bio daleko od vodećih, kao ni trećeplasirani Vinjales, pa je to ono što može radovati sve navijače ove ekipe, posle teške i turbulentne sezone koju je japanska ekipa imala iza sebe.

Ipak, nadmetanje u Burinamu su obeležili Doviciozo i Markez, popularni „Dovi“ je u većem delu trke vodio, no četiri kruga pre kraja kreće napad Markeza za pobedu.

U tri navrata je Markez je uspeo da obiđe Dovicioza, ali bi ovaj momentalno vraćao prvu poziciju, međutim dva kruga pre kraja Španac pravi manevar koji mu donosi novih 25 poena u generalnom poretku vozača.

Pokušao je u poslednjem krugu Doviciozo sve, napadom u poslednjoj krivini je čak stigao i do blage prednosti, ali Markez ispravlja ranije motor, daje pun gas i prvi prolazi kroz „karirane“ zastave, dovoljno za zasluženo najviše mesto na pobedničkom postolju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari