Možda ključni dvomeč za plasman 1Foto: RSS

Kako to već biva sa obavezama nacionalnih timova usred klupskih sezona, rukometašice Srbije imale su svega par dana da se pripreme za prvi od dva martovska susreta sa Šveđankama u kvalifikacijama za šampionat Evrope, jer su se u ponedeljak okupile u Beogradu, a sutra u Zrenjaninu pokušaće da sapletu lidera grupe 6.

I prvog favorita u pomenutoj konkurenciji, ne samo zbog ubedljivih pobeda nad Islandom (30:17) i Turskom (31:23) nego i zbog poslednjih rezultata gošći sa severa kontinenta, s obzirom da su izabranice Tomasa Aksnera bile četvrte na Olimpijskim igrama u Tokiju prošlog leta, a nekoliko meseci posle toga zauzele petu poziciju na Svetskom prvenstvu u Španiji.

Na drugoj strani, na kraju selektorske ere LJubomira Obradovića nisu preživljene kvalifikacije za OI, dok je njegov naslednik Uroš Bregar podmlađeni sastav, predvodio do 12. mesta na SP. U međuvremenu je došlo do novih promena, pa će stručnjak iz Slovenije, kod kuće i u revanšu u Istadu (subota), posle dužeg odsustva moći da računa na Jelenu Lavko, Sanju Radosavlević i Jelenu Trifunović. Pored oporavljenih od povreda tu su i nova dva lica, pošto su Dunja Radević i Katarina Bojičić nikada bliže debiju za A selekciju.

– Pre svega bilo mi je divno da pre par meseci krenem sa treninzima u klubu, a zatim i poziv za reprezentaciju. Divno je igrati za svoju državu, a pre svega biti sa ovim devojkama – raduje se se Sanja Radosavljević povratku u staro „jato“.

Od nje i ostalih niko ne očekuje da pokupe sve bodove sa talona u 120 minuta, obzirom na jačinu rivala – verovatno bi u Savezu slavili i polovičan učinak – što ne znači da devojke nemaju pravo da se nadaju rezultatskom iznenađenju protiv Šveđanki. I popravljanju skora, posle startnog trijumfa nad Turskom (36:27) i poraza od Islanda (21:23).

– Švedska je odlična ekipa. Na prethodnim takmičenjima je pokazala da igra kao tim, odlična je na svim pozicijama. Mislim da će biti dobra utakmica, mi ćemo boriti i dati sve od sebe da pobedimo. Veoma je bitno što igramo na našem terenu, pred našom publikom, pa bih pozvala sve ljude koji mogu da dođu da nas bodre. Svi mi sportisti obožavamo da igramo kod kuće i to je posebna emocija – smatra levo krilo naše reprezentacije i slovenačkog Krima.

Čim je ižrebana naša grupa, Srbija i Švedska su se izdvojile kao reprezentacije koje svi vide na EP u Sloveniji, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori krajem 2022. (4. do 22. novembar), međutim treba obaviti i praktičan deo posla, to jest završiti kao prvoplasirani ili tik iza.

Osim za triling domaćina, plus branioca titule Norvešku, na kontinentalnom takmičenju ima mesta još za 12 selekcija, tj za dva najuspešnija nacionalna tima iz svake od šest grupa. S obzirom da će samo još ovog puta EP biti organizovano za 16 ekipa, da bi se 2024. godine prešlo na 24 učesnika.

Grupa 6

3. kolo

(2. danas) Turska – Island

(sutra) Srbija – Švedska

4. kolo

(5. mart) Švedska – Srbija

(6. mart) Island – Turska

1. Švedska 4

2. Srbija 2

3. Island 2

4. Turska 0

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari