Sonja Vasić za Danas o "orlovima" na Mundobasketu: Nismo svi isti, odnos prema reprezentaciji zavisi i od toga kakva si osoba 1Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Sonja Vasić, jedna od najboljih igračica u istoriji naše košarke, kaže da sa velikom radošću dočekuje početak predstojećeg Mundobasketa.

– U porodici je košarka sport koji najviše pratimo, gledamo i Evroligu, ali sa najviše uzbuđenja pratimo utakmice reprezentacije. Mislim da nam je to ostalo još iz detinjstva, jer sam počela da treniram zbog uspeha muške ekipe. Meni su nastupi muške reprezentacije događaj godine i volim da gledam njihove utakmice – kaže Sonja Vasić za Danas.

Ona dodaje da je teško prognozirati kakvi su dometi Srbije na Svetskom prvenstvu.

– Znamo kroz šta su prošli ovog leta i da neće nastupiti u najboljem sastavu. Možda je bolje da se trenutno ne opterećuju osvajanjem medalja, nego da pokušaju da dođu do plasmana koji obezbeđuje direktnu vizu za turnir na Olimpijskim igrama u Parizu – kaže košarkašica koja je osvojila 11 medalja na velikim takmičenjima.

Vasićeva smatra da velika očekivanja javnosti i medija može da predstavlju pritisak, ali i dodatni motiv za Pešićeve igrače.

– To je normalna situacija kada si deo sporta koji je navikao naciju na medalje i dobre rezultate. Pritisak može da predstavlja breme, ali, s druge strane, to govori da imaju čast i odgovornost i da su dovoljno dobri da taj pritisak postoji. Možda je problem što ima nekoliko igrača koji nisu igrali takmičenja na tom nivou, međutim, ovo će im biti škola, a u ekipi imaju saigrače koji će im pomoći da se sa tim izbore.

Neki igrači su odlučili da ne nastupaju za reprezentaciju na Mundobasketu, uglavnom zbog umora. S druge strane, Sonja Vasić je Evropski šampionat 2019. odigrala sa ozbiljnom povredom kolena, dok je Jelena Bruks na tom takmičenju nastupila samo par meseci nakon porođaja.

– Kad smo mi odrastali odnos prema reprezentaciji je bio drugačiji, sa novim generacijama stvari se menjaju. To su individualne stvari, zavisi kakva si osoba, koliko si spreman da ideš preko nekih granica bola ili umora. Nismo svi isti i zato je važno da poštujemo ljude i njihove odluke i da se nadamo da ćemo na sledećem takmičenju imati sve najbolje igrače u reprezentaciji.

Ona smatra da za srpske košarkašice igranje za reprezentaciju ima i neke specifičnosti u odnosu na njihove muške kolege.

– Za košarkašice je igranje u reprezentaciji najvažniji deo karijere, jer su retke one koje nastupaju u američkoj WNBA ligi ili najbogatijim evroligaškim klubovima. Smatra se da je teže voditi ženske ekipe zato što smo emotivne, a ja mislim da je to prednost. Mi se iz emotivnih razloga bavimo sportom, jer je novac koji zarađujemo puno manji. Takođe, puno igračica ostvaruje transfere nastupom u reprezentaciji, što je u muškoj košarci veoma retko.

U poslednjih nekoliko godina se vodi polemika o eventualnom igranju stranaca u muškoj reprezentaciji, dok za ženski nacionalni tim već godinama igraju strane igračice.

– To je nezahvalno porediti jer je naša baza igračica mnogo manja i samim tim je mnogo teže naći one koji su ti neophodni. Naše iskustvo je da su obe strane igračice birane tako da se uklapaju u ekipu, da su bile svesne gde dolaze, nisu imale nikakve privilegije i prolazile su sa nama pripreme. Kad vidiš da su zemlje poput Španije ili Rusije odlučile da igraju sa strancima onda se zapitaš u kom pravcu ide košarka i igranje za reprezentacije. To polako postaje biznis i igranje za nacionalne timove počinje da se posmatra i na taj način – kaže Sonja Vasić za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari