"Ima bogat ugovor u NBA, ali ga to ne sprečava da igra za Srbiju": Zašto kapiten Bogdan Bogdanović znači "orlovima" i van terena? 1foto Srđan Stevanović/Starsport

Košarkaška reprezentacija Srbije privodi kraju pripreme za start Mundobasketa koji počinje za četiri dana. I dok selektor Svetislav Pešić završava sa finesama u smislu uigravanja ekipe i stvaranja automatizma, Bogdan Bogdanović kao kapiten reprezentacije generator je dobrog raspoloženja u samoj ekipi.

As Atlante Houks, znatno pre nego što će Svetislav Pešić objaviti spisak kandidata, poručio je domaćoj javnosti da će sigurno igrati za reprezentaciju Srbije na Svetskom prvenstvu. Još jednom je Bogdanović pokazao kakav je patriota i koliko voli da nastupa za svoju zemlju.

Prošle godine je bio primoran da se pomiri sa činjenicom da neće moći da igra na Evropskom prvenstvu zbog neophodnog perioda oporavka uslovljenog povredom, a potom i operacijom kolena. Jedva se popularni Bogi pomirio sa tom činjenicom; kružile su i priče da je bio spreman da možda i rizikuje i delimično skrati period rehabilitacije, međutim, razum je preovladao i Bogdan je nesupeh „orlova“ i eliminaciju u osmini finala od Italijana ispratio putem televizijskih prenosa.

Usled brojnih kadrovskih promena, selektor Pešić je odlučio ovog leta da odanost reprezentativnom dresu, ali i prikazanu ljudskost u brojnim situacijama nagradi imenovanjem Bogdanovića za kapitena ekipe koja će nastupiti na Mundobasketu.

U razgovoru za Danas, Ivan Paunić, naš nekadašnji reprezentativac i osvajač srebrne medalje sa Evropskog prvenstva 2009. godine otkrio je da je sa Bogdanovićem prijatelj i da je, samim tim, uveren da je reprezentacija Srbije dobila u asu Atlante Houks sjajnu ličnost za kapitena.

– Bogdan u brojnim aspektima može biti primer ostalima, pogotovo mlađima, onima koji su tek došli u reprezentaciju. Znam koliko je vredan, disciplinovan, pošten prema sebi i drugima, uvek motivisan da igra za reprezentaciju.

U svetlu brojnih otakaza i ovog leta, uprkos tome što je dokazan igrač i u NBA okvirima i što ima višemilionski ugovor sa Houksima (samo u narednoj će prihodovati 18.700.000 dolara), Bogdanović nije imao nikakvih nedoumica u vezi sa nastupom za svoju otadžbinu.

– Bogdanović je uvek spreman da igra za reprezentaciju. Ne zaboravimo i da je u pitanju neko ko ima izgrađeno ime u NBA ligi, bogat ugovor, što ga ne sprečava da leto posveti reprezentativnim obavezama. U pitanju je ne samo košarkaš, već pre svega momak za čistu „desetku“. Ubeđen sam da neguje iskren odnos sa saigračima u reprezentaciji i da daje pravi primer svima kako bi trebalo da se ophode prema reprezentativnim obavezama, odnosno grade međuljudske odnose. Sjajan je drug, iskren i odan što će sigurno prijati njegovim saigračima u reprezentaciji.

Paunić je neko ko je kompletnu reprezentativnu ali i klupsku karijeru izgradio bazirajući je na ogromnom radu, samodisciplini i svešću da je ego neretko remetilački faktor. Sličnu percepciju ima i Bogdanović.

– On je neko ko voli mnogo da trenira. Verujem, ustvari ubeđen sam da će posle Mundobasketa biit još bolji igrač i da će mu igranje za reprezentaciju pomoći u smislu da će mu naredna NBA sezona biti još bolja od prethodne – podvukao je nekadašnji reprezentativac naše zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari