JAPAN 2006: Zemlja košarke u krizi, Španija nadire 1Foto: EPA/ROLEX DELA PEN

Naša reprezentacija, kao branilac dve uzastopne titule svetskih prvenstava, u znatno promenjenom sastavu, uspela je da dogura samo do osmine finala u Japanu.

Posle dva zlata, zemlja košarka je zakoračila u veliku krizu. Nakon velikog razočarenja na Evropskom prvenstvu godinu dana ranije gde Srbija i Crna Gora kao domaćini nisu uspeli da se plasiraju u završnicu, usledilo je još jedno razočarenje, ovog puta u Japanu. Ovo prvenstvo je posebno po tome što je na njemu prvi put, nakon 1986. godine, umesto 16 učestvovale 24 reprezentacije.

Drugo po čemu je ovo prvenstvo drugačije jeste i to da je naša reprezentacija nastupala prvi put kao Srbija i Crna Gora, iako je Crna Gora par meseci ranije proglasila nezavisnost.

JAPAN 2006: Zemlja košarke u krizi, Španija nadire 2
Foto: Printscreen

Naša reprezentacija, kao branilac dve uzastopne titule svetskih prvenstava, u znatno promenjenom sastavu, uspela je da dogura samo do osmine finala u Japanu.

Nakon turbulentne i promenjive igre u grupi i zauzete četvrte pozicije uz neočekivani poraz od Nigerije, ukrštena su koplja sa reprezentacijom Španije, koja je nemilosrdno ušla u meč i pobedila rezultatom 75:87. To je bio kraj za svetske šampione, a za utehu ostaje da je meč izgubljen od sile u nadiranju koja se narednih godina nauzimala trofeja.

Titulu u Japanu, u gradu Saitami, prvi put u istoriji, osvojila je reprezentacija Španije ubedljivo savladavši reprezentaciju Grčke u finalu rezultatom 70:47, a za najboljeg igrača ovog prvenstva proglašen je španski reprezentativac Pau Gasol.

Treće mesto zauzela je reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država pobedivši Argentinu u borbi za treće mesto.

Poredak:

1) Španija
2) Grčka
3) SAD
4) Argentina
5) Francuska
6) Turska
7) Litvanija
8) Nemačka
9) Angola
10) Australija
11) Kina
12) Italija
13) Novi Zeland
14) Nigerija
15) Srbija i Crna Gora
16) Slovenija
17) Brazil
18) Japan
19) Liban
20) Portoriko
21) Panama
22) Katar
23) Senegal
24) Venecuela

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari