Zašto je MVP titula ujahala u Sombor 1Foto: Twitter Denver Nugets

Kada najveća upravljačka svita kluba dođe na noge, prevali više od devet hiljada kilometara kako bi iznendila svog asa u rodnom Somboru, onda je ljudski i košarkaški format Nikole Jokića veći i od MVP priznanja koje su mu lično dodelili vlasnici Denvera Džoš Kronki i Tim Koneli, šef stručnog štaba, Majk Meloun, kondicioni trener, Felipe Ajhenberger i direktor za razvoj igrača, Ognjen Stojaković.

U noći između srede i četvrtka, centar Nagetsa postao je tek 13. košarkaš u istoriji NBA lige koji je uspeo da veže MVP priznanja za najkorisnijeg igrača u regularnom delu sezone. Srbin je ubedljivo dobio najviše glasova, ostavivši u prašini Džoela Embida, kao i Janisa Adetokunba.

Ležeran, nezainteresovan „za svet oko sebe“ Jokić se istinski iznenadio kada je vraćajući se sa treninga svog konja iz ergele „Dream Catcher“ zatekao ispred štale najuže rukovodstvo Denver Nagetsa. Zatečen, zaplakao je dirnut pažnjom, a uz neizostavne tamburaše, dobio je nagradu namenjenu najkorisnijem igraču, izljubivši se sa „nezvanim“ gostima iz Amerike.

Uprkos tome što su Nagetsi takmičarsku godinu završili u prvoj rundi plej-ofa (eliminacija od Golden Stejta), Jokić je imao fantastičnu sezonu. Da nije bilo medijske intrige, pitanje osvajača MVP nagrade verovatno se ne bi ni postavljalo. Naprosto, Jokić je uspeo da unapredi brojke koje su prošle sezone delovale nedostižno, kada je prvi put u karijeri dobio najprestižnije individualno priznanje u NBA.

Uvodni deo sezone završio je sa prosekom od 27,1 poen, 13,8 skokova i 7,8 asistencija. Imao je i najveći PER rejting (numerički podatak koji najbolje ilustruje ukupan napadački doprinos igrača) i to ne samo u tekućoj sezoni, već ikada – 32,85.  Jokić je sezonu završio sa 66 dabl-dabl učinaka i 19 tripl-dablova, čak šest više od drugoplasiranog na listi.

Od 74 utakmice Denvera, Jokić je na 39 bio najuspešniji po poenima, skokovima i asistencijama. Prvi je igrač u istoriji NBA koji je u jednoj sezoni uspeo da probije cifre od 2.000 poena, 1.000 skokova i 500 asistencija.

Na sve to, teško prevodivo na jezik pasioniranog ljubitelja košarke, Jokić je gledao ležernije nego li dok timari svog konja, čisti štalu ili sa prijateljima „iz kraja“ menja sedlo, popravlja kolica…

– Sada ne razmišljam o nagradama, ali ću verovatno jednog dana kada budem star, debeo i džangrizav pričati svojoj deci da sam nekada dobro igrao košarku. Svi znaju da sam isti čovek, nadam se da me ovo u budućnosti neće promeniti – poručio je Jokić, koji se neposredno po uručenju nagrade iz ruku svojih pretpostavljenih uključio u program TNT televizije.

Još prošle sezone, Jokić je postao neizostavni deo NBA istorije kao igrač sa najniže pozicije na draftu (41. izbor Nagetsa 2014. godine) koji je dobio MVP nagradu. Nikola je prvi igrač u poslednjih 50 NBA sezona koji je bio u TOP 10 igrača po proseku poena, skokova, asistencija i procentu šuta.

Priznao je Srbin u direktnom javljanju i da ga je veoma emotivno dirnulo to što su ljudi iz kluba došli u njegov Sombor da mu neposredno uruče nagradu. Ispred štale je bila i njegova porodica, roditelji, supruga i ćerkica.

– Bio je to zaista emotivan trenutak za mene. Niko nikada nije došao ovde, bilo je neverovatno – otkrio je Jokić.

Tek 12 igrača, do Nikole Jokića, prethodno je uspelo da veže dve MVP nagrade. Srpski as od četvrtka se nalazi u društvu besmrtnih: Bila Rasela, Vilta Čembrlena, Karima Abdul Džabara, Mozesa Melouna, Larija Birda, Medžika Džonsona, Majkla Džordana, Tima Dankana, Stiva Neša, Lebrona Džejmsa, Stefa Karija i Janisa Adetokunba.

Kao neko ko je košarku kao igru i zabavu počeo da igra sa 14 godina; do neke 16. uopšte je nije smatrao obavezom, a kamoli budućim pozivom, popularni Džoker ni u snovima nije mogao da smesti viziju da će u NBA okvirima postati najbolji među najboljima.

– To što se moje ime pominje među tim velikanima, koji su obeležili ovaj sport i ligu,  mnogo mi znači. Najviše zbog neke vrste nasleđa koje će ostati iza mene. Nastaviću da igram i trudim se na način na koji sam to činio ceo život – naglasio je srpski centar, poručivši da će dobijanje nagrade obeležiti u najužem okruženju.

– Proslaviću uz muziku, pivo, prijatelje i porodicu – podvukao je najveći as u istoriji Denver Nagetsa.

Postoji još jedno društvo u kojem je sada Nikola Jokić, a čiji članovi ilustruju koliko je teško osvojiti NBA naslov. Nagetsi su pritom klub bez trofejne tradicije, a ove sezone morali su da se pomire sa odsustvima Džamala Mareja i Majkla Portera Juniora, dvojice igrača sa najvećim individualnim sposobnostima i uticajem na saigrače, posle Nikole Jokića.

Naime, Srbin je sada deo „familije“ NBA asova koji su osvajali nagradu MVP regularnog dela sezone, a da nikada nisu došli do NBA prstena. Reč je o Karlu Melounu, Alenu Ajversonu, Stivu Nešu, Čarlsu Barkliju, Raselu Vestbruku, Džejmsu Hardenu.

Inače, Jokić je 11 puta imenovan za igrača nedelje, u četiri navrata igrača meseca, a četiri puta bio je i deo Ol-star utakmice.

Embid nije imao šanse

Nadao se Džoel Embid da bi ove godine mogao da dođe do MVP priznanja, posebno jer je najbolji strelac prvenstva sa prosekom većim od 30 poena, međutim, uvidom u glasanje daleko je jasnije zbog čega drame zapravo i nije bilo. U glasanju je učestvovalo 100 novinara i komentatora. Jokić je dobio 875 poena, od čega 65 glasova za osvajanje prvog mesta. Drugi je bio Džoel Embid sa 706 poena i 26 glasova za prvo mesto, dok je treći bio Janis Adetokunbo sa 595 poena (devet glasova za prvo mesto). Na četvrtoj poziciji se našao Devin Buker iz Finiksa sa 216 poena, dok je peto mesto zauzeo Luka Dončić sa 146 poena. Najviše su vrednovani glasovi za prvo mesto, koji su sa sobom nosili 10 poena, drugo mesto je vredelo sedam, treće pet, četvrto tri, a peto mesto jedan poen.

Amerikanci u zapećku

Prvi put u istoriji NBA lige, dogodilo se da ni na jednom od prva tri mesta, u glasanju za MVP regularnog dela šampionata, nije bilo nijednog Amerikanca. Jokić je završio na prvom mestu, Kamerunac Embid bio je drugi, dok je Janis Adetokunpo završio na trećoj poziciji kao Nigerijac sa grčkim pasošem. Od sezone 2017/18 i MVP nagrade za Džejmsa Hardena, koji je tada beležio sjajnih 30,4 poena i 8,8 asistencija u dresu Hjustona, Amerikanci nisu osvojili najprestižnije individualno priznanje. Prvo je Janis Adetokunpo vezao dve titule, a potom i Nikola Jokić.

MVP priznanje dva i više puta

 

6 – Karim Abdul Džabar (Milvoki Baks, LA Lejkers)

5 – Bil Rasel (Boston Seltiks), Majkl Džordan (Čikago Buls)

4 – Vilt Čemberlen (Filadelfija Voriors, Filadelfija Seventisiksers), Lebron Džejms (Klivlend Kavalirs, Majami Hit)

3 – Mozes Meloun (Hjuston Rokits, Filadelfija Seventisiksers), Lari Bird (Boston Seltiks), Irvin Medžik Džonson (LA Lejkers)

2 – Bob Petit (Sent Luis Hoks), Karl Meloun (Juta Džez), Tim Dankan (San Antonio Spars), Stiv Neš (Feniks Sans), Stef Kari (Golden Stejt Voriors), Janis Adetokunbo (Milvoki Baks)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari