Na Igre u Tokiju do sad se plasiralo 46 srpskih sportista 1Foto: Pixabay/Cegoh

Srbija za sada ima 46 obezbeđenih „viza“ za Olimpijske igre u Tokiju u deset sportova. Pored vaterpolista i odbojkašica, tu su još: basketaši, atletičari, kajakaši, veslači, strelci, plivači, rvači i tekvondistkinje.

U olimpijskom timu, pored dve ekipe, najbrojniji su strelci koji imaju čak pet mesta, odnosno jedno više i od basketaša. Slede rvači i plivači sa po tri, dok ostali imaju pod dva. Ekspedicija će sigurno biti proširena, a slede i kvalifikacije u ekipnim sportovima: košarci (oba tima), rukometu (oba tima), odbojci (muškarci)…

Posle Srbije, od zemalja bivše SFRJ, na drugom mestu je trenutno Hrvatska. koja za sada ima 21 olimpijca u osam sportova. Nijedna hrvatska ekipa nije još uspela da obezbedi nastup na Igrama, mada će to gotovo sigurno učiniti vaterpolisti i rukometaši, dok šanse kao domaćini kvalifikacionog turnira imaju i košarkaši.

Za sada su obezbedili „vize“ u atletici (3), kanuu (1), gimnastici (2), veslanju (3), jedrenju (6), streljaštvu (3), plivanju (2) i stonom tenisu (1). Slovenija (21) zastupljena je u atletici (3), kajaku i kanuu (6), biciklizmu, ritmičkoj gimnastici (1), jedrenju (4), sportskom penjanju (2) i plivanju (1).

Bosna i Hercegovina za sada ima samo dva takmičara u atletici, a Severna Makedonija jednog u rvanju. Crna Gora još nije uspela da obezbedi olimpijsku vizu, kao ni Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari