UEFA i petrodolari: Finale Lige šampiona u Abu Dabiju? 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

UEFA je postigla obavezujući sporazum sa Vladom Ujedinjenih Arapskih Emirata da Abu Dabi pretvori u jednu od fudbalskih prestonica do kraja decenije.

Najviše telo evropskog fudbala dobiće iznos od 2,4 milijarde dolara za televizijska prava, sponzorstvo i gostovanje svojih takmičenja, a vrhunac će imati proslavom finala Lige šampiona sezone 2029-2030 u Abu Dabiju, piše španski medij OK Diario.

Tokom poslednjih nekoliko meseci, tim UEFA za marketing i prodaju bio je zadužen za pregovore sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima o postizanju sporazuma koji će stupiti na snagu od sezone 2024/25 i trajaće šest godina.

– UEFA zna da bi 21. decembra mogla izgubiti spor koji se vodi na Sudu pravde EU u vezi sa Superligom i postigla je dogovor sa Abu Dabijem da sponzoriše Ligu šampiona. Nameravaju da ga učine atraktivnijim za klubove i izbegnu dezerterstvo za Super ligu – izjavio je dobro upućeni španski novinar Eduardo Inda.

UEFA i petrodolari: Finale Lige šampiona u Abu Dabiju? 2
foto EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES

Organizacija kojoj predsedava Aleksandar Čeferin želi da pokrije leđa eventualnom porazu od Superlige u presudi koju će Sud pravde Evropske unije objaviti 21. decembra. Iz tog razloga, oni vide neophodnim da imaju zapečaćen obavezujući sporazum kako bi se suprotstavili projektu koji se protiv njih nadmeće za hegemoniju fudbala na Starom kontinentu.

Ovaj dogovor će biti ozvaničen 8. februara 2024. kada se održava Izvršni komitet UEFA.

Sporazum postignut između obe organizacije pokriva prava na televizijsko emitovanje svih UEFA klupskih takmičenja, uključujući ženska i futsal takmičenja. Takođe se objašnjava da će se ova usluga pružati preko televizijske platforme povezane sa državom i da će tehničke troškove i druge nepredviđene troškove pokriti UEFA.

Pored toga, Abu Dabi će biti zadužen za obezbeđivanje stadiona, smeštaja i prevoza za razna finala UEFA koja će se poslednjih godina održavati u Emiratimu, a kao šlag na torti će biti domaćinstvo finala muške Lige šampiona u sezoni 2029/30.

Ovim dogovorom UEFA namerava da obezbedi svoju ekonomsku održivost za budućnost bez straha od toga šta Superliga može da ponudi klubovima, kada bude imala „odrešene“ ruke. Samo masovni pokret navijača – kao što se desilo sa turnirom koji je promovisao Florentino Perez – mogao bi da zaustavi organizaciju koju vodi Čeferin. Izgleda da je Slovenac popustio pred petrodolarima.

Emirati su bili domaćin Svetskog prvenstva za klubove 2009 (pobednik Barselona), 2010 (Inter), 2017 (Real), 2018 (Real) i 2021 (Čelsi).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari