Na prodaju dres u kojem je Maradona postigao gol "Božijom rukom" 1Foto: Beta AP

Bivši vezni fudbaler Engleske Stiv Hodž poseduje Maradonin dres sa brojem 10 iz meča 1986. godine.

Čuveni gol Dijega Maradone „Božjom rukom“ ušao je u istoriju fudbala i učvrstio legendarni status argentinske superzvezde. Sada se procenjuje da će se majica koju je nosio kada je postigao taj gol na Svetskom prvenstvu 1986. prodati za najmanje 4 miliona funti.

Maradonin dres sa brojem 10 je poslednjih 35 godina u vlasništvu bivšeg veznog fudbalera Engleske Stiva Hodža. Dvojica igrača zamenili su dresove na kraju četvrtfinala između Argentine i Engleske, prenosi Gardijan.

Argentina je pobedila u meču sa 2-1 nakon što je tada 25-godišnji Maradona postigao i gol „Božje ruke“ i drugi solo pokušaj kojem se više divio, a koji je kasnije nazvan golom veka. Argentina je osvojila Svetsko prvenstvo u Meksiku 1986.

Čin „Božje ruke“ bio je veoma kontroverzan. Hodž je šutnuo loptu ka golmanu Engleske, Piteru Šiltonu. I Maradona i Šilton su skočili da stignu do lopte, koja je dodirnula Maradoninu levu ruku pre nego što je sletela u zadnji deo mreže.

Iako su igre rukom protivne fudbalskim pravilima, sudija nije imao jasan pogled kontakt Maradone i lopte. Priznao je gol, a linijski sudija je potvrdio odluku.

Argentinac je posle utakmice rekao da je gol postignut „malo Maradoninom glavom, a malo Božjom rukom“, fraza koja je postala deo fudbalske istorije.

Kasnije je Maradona, koji je preminuo u novembru 2020. godine, priznao da je gol postignut njegovom rukom, iako je kasnije tvrdio da je pogrešno citiran.

Maradonin drugi gol došao je nakon što je driblao pored igrača Engleske. Proglašen je za cilj veka u anketi iz 2002. od 340.000 navijača u 150 zemalja.

Hodž je rekao da Maradonina majica ima „duboko kulturno značenje za fudbalski svet, narod Argentine i narod Engleske“. On je dodao: „Bila je apsolutna privilegija igrati protiv jednog od najvećih i najveličanstvenijih fudbalera svih vremena.

Bram Vahter, šef ulične odeće i modernih kolekcionarskih predmeta u Sotbiju, koji prodaje majicu na aukciji, rekao je: „’Božja ruka’ je zaista jedinstven trenutak ne samo u istoriji sporta, već i u istoriji 20. veka.“

Trenutak je odjeknuo daleko izvan sveta fudbala, usledio je ubrzo nakon sukoba na Foklandima, a inspirisao je knjige  i dokumentarne filmove.

Maradona se sada pamti kao jedan od najvećih koji je ikada igrao fudbal – a ova konkretna utakmica je instrumentalni deo njegovog nasleđa.

Online licitiranje za majicu biće otvoreno od 20. aprila do 4. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari